Így lesz környezetbarát a nyaralásod: nem a repülőn múlik minden

GettyImages-1372488167
Olvasási idő kb. 5 perc

Ha nyaralni indulunk, teljesen természetes, hogy a bőröndünkben végzi a fürdőruha, a naptej és a papucs. De mit pakoljon be mindenképp az, aki úgy szeretné élvezni a pihentető kikapcsolódást, hogy közben a környezetének sem árt? Tippek és jótanácsok a kezdő és fekete öves környezetbarátoknak a zöldnyaraláshoz.

Előfordulhat, hogy hiába várjuk már hetek óta tűkön ülve a nyaralást, ha túlszervezzük magunkat, kimerültebben érkezhetünk haza, mint ahogy elindultunk. A nyaralás alatti lassulás és kikapcsolódás valódi megéléséért, valamint a környezetbarátabb utazásért született meg a slow travel vagy ökoturizmus, amely nemcsak egyszerűen utazási forma, hanem gondolkodásmód. 

A klímaváltozás nem megy szabadságra

Ha esetleg klímaszorongók vagyunk, úgy lehetünk vele, hogy legalább csak a nyaraláson tehessük már picit félre a környezet változásain való aggódást. Azonban érdemes tudatosítanunk, hogy rajtunk is múlik, milyen lépéseket teszünk egy fenntartható jövőért. A mi jövőnkért.

A Föld hőmérséklete mára mintegy 1 fokkal melegebb az ipari forradalom előtti szinthez képest. Ez elsőre nem hangozhat hatalmas számnak, de az a helyzet, hogy becslések szerint a katasztrófa elkerüléséhez 1,5 foknál mindenképp meg kell állítani a felmelegedést. Ehhez pedig elsősorban a szén-dioxid-kibocsátást szükséges visszaszorítani, de egyéni szinten is rengeteget tehetünk, hogy megfékezzük a klímaváltozást. Mutatjuk, hogyan!

Utazás környezetbarát módra: tippek a zöldnyaraláshoz

Összegyűjtöttünk néhány tanácsot és ötletet, hogy a nyaralásodat környezettudatosabbá tehesd.

#1 Fedezd fel a környéket!

Bár időnként a kultúrsokk és a kaland kedvéért érdemes ellátogatni távoli egzotikus helyekre, a fenntartható turizmus egyik alappillére, hogy lehetőleg közeli úti célt válasszunk. Hazánk is tele van szebbnél szebb helyekkel, de ha mindenképp külföldre mennénk, akkor érdemes a környező országok pár óra alatt megközelíthető tengerpartjai közül válogatnunk, amelyek épp olyan gyönyörűek lehetnek, mint a távoli helyeké.

#2 Ne repülővel utazz!

A helyszínválasztás kapcsán fontos azt is szem előtt tartanod, hogy mikor utazol repülővel, hiszen szén-dioxid-kibocsátási szempontból a repülés az egyik legkárosabb utazási mód. Így, hacsak teheted, inkább menj vonattal vagy busszal, így a tájban is gyönyörködhetsz.

Amennyiben mégis a repülőt választanád, akkor érdemes több napot egy helyen maradnod, és lehetőleg tömegközeledéssel vagy gyalogosan felfedezned az úti célod, hogy ne növeld még tovább az ökológiai lábnyomod.

#3 Állat- és környezetbarát kozmetikumok a neszesszerben

Mindegy, hogy vízpartra vagy a hegyekbe utazol, a fényvédelem elengedhetetlen. A naptej és egyéb kozmetikumok kiválasztásánál törekedj minél környezetsemlegesebb és cruelty free terméket választani. A cruelty free az állatkísérlet-mentesen előállított kozmetikumokat jelenti. Ha ilyen terméket vásárolsz, akkor biztos lehetsz abban, hogy nem járulsz hozzá semmilyen módon az állatkísérletekhez. De még magaddal is jót teszel, mivel ezek a termékek jellemzően sokkal kevesebb toxikus anyagot tartalmaznak, mint az állatokon teszteltek. 

Lehetőleg válassz bio- vagy natúrkozmetikumot!
Lehetőleg válassz bio- vagy natúrkozmetikumot!Redaco / Getty Images Hungary

Bár nagyon praktikusak a drogériákban kapható repülőbiztos, miniflakonos kiszerelésű kozmetikumok, azok helyett inkább használd az otthoni illatszereidet, vagy vegyél újratölthető utazószettet, amely kevés helyet foglal a táskádban, de az eldobható műanyaggal szemben nem terheli a környezeted, hiszen jó pár évig tudod használni. 

#4 Fogyassz friss, helyi ételeket, és csak annyit vásárolj, amennyit biztosan megeszel

Az élelmiszer-pazarlás egyike a jelenlegi legfőbb globális környezeti problémáknak. Egy átlagos magyar állampolgár 65 kg élelmiszert dob a szemetesbe évente. A nyaralás alatt sokan étterembe járnak, de vannak, akik apartmanházban főznek-sütnek maguknak. Az élelmiszer-pazarlást elkerülendő, tervezd meg, mit szeretnél főzni, írd fel, milyen alapanyagok szükségesek hozzá, és ezt a listát követve előzd meg az impulzusvásárlást. 

Látogasd meg a helyi piacot, válassz friss alapanyagokat (pl. zöldségek, gyümölcsök) a feldolgozott, csomagolt készételek (pl. pizza, levespor) helyett. Így egészségesebben étkezhetsz, és egy csomó csomagolástól is megkímélheted a bolygót. 

#5 Ne vásárolj feleslegesen szuveníreket

Az egész világunk a fogyasztás körül mozog, amelyért hatalmas árat fizetünk. Bár a szüntelen fogyasztás a modern gazdaság fő hajtóereje, a környezetünket visszafordíthatatlanul pusztítja. Éppen ezért fontos, hogy nemet mondj a túlfogyasztásra! Légy tudatos a nyaralás alatt is, és ne vegyél semmit, amire igazából nincs is szükséged! Ha mindenképp szeretnél egy emléket az útról, hozz haza egy követ a tengerpartról, vagy válassz legfeljebb egy képeslapot vagy hűtőmágnest. Az emlékeket úgysem a tárgyak őrzik, az a lényeges, te mennyire tudod megélni.

Ami egy környezetbarát utazó bőröndjéből nem hiányozhat: vászontáska, kulacs, fém evőeszközök és szívószál… Getty Images Hungary
Ami egy környezetbarát utazó bőröndjéből nem hiányozhat: vászontáska, kulacs, fém evőeszközök és szívószál… Getty Images HungaryAnna Blazhuk

#6 Mondj nemet a műanyagra!

A műanyag egy rendkívül sokoldalúan felhasználható anyag, egy hatalmas szépséghibával: sosem bomlik le igazán. Éppen ezért törekedj szinte teljesen elkerülni a nyaralásod alatt is. A bevásárláshoz a műanyag zacskó helyett használj vászontáskát, a PET-palackos üdítők helyett igyál csapvizet, és használd a saját kulacsod. A strandbüfé eldobható műanyag evőeszközei helyett használj egy saját utazó evőeszközkészletet fémből. Hotelben vagy az étteremben, ha lehet, kérd az italodat szívószál nélkül. Ha lehetetlen lenne anélkül meginni, vidd magaddal a saját újrahasználható bambusz vagy fém szívószáladat!

Ahogy a mindennapokban is, úgy a nyaralásnál is fontos, hogy legyünk megértőek, és ne várjunk magunktól teljes hulladékmentességet. Azonban bízunk benne, hogy tippjeinkkel idén már te is kisebb ökológiai lábnyommal utazhatsz. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek