Ki nem találnád, mik voltak a legnépszerűbb karácsonyi ajándékok az elmúlt években

GettyImages-1418601026
Olvasási idő kb. 7 perc

Egy évenkénti népszerűségi lista szerint 1987-ben lehetett a legolcsóbban megúszni az ajándékvásárlást, a legtöbbe viszont az elmúlt évek kerültek. És bár az amerikaiak kívánságlistáján idén előretörtek az egyszerűbb megoldások, vagyis a pénz és az utalványok, azért az élmény ajándékozása töretlen népszerűségnek örvend az egész világon. Ajándéktippjeink is ezt tükrözik.

Nálunk a hetvenes években tulajdonképpen reklámfogásként indult, hogy a legszebb ajándék a könyv, de 1976-ra már érezhetővé vált a könyvesboltok forgalmán, hogy az ajándékvásárlók is így gondolják. Ennek az évnek az egyik slágere például az Ablak-Zsiráf volt, tudjuk meg a Hajdú-Bihari Naplóból. De persze mindig is fontos szempont volt a praktikum is: ki gondolná, hogy már 1969-től jelen vannak az ajándékutalványok az életünkben.

Némi áttekintés után 5 ajándéktippet adunk annak szellemében, hogy a praktikum mellett vannak egyéb fontos szempontok is.

Kis ajándéktörténelem: ezek voltak nálunk népszerűek annak idején

A Népszabadság 1975-ben harmincegy éves visszatekintésben veszi sorra a népszerű ajándékokat, a háború után például nem meglepő módon a ruhaneműk voltak a legkelendőbbek, külön kiemeli az írás 1946-ban a 43 forintos inget, és hozzáteszi, hogy azért is a ruhákat vették inkább az emberek, mert a játékokat 100-200 százalékos haszonkulccsal próbálták a kereskedők értékesíteni.

Míg 1946-ban a babafej volt a sláger, 1955-ben már a fémből készült búgócsiga, de sokan keresték a lemezjátszókat és a magnetofonkészülékeket. 1957-ben sokan vásároltak az 1400 forintos vietnámi antik ezüstgarnitúrából, 1959-ben már rengeteg társasjátékot adtak el a boltokban, a 60-as években jött a mosógép, a fridzsider és a televízió nagy korszaka, 1961-ben brutális mennyiségű kávéfőző is a háztartásokba került. 1963-tól érzékelhető, hogy a karácsonyt már nem feltétlenül otthon töltik az emberek, vagyis talán megjelent az élmény mint ajándék.

Az évek során sokat változtak az ajándékozási trendek
Az évek során sokat változtak az ajándékozási trendek

1965-ben verhetetlen volt a színes nejloning, 1969-ben pedig már az ajándékutalványokat dicsérik a vevők, nagyon praktikusnak gondolva ezt a módját az örömszerzésnek. A 70-es évek elején nagyot mennek a keleti szőnyegek és a nyugati kozmetikai cikkek, utóbbiak sikere a Népszabadság-cikk szerzőjének azért is fáj, mert a magyar termékek is vannak olyan jó minőségűek.

Üde színfolt a palettán: 1971-ben egy papírboltban egy 125 forintos aktnaptár volt a legnépszerűbb ezüstvasárnap táján, számolt be az Észak-Magyarország tudósítója. Tegyük hozzá, hogy neves festőművészek aktképei örvendeztették meg a naptárok potenciális tulajdonosait. 

Ajándékok, melyek az egész világot meghódították

Ha egy kicsit tágabb kontextusban, világviszonylatban nézzük az ajándéktrendeket, akkor a jojó és a legó után az 50-es évektől a Barbie és Sindy babák hódítottak, a 60-as években megjelentek a játék konyhák, a 70-es évektől pedig a Star Wars-filmekkel kapcsolatos kincsek. A 80-as években aztán felkerültünk a világtérképre, hiszen a Rubik-kocka nem csak nálunk aratott óriási sikert. A 90-es évektől viszont már mindent letarolnak az elektronikus kütyük, játékok, egy-két kivétellel (Furby, Tini Nindzsák), miközben azért a klasszikusok is népszerűek maradnak (Hungry Hippos).

Egy nemrégiben készített amerikai közvélemény-kutatásban toronymagasan a pénz és az utalványok nyertek, amikor meg kellett jelölniük az alanyoknak, hogy milyen karácsonyi ajándékra vágynak leginkább.

5 ajándéktipp az élményszerzés jegyében

Mi most ennél sokkal fantáziadúsabb és tartalmasabb ajándéktippeket adunk:

1. A Broadway Entertainment Group nagy sikerű produkciója, Antoine de Saint-Exupéry azonos című regénye alapján készült A kis herceg Budapesten is megtekinthető az Erkel Színházban, miután Párizsban és Sydney-ben is telt házzal játszották, a Brodwayn pedig egy teljes szezonban műsoron volt. Érdemes megvenni most a jegyeket, mert összesen hét előadás lesz az Erkelben 2024. február 14. és 18. között. A kortárs tánc és újcirkusz elemeit vegyítő műsorban egy francia nyelvű narrátor és magyar nyelvű feliratok segítségével követhetjük a táncos és akrobatikus elemekkel bemutatott történetet, az 5 évnél fiatalabbak a felnőtt kísérőik öléből ingyen tekinthetik meg az előadást.

Jegyek erre a linkre kattintva vásárolhatók.

A kis herceget ilyen formában még biztosan nem láttad: február 14. és 18. között az Erkel Színházban akrobatikus és táncos elemekkel mesélik el a kedvelt történetet
A kis herceget ilyen formában még biztosan nem láttad: február 14. és 18. között az Erkel Színházban akrobatikus és táncos elemekkel mesélik el a kedvelt történetetWendell Teodoro

2. Az Apaépítő – Apa+én programokat lelkes apukák indították el 2018-ban. A hétvégéket és az egynapos programokat alaposan előkészítik, hogy apának és gyermekének csak játszani, nevetni, együtt lenni, közös kalandokat gyűjteni kelljen. Egy-egy hétvégére 15-20 apuka és ugyanannyi gyermek gyűlik össze, a programokat képzett trénerek, pedagógusok vezetik. Lesz például Mágusfesztivál és Varázsló Gála, de lézercsatázni és via ferratázni is lehet. Sőt, ha nem tudsz dönteni, ajándékutalvánnyal is áthidalható a dilemma.

Bővebben ide kattintvatalálhatsz információt.

3. A budapesti állatkert hagyományteremtő módon, több mint 20 évvel ezelőtt indította be örökbefogadási programját. Természetesen az állatkák több okból nem vihetők haza… De a hivatalos ügyintézés gyors lebonyolítása után olyan különleges esemény részesei is lehetnek az örökbefogadók, mint az Állatkerti Nevelőszülők Találkozója, ahol az örökbe fogadott állat gondozójával beszélgethetnek a kedvencük hogylétéről, mindennapjairól. Erre az eseményre díjmentes a belépés.

További információkat itt találhatsz.

4. A Budapest Park 2024. május 23-án újból műsorra tűzi a koncert és a színház fúziójából létrejött, nagy sikerű műsort, a Csinibaba Táncdalfesztivált. A korábbi résztvevők mellett, még több katonás színésszel, új énekesekkel, illetve extra dalokkal készülnek. Ha lemaradsz erről az eseményről, a helyszín számtalan egyéb színvonalas koncerttel vár, még ajándékutalványt is vehetsz.

Ezen a linken böngészhetsz a Park programjai között.

5. Ha esetleg otthon maradnál, de közös élményre vágysz, vagy ilyen örömökben részesítenéd szeretteidet, ismerőseidet, akkor a társasjátékok végtelen kínálatában is böngészhetsz, amiben például ide kattintva nyújtanak segítséget gyakorlott felhasználók. Illetve ezen a linken megnézheted a 2023-as év díjazott társasjátékait.

Vannak, akiknek évről évre nehézséget jelent a karácsony megünneplése és az ajándékozás, az alábbi cikkünkben róluk olvashatsz.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek