Sokan annyira szégyellik, hogy nem mennek orvoshoz vele, pedig enyhülést csak a kezelés hoz

GettyImages-1393504934
Olvasási idő kb. 4 perc

Bár sokak számra egyszerű esztétikai problémának tűnik, valójában akár súlyos szövődményei is lehetnek ennek a sokakat érintő betegségnek.

A korpa nagyon gyakori probléma, amelynek kezelésére jó néhány sampon közül válogathatunk a drogériák polcain. Bár nagyon kellemetlenek a hajban, illetve a ruhánkon megjelenő fehér pöttyök, általában nem szükséges, hogy orvossal konzultáljunk. Nem így a pikkelysömör esetében, amely gyakran a hajas fejbőrt érinti. 

A korpát gomba is okozhatja 

Akár a túl gyakori fejmosás vagy egyes hajfestékek és samponok is okozhatják, hogy a hajunk korpás lesz. A Good Housekeeping magazinnak dr. Mona Gohara, a Yale Egyetem professzora azonban jó néhány további okot is felsorolt, amelyre érdemes odafigyelnünk, ha nem szeretnénk, hogy megjelenjenek a korpásodás bosszantó és kellemetlen tünetei, köztük a viszkető fejbőr. 

Fontos, hogy megfelelő termékeket használjunk hajformázásra
Fontos, hogy megfelelő termékeket használjunk hajformázásraAnastasiia Zabolotna / Getty Images Hungary

„A szervezetünkben található gombák, például a bőrfelületen élő malassezia túlzott elszaporodása is lehet az oka a korpás fejbőrnek, de meglepő módon akár a gyakran visszatérő, csúnya pattanásoknak is – nyilatkozta dr. Gohara. Ugyanígy a fejbőr fokozott olajtermelése is okolható a zsíros haj, a zsíros fejbőr, illetve a korpa kialakulásáért, és ennek ellentéte is, hiszen a száraz fejbőr is lehet a tünetek mögött. A hámlást okozhatja az is, ha túl sok terméket használunk a hajunkra, és ezeket nem megfelelően öblítjük ki hajmosáskor.” 

Míg a korpásodás csak a fejbőrön jelentkezhet, addig a másik kellemetlen, bőrtünetekkel járó probléma, a pikkelysömör bárhol felbukkanhat a testünkön.

Ám a Yale Egyetem professzora kiemelte: a pikkelysömörben szenvedők több mint felénél a fejbőrön jelentkeznek a száraz, viszkető, égő foltok.

A pikkelysömör akár szívproblémákhoz is vezethet 

A pikkelysömört bőrünk legfelső rétegének, az epidermisznek a túlburjánzása okozza. A vastag, hámló plakkok nemcsak esztétikai problémát okoznak, de akár fájdalmat is. 

Ilyenkor valamilyen ismeretlen okból az immunrendszer túlpörgeti a bőrsejtek növekedését, amelyek felhalmozódnak, és mivel nem tudnak leválni, létrehozzák ezeket a gyulladt foltokat.

„Az elváltozások általában szárazak, illetve gyakran el is színeződnek: vörös, rózsaszín vagy akár lilás árnyalatúak.”

A professzor azt is kiemelte, hogy a pikkelysömör komoly lelki problémákat is okozhat, hiszen míg egy szívprobléma nem látható idegeneknek, sajnos a hámlás sokszor nagyon látványos, és ez megtépázhatja az önbizalmat. Ráadásul a foltok a hajvonalon túlra, a fülek mögé is elterjedhetnek. 

A korpa nem, a pikkelysömör súlyos szövődményeket okozhat
A korpa nem, a pikkelysömör súlyos szövődményeket okozhateternalcreative / Getty Images Hungary

„Míg a korpásodás nem jelent problémát a szervezet számára, a pikkelysömör akár ízületi gyulladást okozhat, illetve szív- és érrendszeri problémákkal is járhat. Ezért is fontos, hogy a beteg megkapja a megfelelő kezelést. Ezenkívül a pikkelysömör gyakran valamilyen háttérben húzódó betegségre hívja fel a figyelmet, ezért elkerülhetetlen, hogy megfelelően kivizsgáltassuk magunkat, ha felbukkan.” 

A stressz sokat ronthat a beteg állapotán 

A pikkelysömör nem gyógyítható, ám kezelhető betegség. Alkalmazhatóak krémek, samponok, szteroidos készítmények, tabletták is.

„A stressz ronthatja a pikkelysömör állapotát, mivel ez megemeli a kortizolszintet, és ez súlyosbíthatja a gyulladást – szögezi le a Yale Egyetem professzora. A feszültségszint csökkentéséért érdemes kipróbálni a jógát, megfelelő mennyiségű időt tölteni pihenéssel, olvasással, illetve tapasztalatom szerint a napi séta is jelentősen javíthatja a beteg állapotát.”

Óvatosan a hajfestéssel! Belobbanthatja a plakkokat.
Óvatosan a hajfestéssel! Belobbanthatja a plakkokat.powerofforever / Getty Images Hungary

A hölgyek esetében gyakran felmerül, hogy a hajfestés mennyire súlyosbíthatja a tüneteket.

„Nem mondom, hogy kerüljék a hajfestést, ám az kétségkívül igaz, hogy a pikkelysömör tünetei rosszabbodhatnak, ha az adott területet valamilyen behatás éri, és a hajfestés mindenképpen az. A különböző hajformázó termékek is hatással lehetnek a plakkok állapotára, ezért akár fel is lángolhatnak, így, ha pikkelysömörtől szenvedünk, érdemes a fodrászunkkal beszélni a természetesebb formulák használatáról.” 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek