Már a szőlő is veszélyes gyümölcs

A barack, az alma, az eper, a körte vagy a szőlő olyan gyümölcsök, amelyekről nem lehet eltávolítani a növényvédő szereket még akkor sem, ha alaposan megmossuk.

pesticideAz Enviromental Working Group összeállította a veszélyes zöldségek és gyümölcsök listáját.Sokan azt hiszik, csak egy bizonyos gyümölcs okoz náluk allergiás kiütéseket, pedig az esetek többségében valamilyen növényvédőszer produkálja a tüneteket. Sajnos ma már kevés, ha - emlékezve szüleink tanácsára - evés előtt megmossuk a gyümölcsöt. Az Enviromental Working Group most összeállított egy listát, hogy milyen gyümölcsből vásároljunk inkább igazoltan organikusat, és melyek azok, amiket elég alaposan megmosni.

A növényvédőszereknek csak a töredéke tűnik el

A tudósok nagy része ma már egyetért abban, hogy ezek a kemikáliák már alacsony dózisban is tartós károsodást okozhatnak, főleg gyerekkorban és a magzat számára jelentenek veszélyt. A lemosás a mérgezőanyagok töredékét távolítja csak el, a hámozás már hatékonyabb, de a legagresszívabb szerek sajnos gyakran a gyümölcs húsába is bejutnak. Azt elkerülni, hogy bizonyos mennyiségű méreg a szervezetünkbe kerüljön, szinte lehetetlen, így a legtöbb, amit tehetünk, hogy megmossuk, hámozzuk, illetve legalább a listán említett gyümölcsöket bio piacon szerezzük be.

gyumik2

Az organikus gyümölcsök

Mint azt korábban a Dívány táplálkozási szakértője kifejtette, a görög eredetű „bio", „öko" és az „organikus" szavak kizárólag természetes technológiákat jelölnek, egészséges és tápanyagokban gazdag készítményekre utalnak. A mozgalom az Egyesült Államokból indult. A bio-gazdálkodók a hagyományos, évszázados mezőgazdasági kultúra elemeit felhasználva, a lehetséges mértékig csökkentik a mesterséges anyagok, vegyszerek használatát, környezetvédő módszereket alkalmaznak, és kerülik az emberre és a környezetre veszélyes technológiák, illetve anyagok használatát. Így tilos a műtrágyázás, az ionizációs besugárzás, a génmanipuláció, a hormonkezelés, és nem alkalmazhatóak gyomirtó szerek sem. A növények kártevőkkel szembeni védelmét természetes eredetű anyagokkal, esetenként egy másfajta növény vagy rovar nyújtotta védelemmel, meghatározott talajgazdálkodási módszerekkel oldják meg.

HAZAI ÖKOPIACOK listája

http://www.edenkert.hu/biopiac/magyarorszagi-okopiacok/430

 

Mustra