Most milliókat kaszálhatsz, ha ilyet őrizgetsz a fiókodban

GettyImages-1179580893
Olvasási idő kb. 3 perc

A luxusórák sok férfi számára jelentik a státusszimbólumot, és befektetésnek sem utolsó a birtoklásuk.

A haszon.hu hívta fel a figyelmet az Economic Times összeállítására, amelyből kiderül: a luxusórák évi 9%-os hozamot értek el az elmúlt években, ami felülmúlta a más luxuscikkek (például a veterán autók, a műkincsek vagy a gyémántok) esetében keletkezett nyereséget.

Az összeállításból kiderül: míg a luxusórák ára átlagosan 147%-kal emelkedett, ez a szám a veterán autók esetében 118%, a gyémántoknál pedig „mindössze” 13%. A Knight Frank befektetési és ingatlantanácsadó vállalat szerint azonban bár a hozam meggyőzőnek tűnhet, rövid távon jelentős áringadozások is előfordulhatnak a különleges órák piacán.

A legritkább luxusórákra akár éveket kell várni
A legritkább luxusórákra akár éveket kell várniChristian Zachariasen / Getty Images Hungary

Kereslet, kínálat

A luxusórák árának alakulását az úgynevezett Rolex-index követi nyomon, amely szerint a használt Rolex órák átlagára 2011-ben 5000 dollár volt, míg tíz év múlva, 2021-ben már 13 000 dollár. A luxusórák piacát is a kereslet és a kínálat törvénye vezérli: az időtlen vonzerő sokáig magasan tartja az árakat, de egy-egy újabb modell ára is megugrik, ha elterjed a szóbeszéd, hogy meg fog szűnni a gyártása.

Éveket kell várni egy-egy luxusórára

Sok férfi számára a luxusóra a siker, a magabiztosság (és természetesen a jómód) szimbóluma, de egyáltalán nem biztos, hogy a kiválasztott márka azonnal elérhető: sokszor akár éveket is kell várni, hogy az áhított modell elérhető legyen. A Watchfinder&Co listát készített a legkeresettebb férfi luxusórákról, aszerint, mely márkákra és típusokra kerestek rá a legtöbben az interneten.

Érdekes módon leginkább három márka, a Rolex, az Omega és a Cartier vonzotta az érdeklődőket. 

A legkeresettebb karóra jelenleg a Rolex Submariner, amelyért itthon legalább 2 700 000 forintot kell fizetni, amennyiben újabb darabról van szó. Egy 1978-ban gyártott darab azonban már akár 6 millió forintot is kóstálhat, a nagy aukciós házak (Sotheby´s, Christie´s, Phillips) árverésein pedig az igazán ritka darabok több millió dollárért is elkelhetnek. A valaha aukción eladott legdrágább óra a Patek Philippe Grandmaster Chime (Ref. 6300A-010) volt, amelyért a Christie´s árverésén 31,19 millió dollárt fizettek, de a sárgaarany Paul Newman Rolex Daytona is szép summáért, 17, 75 millió dollárért talált gazdára 2017-ben New Yorkban.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek