5 jel, hogy nem lusta vagy, hanem kiégtél

GettyImages-155441019

Hogy mit gondolunk arról az emberről, aki szíve szerint egész nap feküdne, semmilyen aktivitásra nem tudja/akarja magát rávenni, kedvetlen, motiválatlan és napirendjének legnagyobb részében a telefonját nyomkodja? Ha kollégánkról van szó, könnyen lehet, hogy a dolgot elintézzük annyival, hogy velejéig lusta illetőt sodort mellénk a szél. Pedig könnyen lehet, hogy egészen másról van szó, és amit a lustaság összetéveszthetetlen jelének látunk, valójában egy kifejezetten aggasztó állapotra, a kiégésre hívja fel a figyelmet.

A kiégés egy rendkívül negatív érzelmi állapot, ami fizikai és mentális kifáradással jár, és amit a túlzott és hosszú ideig tartó stressz, illetve annak leküzdésére való képtelenség idéz elő. Kiégni persze messze nemcsak a munkahelyen lehet: a burnoutnak kiváló terepe lehet egy párkapcsolat vagy barátság is, amennyiben egyenlőtlen viszonyok vagy sok konfliktus okoz stresszt.

Egy 2010-es felmérés szerint az amerikai felnőttek 75 százaléka tapasztalt már magán kiégésre utaló tüneteket, 40 százalékuk pedig rendszeresen küzd a burnout enyhébb vagy erősebb formájával. Az elmúlt lassan két év eseményei világszerte hatalmas érzelmi stresszt jelentettek, egyre többeknél idézve elő a pszichés kiégés állapotát. 

De hogy lehet megkülönböztetni a hegedülő tücsköt a magát felemésztő egykor szorgos hangyától? Öt olyan tünetet mutatunk, ami egyből segít, hogy felismerd, ha téged is érint ez a jelenség.

1, Semmihez sem tudsz kapcsolódni

Robotpilóta üzemmódban úszol át a mindennapjaidban? Állandósult az érzés, hogy nem találsz vissza saját magadhoz? Ha burnout kínoz, ez egy nagyon tipikus tünet lehet, még ha nem is feltétlenül könnyű észrevenni vagy beazonosítani. Az érzés nagyon hasonló ahhoz a töredezettséghez, amit azok élnek át, akiket valami súlyos trauma ért: ők is sokszor szinte kívülről látják magukat és úgy érzik, mintha egy saját magukról szóló film szereplői lennének. Ez a kínzó, magunk elvesztésével és kontroll nélküliséggel járó érzés gyakorta megjelenik azoknál is, akik a kiégés jeleivel küzdenek. 

2, Elvesztetted a motivációd

A lustaság tulajdonképpen személyiségjegy, és a személyiségek érdemben már nem változnak egy felnőtt ember esetében. A lusta ember eredendően alacsonyabb fokozaton ég, és semelyik életszakaszában nincs igazán elkötelezve az aktív tevékenységek mellett. Ha viszont olyasvalaki lesz egyszeriben motiválatlan, akit korábban nagyon is lehetett mozgósítani és aki lelkesedett azért, amit csinált, már nagyobb valószínűséggel áll kiégés a háttérben. 

3, Eltűnt a szenvedélyed

Az egyik legszembetűnőbb különbség a szimplán lusta és a kiégett ember között, hogy utóbbi egykor szenvedélyesen rajongott egy-egy tevékenységért.  Örömét lelte az olvasásban, sportban, tanulásban, vagy más kedvenc tevékenységében, majd egyezerre elvesztette ezt az érdeklődését. Ez az érdeklődésvesztés különösen szembeötlő, amikor valaki olyan tevékenységből száll ki, ami korábban kitöltötte a mindennapjait. Nem érted, miért nem okoznak már örömet a táncórák vagy az évek óta űzött kedvenc sportod? Lehet, hogy ezek már a kiégés jelei. 

4, Irritált vagy és ingadozik a hangulatod

Egyszerre azon kaptad magad, hogy mindentől felmegy a pumpa és a legapróbb bosszúság is úgy kihoz a sodrodból, mintha legalábbis katasztrófa történt volna? Elveszted az érzelmeid feletti kontrollt és nem jössz rá, hogy miért? Ha korábban nem voltak indulatkezelési problémáid, gyanakodhatsz a kiégésre. Ez a tünet az előbbieknél is jobban megkülönböztet a lusta embertől: a Pató Pál úr típusú ember nem izgatja magát, jellemzően inkább bosszantóan és ráérősen nyugodt.

5, Elhanyagolod magad

Az egyik legjellemzőbb jele a kiégésnek, ha valaki elhanyagolja a külsejét és visszavonul a társas kapcsolatoktól. Megváltoznak az étkezési és alvási szokásai, nem fektet már energiát abba, hogy jól nézzen ki, egészséges maradjon, és leginkább is azzal tölti az idejét, hogy nem csinál semmit, mert a legegyszerűbb teendő is a végtelenségig kimeríti. Ha azt veszed észre magadon, hogy már a saját egészséged, megjelenésed és jólléted sem igazán számít, érdemes a kiégésre gyanakodnod és segítséget kérned. 

Mit lehet tenni?

A kiégés nem egyik napról a másikra lepi meg az embert, hanem öt, jól elkülöníthető lépésben épül fel és rombol le maga körül mindent. Amikor valamilyen új tevékenységbe vagy épp kapcsolatba kezdünk, az első fázisban az inspiráló feladatok és élmények egyfajta rózsaszín ködöt idéznek elő. A második fázisban már megjelenik a stressz, de az optimizmus és a motiváció átsegít ezeken. A harmadik fázisban a stressz krónikussá válik, ezt követően pedig a kiégés folyamatossá válik és az élet egyéb területein is megjelenik.

Ne várd meg, míg az utóbbi fázisba jutsz. Lépj, amikor azt kezded érezni, hogy eltünedezik az öröm a mindennapjaidból. Válts munkát, vagy vegyél ki szabadságot, amíg kiszellőzteted a fejed, változtass a napi rutinodon, beszéld át párkapcsolatodat a partnereddel - így vagy úgy, de lépj ki az automatizált üzemmódból, hogy át tudd gondolni, mire van igazán szükséged. 

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

 

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra