Ennyire elégedettek a magyarok a testükkel a többi országhoz képest

Bálint Lilla
GettyImages-1082472788
Olvasási idő kb. 4 perc

65 ország lakosainak részvételével készült az a tanulmány, amelyből kiderült, mely nemzet tagjai a legelégedettebbek a testükkel. Magyarország is szerepel a válaszadók között.

A nagy-britanniai Ruskin Egyetem által készített friss tanulmány szerint a pozitív testkép erősen összefügg a mentális jólléttel és az élettel való elégedettséggel. A Body Image folyóiratban megjelent kutatás során 65 nemzet csaknem 57 000 tagját kérdezték a kutatók arról, mennyire elégedettek a testképükkel. Ebbe beletartozott a test elfogadása, a testalkat tiszteletben tartása és a média által népszerűsített megjelenési eszmény mint az emberi szépség egyetlen formájának elutasítása.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a test megbecsülése egyenesen összefügg olyan pozitív mutatókkal, mint a jobb önbecsülés és az egészséges táplálkozási szokások, valamint negatívan befolyásolják olyan mentális problémák, mint a depresszió és a szorongás. Mindeddig azonban nem került sor arra, hogy ezt nemzetek között vizsgálják. Az angliai Ruskin Egyetem kutatóinak vezetésével most 250 tudós 65 országban kérte meg a résztvevőket arra, hogy egy tíz tételt tartalmazó kérdőív segítségével értékeljék a testképüket.

A pozitív testképnek van még hová fejlődnie hazánkban is
A pozitív testképnek van még hová fejlődnie hazánkban isFatCamera / Getty Images Hungary


A pozitív testkép és a mentális jóllét összefügg

A tanulmány alapján kijelenthetjük, hogy a test nagyobb megbecsülése és a pszichológiai jóllét, az élettel való általános elégedettség szorosan összefüggnek. A lista élén a gyönyörű tengerpartjairól és építészetéről híres Málta áll; őket Tajvan és meglepő módon Banglades követi, de az első 10 helyezett között van Kazahsztán, Egyiptom, Dél-Korea és Lengyelország is.

Érdekes módon ez az elégedettség némileg magasabb volt az egyedülállók és a vidéken élők esetében, továbbá a 18–24 év közöttieknél, valamint a 45 év felettieknél.

A kutatás egyik vezetője, Viren Swami szerint a nagyvárosokban élőkre nagyobb nyomás nehezedik, hogy megfeleljenek a nyugati társadalom által hirdetett testideáloknak, a természet közelsége viszont pozitívan függ össze az élettel és a testtel való elégedettséggel.

A szorongás forrása a közösségi média

A természetben való tartózkodás több szempontból is segít a pozitív testkép kialakulásában. A szorongás forrása ugyanis sokszor a közösségi média; és azok, akik szabadidejüket inkább a szabadban töltik, kevésbé éreznek késztetést arra, hogy a közösségi média különböző platformjain üssék el az időt. Ezen kívül a természetben való tartózkodás (köztük, mint az egyetem egy régebbi tanulmánya kimutatta, a kertészkedés) különböző kognitív és mentális folyamatokat is elősegít.

A lista másik végén Ausztrália, India és Nagy-Britannia található, de szintén nem túl elégedettek a testükkel Írországban, Németországban, Franciaországban, az Egyesült Államokban és Brazíliában sem. (Ez utóbbi azért különös, mert a brazilok híresen sokat tesznek a jó kinézetért – a nyomornegyedek viszont minden bizonnyal negatívan hatnak az élettel való elégedettségre.) A brit tudósok megállapították továbbá, hogy az Egyesült Államoktól kulturálisan eltérő országok lakosai körében nagyobb a testtel való elégedettség aránya.

Magyarország az 53. a listán

A részt vevő országok között szerepel Magyarország is, tőlünk 654-en töltötték ki az online kérdőívet. A teljes lista alapján kiderül: hazánkban van még hová fejlődnie a testpozitivitásnak: az 53. helyet értük el, egyéb kelet-európai országok között. A magyar megkérdezettek átlagéletkora 33 év volt, testtömegindexük a normál tartományba eső 24,05. A válaszadók 69%-a nő volt, ugyanennyien rendelkeztek közép- vagy felsőfokú végzettséggel. 72%-uk várost jelölt meg lakóhelyeként, 63%-uk házas vagy párkapcsolatban él.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek