A kutyák biztosabban azonosítják a rákot, mint a szűrés – mondja egy új kutatás

Régóta tudjuk a kutyákról, hogy azon kívül, hogy a leghűségesebb barátaink, az embertől eltérő, különleges képességeiknek, elsősorban a szaglásuknak köszönhetően óriási segítségünkre is vannak. Most újabb csodálatos dolog derült ki róluk.

Az ember legjobb barátjának fantasztikus szaglóképessége közismert, bizonyíték van rá, hogy a kutyák többek között a cukorbetegséget és a Covid-19-et is képesek kiszagolni. A legújabb kutatás, melyet a brit Medical Detection Dogs szervezet szakemberei végeztek, úgy találta, kedvenceink a prosztatát megtámadó rosszindulatú daganat azonosítására is képesek – számol be az IFL Science.

Jobban felismerik a betegséget, mint a szűrővizsgálatok

A tudósok két kutya, egy Florin nevű hétéves labrador és egy Midas névre hallgató négyéves drótszőrű magyar vizsla szaglási képességeit vizsgálták (mindkét alany az átlagosnál kiválóbb szaglással rendelkezik). Prosztatarákkal diagnosztizált páciensektől, illetve egészséges személytől származó vizeletmintákat helyeztek el egy körhintaszerű szerkezetben, a kutyáknak pedig szag alapján kellett kiválasztaniuk rákbetegektől vett mintákat. Sem az állatok, sem a trénereik nem tudták, melyik vizeletminta érintett, így az esetleges befolyásolás lehetősége ki volt zárva.

A kutyák 71 százalékos sikeraránnyal azonosították a prosztatarákos páciensek vizeletét és 73 százalékos sikerrel zárták ki a negatív mintákat, azokat is, amelyek esetében az alany más betegséggel rendelkezett. Ez jobb arány, mint amit a betegség diagnosztizálására leggyakrabban használt PSA (prosztataspecifikus antigén) szűrés esetében elérnek, mely csupán az esetek 21–51 százalékában képes sikeresen megállapítani a daganat jelenlétét (a megemelkedett PSA-szint ugyanis más betegségekre is utalhat). Az állatok a prosztatarák legagresszívebb, kilences Gleason-pontszámú változatát is sikeresen azonosították az esetek többségében.

A prosztatarák sikeres kezeléséhez kiemelten fontos a betegség korai felismerése – mondja dr. Claire Guest, a szervezet egyik alapítója –, ebben pedig nagy segítséget nyújthatnak a kutyák. Idővel a tudomány képes lehet mesterségesen reprodukálni a négylábúak szaglási mechanizmusát és lemásolni orruk érzékelését, az így megalkotott szerkezetek pedig felválthatják a manapság használt diagnosztikai módszereket – reménykednek a kutatók.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek