Ez a büntetés valójában nem évül el: milliókra rúghat, ha nem fizeted be időben

GettyImages-1159021110
Olvasási idő kb. 4 perc

Nem érdemes homokba dugnod a fejed, ha megbüntettek a BKK járatain. Ha jegy nélkül közlekedtél, és büntetést kapsz, az még évek múlva is érvényben lesz, így előfordulhat, hogy végül egy vagyont kell fizetned.

A Budapesti Közlekedési Központ ezer fővel készült, reprezentatív felméréséből az derült ki, hogy a megkérdezettek 91 százaléka mindig jeggyel vagy bérlettel utazik a társaság járatain. Aki viszont a bliccelés mellett dönt, könnyen pórul járhat – főleg, ha a felszólítás ellenére sem fizeti be a pótdíjat. 

Sokan a sietség miatt nem vesznek jegyet

A korábbi felmérésekhez képest a jeggyel vagy bérlettel utazók aránya minimálisan emelkedett, tízből heten pedig úgy gondolják, hogy a közösségi közlekedés ára arányban áll a szolgáltatás minőségével. Saját bevallása szerint érvényes jegy vagy bérlet nélkül a közösségi közlekedők 9 százaléka utazik, közülük a legtöbb alkalommal a legfiatalabbak, azaz a 18 és 29 év közöttiek, illetve a 40–49 évesek bliccelnek. Ennek okaként leginkább a jegyvásárlási lehetőség hiányát, valamint a sietséget (67%) és az időhiányt (67%) jelölték meg. A társaság ezekre az esetekre is ajánlja a BKK BudapestGO alkalmazást, amelynek segítségével néhány kattintással, bárhol és bármikor megváltható a szükséges menetjegy vagy bérlet. 

Több könnyítéssel élhetsz, ha a közlekedési eszközön megbüntettek
Több könnyítéssel élhetsz, ha a közlekedési eszközön megbüntettekBKK/Nyirő Simon

Megbüntettek közlekedés közben? Jobb, ha minél hamarabb fizetsz!

Olyanok is akadnak, akik a pótdíjat sem rendezik időben. Pedig a helyszínen fizetve vagy 2 munkanapon belül az összeg 12 ezer forint, 2 munkanapon túl, de még 30 napon belül 25 ezer forint, míg 30 napon túl már 50 ezer forint, a BKK pedig arra is felhívja a figyelmet honlapján, hogy a jogi behajtás költéségével ez tovább emelkedhet. Ráadásul, a ki nem fizetett pótdíj nem évül el, a tartozás így akár milliókra is rúghat néhány év alatt.

A BKK több szolgáltatást is bevezetett az utóbbi években, amellyel hatékonyabbá teszi, illetve gyorsítja a pótdíjazással járó ügyintézést.

A társaság többek között lehetőséget biztosít arra, hogy a bliccelésen ért utas az ellenőrnél bankkártyával fizesse ki a helyszíni – ekkor még mérsékelt – pótdíjat. A pótdíjazás napján történő bérletvásárlás esetén kedvezményes pótdíj megfizetését is lehetővé teszi (2 munkanapig), illetve bevezette a pótdíjfizetés lehetőségét elektronikus felületen is. A pótdíjazáshoz szükséges adatokat elektronikusan olvassák ki a személyazonosító igazolványokból, sőt, e-mail-értesítést is küldenek, ezzel hívják fel a figyelmet a befizetési határidőre, hogy a bliccelő elkerülhesse a pótdíj emelkedését. Ha úgy gondolod, nem vettek figyelembe valamilyen méltányolható körülményt, vagy igazságtalanul büntettek meg, méltányossági kérelmet is benyújthatsz. 

Ha kíváncsi vagy, hogyan tudsz olcsón utazni, olvasd el ezt a cikkünket is. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek