Ebben az 5 országban a legbiztonságosabb nőként kirándulni

GettyImages-1444443250

Ismert és igaz mondás, hogy a jelenlegi világunkban fehér, keresztény, heteró férfinak lenni a legjobb, számukra a legkedvezőbbek a feltételek az élet, a munka, a család, az elismertség és a biztonság frontján is. Mit tehetnek hát a nők, akik a legbiztonságosabb országokba szeretnének ellátogatni?

Férfiként könnyebb munkát találni, a fizetés kimutathatóan magasabb, és az illetőnek nem kell kétszer meggondolnia, el merjen-e indulni haza gyalog sötétedés után, vagy hogy mennyit igyon egy esti buliban. Az utazások során is érezhető a nemek szerinti megkülönböztetés: ha a fiunk áll elénk azzal, hogy néhány barátjával hátizsákkal, stoppal bejárják Európát, az kevésbé hangzik veszélyesen, mint ha a lányunk vezeti elő a tervet. Nem véletlenül: a nők, pláne ha magányosan utaznak, könnyű célpontot jelentenek akár rablásról, akár valami egyéb súlyos bűncselekményről van szó. 

A legbiztonságosabb országok

Ennek megfelelően a világ feloszlik biztonságos és kevésbé biztonságos helyekre. Vannak országok, ahol nagyon nem ajánlott nőként még más nők társaságában sem utazgatni, míg akadnak városok, melyek híresek viszonylag jó közbiztonságukról. Ez pedig fontos információ, ugyanis egyre több nő – főleg az idősebb korosztály – vág neki a világnak egyedül, és tudniuk kell, milyen úti célokat érdemes kitűzniük, melyek azok a helyek, ahol még küzdenek is azért, hogy a jó vásárlóértékű, idősebb női utazók is biztonságban kirándulhassanak. A BBC kielemezte a Georgetown University's Women's Peace And Security Indexet (WPS), a World Economic Forum's Global Gender Gap riportját és az Institute for Economics and Peace Global Peace Indexét (PGP) is. Emellett meginterjúvolt olyan nőket is, akik gyakran utazgatnak egyedül a világban. Az összesített eredmények alapján állították össze az öt legbiztonságosabb ország listáját. 

Ha az úti cél a legbiztonságosabb ország, van öt tippünk
Ha az úti cél a legbiztonságosabb ország, van öt tippünkMStudioImages / Getty Images Hungary

#1 Szlovénia

A városokhoz és a természethez is jó a hozzáférés, a magány és a biztonság ideális keveréket alkot, így került a szomszédos ország az első helyre. Az ország az elmúlt években nagy előrelépéseket tett a nők biztonságának megteremtésében, az index szerint 85%-uk érzi magát biztonságban szlovén földeken. Egyikük nevével is vállalta tapasztalatait: Claire Ramsdell, a Wildland Trekking kalandtanácsadója és a The Detour Effect utazási blog vezetője például életében először járt a fővárosban, Ljubljanában, és éjszaka az utcákat járva fotózott. Nem akadt gondja a navigációval, nem jelentettek akadályt a nyelvi különbségek, és üdítő módon biztonságban érezte magát. A városban könnyű akár gyalog, akár tömegközlekedéssel kirándulni, a rendszer átlátható és országszerte biztonságos. Lelkes túrázóként Ramsdell kifejezetten azért érkezett Szlovéniába, hogy felfedezze az ország alpesi hegyeit, gyönyörű tavait, a Narnia krónikáinak forgatási helyszíneként használt Soča folyó vidékét, amelyek eléggé védettek ahhoz, hogy az ember a vadonban érezhesse magát, de mindig van egy település belátható közelségben, ami biztonságot nyújt, ha valami vészhelyzet állna elő. Ez a kombináció volt az, ami igazán lenyűgözte a kalandort. 

#2 Ruanda

Meglepő az afrikai országot a második helyen látni, de a hely tartogat néhány nagyon pozitív meglepetést. A WPS szerint például Ruanda parlamentjének 55%-a női képviselőkből áll, így a nemek közötti egyenlőség tekintetében az első helyen áll az egész világon. A közösség biztonságának megítélésében is előkelő helyet foglal el az indexben, sőt, a Global Gender Gap indexben, amely azt méri, hogy egy ország mennyire méltányos gazdasági, oktatási, egészségügyi és politikai szempontból, a hatodik helyen áll a világon. Rebecca Hansen ezt első kézből tapasztalta, amikor 2019-ben Dániából Ruandába utazott egyedül. Rendkívül biztonságosnak írja le, mivel szinte minden településen látott rendőrséget, biztonsági őröket és katonákat is. „Elsőre félelmetesnek tűnhetnek, de hamar rájön az ember, hogy ezek az egyenruhások mind barátságos emberek, akik mindig készek segíteni” – nyilatkozta Hansen. Az ország hivatalos nyelve a kinyarwanda és a szuahéli mellett az angol és a francia, s még azok is szívesen adnak útbaigazítást, akik egyiket sem beszélik. Ruanda a hírhedt 1994-es népirtást követően rengeteget dolgozott azon, hogy a béke legyen az úr, s úgy látszik, valóban sikerrel járnak.

#3 Egyesült Arab Emírségek

Újabb meglepetés, ráadásul jókora. Az arab országról elsőre nem gondolnánk, hogy a nők iskoláztatása és pénzügyi integrációja terén vezető szerepet tölt be a nemek közötti egyenlőség tekintetében – legalábbis a régióban –, és nemrégiben elérte a nemek közötti egyenlőséget a parlamentben is. A közösségi biztonság kategóriájában a legmagasabb helyet foglalja el az összes ország közül, a megkérdezett nők 98,5%-a számolt be arról, hogy biztonságban érzi magát, ha éjszaka egyedül sétál a városban. Az Insure My Trip utazási biztosító társaság indexe alapján Dubaj a legbiztonságosabb város az egyedül utazók számára. A Párizs és Dubaj közt ingázó Sandy Aouad is megerősíti ezt: mindig biztonságban érzi magát, még a külvárosokban is. „Egyszer elromlott a kocsim, és a sivatag közepén hagytam, nyitva, benne a kulcsokkal – meséli. Biztosan tudtam, hogy a taxi eljön értem, és hogy az autó biztonságban lesz.” Egyedül utazóknak azt javasolja, hogy foglaljanak le egy sivatagi szafarit, mert ez egy egyszerű módja annak, hogy különféle érdekes emberekkel találkozzanak. De ha kalandosabb élményekre vágynak, ő személy szerint ejtőernyőzni szeret a Palm Dropzone felett. Ha óvatosabbak vagyunk, először derítsük ki, hogy pontosan milyen jogaink vannak nőként az országban, és az adott régióban a gyakorlatban hogy tartják be. 

#4 Japán

Az ország, ahol senki nem néz rád furcsán amiatt, mert egyedül utazol vagy élsz. A globális békeindex alapján a világ 10 legbiztonságosabb országa közé sorolják, ahol rendkívül alacsony az erőszakos bűnözési arány, és kevés külső vagy belső konfliktus alakul ki. A tömegközlekedés nem leányálom, de a nőknek például külön kocsikat tartanak fenn, ez pedig növeli a biztonságérzetet. A helyiek emellett abszolút megértőek, legtöbbjük nem tervez házasságot, így abszolút megérti, milyen az egyedüllét iránti vágy, a külön étkezésre éppúgy lehetőséget adnak, mint a vásárlásra vagy bármire, amire magányos utazó vágyhat. Lulu Assagaf, az Intrepid Travel turnévezetője 20 éve költözött Japánba Indonéziából, és azonnal biztonságban érezte magát. „A helyiek barátságosak és szívesen segítenek az idegeneknek” – meséli. Ám azt tanácsolja, hogy ha vidéki területekre utaznánk, idegenvezetővel menjünk, mivel sokan nem beszélnek angolul. 

#5 Norvégia

Zord időjárása ellenére a világ egyik legboldogabb országának számító Norvégia minden típusú utazó számára ideális. A nők pénzügyi integrációja, a jogi diszkrimináció hiánya és a nők közösségi biztonsága terén elért legmagasabb pontszámai alapján az ország az első helyen áll a WPS indexében. Kifejezetten figyelnek a nemek és a különböző csoportok közti egyenlőségre, így Norvégiában tényleg nem kell tartanunk a kirekesztéstől. Az oslói Torunn Tronsvang szerint a tolerancia és a biztonság miatt az egyedül utazó nők is megnyugodhatnak az országban. Nyugodtan megkérhetünk valakit, hogy figyeljen a táskánkra a kávézóban, amíg az illemhelyet használjuk, semmink nem tűnik el. Ahhoz, hogy a legtöbbet hozhassuk ki a látogatásból, Tronsvang szerint érdemes belemélyedni a norvég „friluftsliv” koncepcióba, amely – nagy vonalakban – a szabadban való élet filozófiáját jelenti. Mivel a NASA a naptevékenység növekedéséről számolt be 2025-ig, az északi fényre vadászók is sikerrel járhatnak, emellett a kutyaszánozással, hótalpas túrákkal éppúgy elfoglalhatjuk magunkat, mint mondjuk a jégszállodák megcsodálásával.

Feminashop termékajánló
Ajánló ID:
A cikk a hirdetés után folytatódik: nem
Feminashop termékajánló
Ajánló ID:
A cikk a hirdetés után folytatódik: nem
Oszd meg másokkal is!
Mustra