Luxuscikk lett a magyarok egyik kedvenc gyümölcse

20230117  MG 3651

Elszálltak a zöldség- és gyümölcsárak az elmúlt hónapokban.

A nagybani piac árait monitorozó Agrárgazdasági Kutatóintézet baljós tendenciára mutatott rá legutóbbi jelentésében. 

A magyarok egyik kedvenc gyümölcse, a körte is egyre többe kerül. Annak ellenére, hogy tipikus téli gyümölcsről van szó, és a korábbi években megszokhattuk, hogy ilyenkor jutunk a legkedvezőbb áron hozzá, meredeken nő az ára hónapok óta.

Egyre nő a körte ára
Egyre nő a körte áraHans Verburg / Getty Images Hungary

Egyre nő a körte ára

Az idei év első öt hetében a belföldi körte átlagosan 839 Ft/kg termelői áron volt jelen a kínálatban, ami 17 százalékkal volt drágább az egy évvel korábbinál. Az importkörte ára 21 százalékkal 961 forint/kilogrammra emelkedett ugyanekkor – derült ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) február eleji jelentéséből.

A termésátlag nem indokolta ezt a fajta drágulást, ugyanis – a KSH adatai szerint – míg 2022-ben, a rekordgyenge évben az egy évvel korábbinál 36 százalékkal kevesebb, mindössze 13,8 ezer tonna körtét takarítottak be, 2023-ban ehhez képest 33 százalékkal nőtt a termés. 

Nem vehetünk olcsóbban importgyümölcsöt sem, a görög körte kilója 925, míg az olaszé 1074 forintot kóstál. Ez 27, illetve 15 százalékos emelkedést jelent a tavalyi év januári, átlagos árához képest. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra