Ez a legrosszabb dolog, amit tehetsz, ha ellopják a telefonodat

GettyImages-1707816126
Olvasási idő kb. 4 perc

Ha valaki a telefonod ellopása után azt állítja, hogy veszélyben vannak az adataid, és bizonyos lépések végrehajtását javasolja, valószínűleg nem a jó szándék vezérli.

Egy mobil elvesztése vagy ellopása mindig fájó pont az embernek. Ezt használják ki a bűnözők, akik úgy vesznek rá a lezárt iPhone átengedésére, hogy közben azt hiszed, segíteni akarnak. Mutatjuk, mi a trükk lényege, és hogyan tudod megvédeni magad ellene.

Így vernek át a tolvajok, miután ellopják a telefonod

A tolvajok azzal kereshetik meg az áldozatot, hogy valakik megvásárolták ellopott iPhone-ját, és hozzáférhetnek mindenhez, ami rajta van. Azt állítják, hogy látják az üzeneteket, a bankkártyaadatokat, a jelszavakat, sőt a SIM-kártyához is hozzáférhetnek. Ezután figyelmeztetnek, hogy félő, hogy az érzékeny adatokat hamarosan eladják a feketepiacon, ezért jó ötlet lenne leválasztani a mobilt az Apple ID azonosítóról.

Azt sugallják, hogy ezt követően már törölhető a telefon tartalma, és nem kell attól tartani, hogy a rajta lévő adatok illetéktelen kezekbe kerülnek.

Még instrukciókkal is szolgálnak a telefon eltávolításához a fiókból, arra az esetre, ha az illető nem tudná, mit kell tenni. Ha valaha is ezt kérik tőled, véletlenül se hallgass rájuk! Ennek az a célja, hogy az iPhone védelmét megkerülve eltávolítsák azt a Lokátor alkalmazásból.

Egy óvatlan pillanat is elegendő, hogy ellopják a mobilod
Egy óvatlan pillanat is elegendő, hogy ellopják a mobilodLightFieldStudios / Getty Images Hungary

Olyanra kérnek, amit ők nem tudnak megtenni

Amikor beállítod az iPhone-on a Lokátort, az nem csak a telefon helyének meghatározását teszi lehetővé annak elvesztése vagy ellopása esetén. Ez automatikusan engedélyezi az Aktiválási zár néven ismert biztonsági funkciót is, ami a mobilt az Apple ID felhasználónevéhez és jelszavához köti.

Az Aktiválási zár védelmet biztosít a készüléknek még akkor is, ha idegen kezekbe került, és megnöveli annak esélyét, hogy vissza tudd szerezni. Az Aktiválási zár akkor is meg tudja akadályozni, hogy idegenek újraaktiválják az eszközt az engedélyed nélkül, ha távolról törölted a tartalmát. Mindössze annyi a dolgod, hogy bekapcsolva tartod a Lokátor funkciót.

Vagyis hiába törlik a tolvajok vagy akár te a készülék tartalmát, azt nem lehet újraaktiválni, így gyakorlatilag használhatatlan lesz. Ahhoz, hogy ezt megtegyék, szükségük van az Apple ID-jelszóra vagy a jelkódra, vagy arra, hogy valaki eltávolítsa az iPhone-t a Lokátorból. Ez az egyetlen módja az Aktiválási zár megkerülésének. Ha megteszed nekik, szabadon visszaállíthatják a telefon gyári beállításait, és sajátjukként használhatják azt, vagy gond nélkül továbbadhatják.

A megoldás egyszerű: amíg az iPhone az Apple ID azonosítóhoz van kötve, senki nem élhet vissza vele. Ne hallgass az agresszív csalókra és tolvajokra, akik megpróbálják elhitetni veled, hogy hozzáférhetnek személyes adataidhoz. Valószínűleg csak azért tudják a telefonszámod, mert aktiváltad az Elveszett mód funkciót, ami megjelenítette a telefon képernyőjén az elérhetőséged, hogy felvehessék veled a kapcsolatot, ha valaki megtalálja a készüléket.

Az adataid nem adják el a feketepiacon, a mobilodon viszont túladhatnak, ha bedőlsz nekik
Az adataid nem adják el a feketepiacon, a mobilodon viszont túladhatnak, ha bedőlsz nekikMilan_Jovic / Getty Images Hungary

A lezárt iPhone sem áthatolhatatlan

Az Aktiválási zár tökéletes megoldás azok ellen a tolvajok ellen, akik véletlenszerűen szemelnek ki. Ha azonban egy tolvaj kifigyeli a jelszavad, máris dől az egész. Így nemcsak a zárolást tudják feloldani, hanem visszaállíthatják a telefont, kizárva téged az Apple-fiókodból. Ezért fontos, hogy mindig bekapcsold az Ellopott eszköz védelme funkciót is. Ezzel bizonyos műveletek végrehajtásához a telefon típusától függően ujjlenyomatos vagy arcfelismeréses azonosítás szükséges. Emellett minden jelentősebb változtatás csak egyórás késleltetéssel lehetséges.

Persze, ha a tolvajok külföldre viszik a telefonod, ettől még nagy valószínűséggel soha többé nem fogod viszontlátni. De legalább biztos lehetsz benne, hogy nem használhatják haszonszerzésre.

Ha nem tudod, hol hagytad a mobilod, itt egy trükk, melynek a segítségével rövid idő alatt megtalálhatod.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek