Marihuánafüggő vagy? Van egy rossz hírünk a koronavírusról!

GettyImages-1323912791

A marihuánafüggők nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg koronavírussal, mint mások – akkor is, ha beoltatták magukat – derül ki egy kutatásból, amelyet az amerikai nemzeti kábítószerügyi intézet, az NIDA készített.

Ezeket az eseteket áttöréses fertőzésnek nevezik, és olyan személyeknél fordulnak elő, aki teljesen oltottak, azaz 14 vagy több nappal a vakcina ajánlott adagjainak beadása után vannak. A World Psychiatry folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint ez nemcsak a marihuánafogyasztókat fenyegeti jobban az átlagnál, hanem mindenkit, aki aktív szerhasználó, azaz szerhasználati rendellenességben (SUD) szenved, akár alkohol-, kokain-, ópiát- vagy dohányfüggőségről van szó.

A kutatást 579 372 olyan ember bevonásával végezték el, akiket 2020 decembere és 2021 augusztusa között teljesen beoltottak. Közülük 30 183-an élnek valamilyen függőséggel, a többiek nem. A SUD nélkülieknél 3,6 százalék volt az áttöréses fertőzések aránya, míg a SUD-ban szenvedőknél 7 százalék. A tanulmány szerint konkrétan a marihuánafogyasztókat 7,8 százalékban fenyegetik az áttöréses fertőzések.

A kutatók szerint ezt az arányt akkor is tükrözték az eredmények, amikor figyelembe vették a függők és nem függők társadalmi és gazdasági helyzetét, valamint az alapbetegségeiket is, vagyis az ugyanabban az alapbetegségben szenvedő függők és nem függők közül az előbbiek nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg. Ráadásul a marihuánafüggők veszélyeztetettebbek is a más függőségben szenvedő csoportok képviselőinél.

A kutatás szerint a marihuánafüggők veszélyeztetettsége viselkedésbeli tényezőkön és a THC tüdőre gyakorolt hatásán múlik.

Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy aki valamilyen függőségben szenved, az ne is oltassa be magát. A kutatáshoz fűzött kommentárjában Nora D. Volkow NIDA-igazgató sietve fel is hívta a figyelmet, hogy az oltás rendkívül hatékony megelőzési módszer a szerhasználók esetében is.

GettyImages-581032329
Heath Korvola / Getty Images Hungary

Ami a marihuánát illeti, rekreációs használatát eddig az Egyesült Államok 18 szövetségi állama – Alaszka, Arizona, California, Colorado, Connecticut, Illinois, Maine, Massachusetts, Michigan, Montana, Nevada, New Jersey, New Mexico, New York, Oregon, Vermont, Virginia, és Washington – legalizálta. Bár az ezt szentesítő törvény még nem mindenhol lépett hatályba, a marihuánaipar érdekképviseleti szervezete, az NCIA finoman szólva sincs elragadtatva a kutatás eredményeitől. Morgan Fox pr-igazgató a Newsweeknek azt mondta, a függők csak elenyésző töredékét jelentik a marihuánafogyasztóknak, a kutatás pedig csak összefüggést, és nem ok-okozati viszonyt állapított meg a megfertőződés valószínűsége és a függőség között.  

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek