Ezt az 5 dolgot nem értik az emberek az új tömegközlekedésben

GettyImages-625768452
Olvasási idő kb. 2 perc

A március elsejével bevezetett új tömegközlekedési tarifarendszernek mindenki örül, de akadnak azért még olyanok, akik még nem tudják, milyen kedvezmények illetik.

A budapestiek 85%-a elégedett a kölcsönös bérletelfogadás új rendjével, de még mindig kérdés, hogy milyen típusú bérletet vegyünk, egyáltalán hol vegyük meg, írja a BKK. Melyik felnőttbérlet éri meg a legjobban, milyen kedvezmények illetik meg a diákokat, a nyugdíjasokat, valamint a fogyatékkal élőket és a tartós betegeket? És hol lehet megvenni ezeket a bérleteket? Ezt az 5 kérdést teszik fel a leggyakrabban az utasok az új tarifarendszerről. Íme a válaszok.

Az egyik legfontosabb kérdés, mielőtt bérletet vásárolunk, hogy melyik éri meg a legjobban? A válasz egyszerű: aki rendszeresen csak Budapesten közlekedik, az inkább Budapest-bérletet vegyen. Aki rendszeresen agglomerációban utazik, annak a Pest vármegyei bérlet a legkedvezőbb lehetőség. A rendszeresen Budapesten közlekedő kisgyermekeseknek pedig a kisgyermekes Budapest-bérlet éri meg.

Új tarifarendszer a tömegközlekedésben – vannak még kérdések
Új tarifarendszer a tömegközlekedésben – vannak még kérdésekIuliia Bondar / Getty Images Hungary

14 év alatt minden diák ingyenesen utazik országszerte. A budapesti érintettségű, 14 év feletti diákoknak nappali vagy esti tagozaton Pest-vármegyebérlettel érdemes utazni. A levelező tagozatosok viszont csak teljes árú jegyet tudnak venni. Az EU-ból, az EGT tagországaiból vagy Svájcból érkező diákok csak a Budapest-bérlet esetében használhatják külföldi diákigazolványaikat.

Azok a 65 év alattiak, akik ellátottak utazási kedvezményére jogosultak, díjmentesen vehetik igénybe a helyközi közlekedést, és 90 százalékos kedvezménnyel vehetnek vármegye-, vagy országbérletet. Budapesten belül az ellátottak utazási kedvezményére jogosultaknak a vármegyebérlet éri meg a legjobban.

Tartós betegek és fogyatékkal élők március elsejével díjmentesen vehetik igénybe a helyközi közlekedést, sőt, például a vak, hallássérült, illetve fogyatékossági támogatásban részesülők kísérői és látogatói is díjmentesen közlekedhetnek.

A havi vármegye- és országbérletek, illetve a BKK összes bérlettípusa elérhető a jegypénztárakban, jegy- és bérletautomatákban, a BKK ügyfélközpontjaiban és a BudapestGO applikáción is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek