Ha a nő az idősebb, biztos gazdag: miért ítéljük el azokat, ahol a férfi a fiatalabb?

GettyImages-1369487560 (1)
Berényi Bianka

A nagy korkülönbség még ma is nagy visszhangot kelt, ám ha a nő az idősebb fél, akkor még nagyobb vihart ver a dolog. De miért van ez így? Miért szól bele külső fél abba, hogy kik szeretik egymást? Te azok pártján állsz, akik szerint a kor csak egy szám, vagy nagyon is számít, ki mennyi idős?

Egyre jobb eredményeket érnek el a nők világszerte a jogaik és teljesítményeik tekintetében, és nem is feltétlenül szükséges a feminista jelzőt ránk sütni. Még mindig vannak azonban olyan területek, ahol még nem sikerült túljutni a régi beidegződéseken. Még mindig furcsán néznek egy párosra, ha a nő magasabb a férfinél, vagy éppen ő az idősebb fél a kapcsolatban.

A sztárvilágban is egyre gyakoribb

Hogy ez most csupán pár évet vagy akár több évtized korkülönbséget jelent, az a társadalom szemében néha szinte lényegtelen is. Még ha nem is látszik látványosan a korkülönbség, ha a nő idősebb a férfinél, és ezt széles körben tudják is róluk, akkor megbélyegzettek lesznek sokak számára. Brooklyn Beckham és Nicola Peltz színésznő most kötötték össze életüket, a lány pedig 4 évvel idősebb a Beckham fiúnál, ami nem látszik a pároson, és nagyon jól mutatnak együtt. Britney Spears rengeteg kapcsolati kudarca és apai gyámsági rabsága után bejelentette, hogy harmadik gyermekével várandós, és hamarosan esküvőre is készülnek 12 évvel fiatalabb párjával, Sam Ashgarival. Mégis, amikor azon van a hangsúly, hogy a nő az idősebb fél, rögtön furcsán tekintenek a párokra, még a sztárvilágban is.

Pedig ha fordítva van, azaz a férfi az idősebb, senkinek nincs a dolog ellen kifogása. Miért nem sikerült még ezen túljutni? Valóban olyan sokat számít egy kapcsolat szempontjából, ha a női fél az idősebb? Egy párkapcsolatban nem a partnerek kora a meghatározó tényező a kapcsolat sikeressége szempontjából, sokkal inkább a személyiségük milyensége. 

De nem Nicola Peltz az egyetlen, aki nála fiatalabb partnerben lelt társra. Jennifer Lopez (és Ben Affleck), Britney Spears (és Sam Ashgari), Heidi Klum (és Tom Kaulitz), Olivia Wilde (és Harry Styles), Meghan Markle (és Harry herceg), Shakira (és Gerard Piqué), Pryanka Chopra (és Nick Jonas) vagy éppen Eva Mendes (és Ryan Gosling) is fiatalabb férfiakba lettek szerelmesek, és az idő is őket igazolja. Fiatalabb párjukkal való kapcsolatuk tartósabbnak bizonyult, mint azt megelőzően egy idősebb partnerrel.

Többségük már családot is alapított párjával, és családi harmóniában élnek évek óta.

Az említett párok esetében azonban nem árt megjegyezni, hogy nem jelentős köztük a korkülönbség, és külsőre sem látványos, így első ránézésre egy korosztálybelinek tűnnek ezek a sztárok, ahogy gondolkodásuk is többé-kevésbé azonos. 

Harryről és feleségéről, Meghanról sugárzik a harmónia
Harryről és feleségéről, Meghanról sugárzik a harmóniaDia Dipasupil / Getty Images Hungary

Másrészről ott vannak azok a párok, ahol már látványosabb a korkülönbség. Ha 10 évnél már többről van szó, az már okozhat jelentősebb különbségeket, bár ez sem minden esetben igaz. Mindenesetre az ilyen párokra gyakran tesznek rosszmájú megjegyzéseket, hogy valószínűleg a férfi csak érdekből van a nővel. Hisz mit keresne egy 23 éves fiú egy 56 éves nő oldalán, nemde? Most felejtsd el Stifler mamáját és fiatal kalandját. Mit szólsz ahhoz, mikor egy 34 éves férfi egy 70 éves nő partnereként mutatkozik? Nem tagadom, nekem sem egy egészséges párkapcsolat képe ugrik be abban az esetben, ha már ilyen extrém nagy korkülönbségről van szó. De nem szabad elfelejtkezni arról, hogy kivételek mindig vannak, és még ilyen magas korkülönbség esetén is lehet szó igaz szerelemről, nem csupán érdekkapcsolatról, de tény, hogy jóval kisebb arányban jellemző. 

Miért vonzódnak a férfiak az idősebb nőkhöz?

Sabrina Romanoff pszichológus szerint a férfiak számára egy idősebb nő általában vonzó, mert érett, kiegyensúlyozott, tudja, mit akar, rendelkezik kiforrott világképpel, céltudatos, kerüli a felesleges köröket és vitákat, őszinte, megbízható, tudatos az élet szinte minden területén, több élettapasztalattal rendelkezik, nem utolsósorban pedig szexuálisan is nagyon vonzó. Persze nem mindegy, hogy milyen korkülönbségről van szó. Egy harmincas, negyvenes nő a testére is jobban figyel, sportol, tudatosan attraktív szeretne maradni. Ma már annyira megváltozott a világ, hogy a családalapítás is átlagban későbbre tolódott, úgy 10 évvel.

Így manapság már nem feltétlen a 30-as éveikben következik be a nőknél az anyaság, sokszor a 40-es éveikre esik, így nem biztos, hogy rögtön családot szeretne alapítani a nő a partnerével, előbb kivárja, hogy a kapcsolat tartósnak és igaznak bizonyul-e.

A fiatalabb férfiak számára óriási bóknak számít, ha felkeltik egy idősebb nő vonzalmát, ezt sokan az egójuk tuningolására használják. 

Pár fiatalabb fiúismerősömtől hallottam, hogy a huszonéves lányok fejben még gyerekek szerintük, fogalmuk sincs az életük alakításáról, a jövőbeli terveikről, elköltözni sem nagyon akarnak a szüleiktől, sokat hisztiznek ok nélkül, manipulatívak, és nem az érzéseket keresik, sokkal inkább az anyagi jólétet részesítik előnyben, ezért van, hogy gyakran a 40-es, 50-es férfiakhoz vonzódnak. Ennek hátterében nem feltétlen apakomplexus áll, annál inkább a luxus iránti igények, az érettség iránti vonzódás, és a vágy, hogy egy korban is komoly férfi a tenyerükön hordozza őket.

Mikor működhet jól egy ilyen kapcsolat?

Egy a 40-es nők körében végzett, még 2003-as felmérés szerint, a nők 34%-a jár nála fiatalabb férfival, és boldogabbnak érzik magukat, mint előtte valaha. 

Előnyök és hátrányok

Előnyök

Amikor egy idősebb/fiatalabb partner mellett döntesz, a lehető legegészségesebb és legboldogabb kapcsolat megteremtése legyen az elsődleges szempont. Ahhoz pedig, hogy ideális környezetet teremtsetek partnereddel, a következő kulcsfontosságú pontokat kell szem előtt tartani:

Minőségi közös időtöltés, kutatások szerint az egymásnak szentelt idő egy egészséges kapcsolatban fokozhatja a jó közérzetet.

  • Nyílt és őszinte kommunikáció.
  • Az intimitás fenntartása a kapcsolatban.
  • Az egymás iránti tisztelet megőrzése.
  • A másik megbecsülésének biztosítása.

Egy ilyen jellegű kapcsolat előnyei közé tartozhat, hogy a felek nem játszmáznak egymással, a nőt elbűvöli a férfi fiatalos energiája és életkedve, a férfit pedig lenyűgözi a nő higgadtsága, kiegyensúlyozottsága, nőiessége és magabiztossága. Mindketten pozitívan profitálhatnak egymásból, és töltekezhetnek a kapcsolatból, ha kölcsönösen tisztelik is egymást. 

Hátrányok

1. Megjegyzések

Jó, ha felvértezed magad a csípős megjegyzések ellen, mert biztos lehetsz benne, hogy ha nem is rossz szándékból, de fogsz kapni a korkülönbségre vonatkozó kommentárt valakitől a környezetedben. Azonban ha kapcsolatotok stabil alapokon nyugszik, és kiegyensúlyozottan boldogok vagytok egymással, ezek a megjegyzések le fognak rólatok peregni. 

Elkerülhetetlen, hogy néhányan elítéljenek azért, mert fiatalabb fiúval randizol. Sokan örülni fognak annak, hogy találtál valakit, akivel különlegesnek érezheted magad, vagy akivel jól érezheted magad, de jobb, ha tudod, hogy lesznek olyanok is, akik szerint a kor sokkal több, mint egy szám.

Néha ezt a véleményüket hangoztatják majd szemtől szemben, néha pedig csak motyognak majd erről magukban, vagy a hátad mögött beszélnek majd rólatok. Néha vadidegenektől jönnek majd ezek a megjegyzések, akiknek igazából egyáltalán nem kellene törődniük a dolgotokkal, néha pedig azoktól, akik a legközelebb állnak hozzátok.

Sok minden függ persze attól, hogy mennyivel fiatalabb a férfi, akivel randizol, vagyis inkább attól, hogy mennyivel fiatalabbnak néz ki nálad. Ha korban közel álltok egymáshoz, akkor valószínűleg egyáltalán nem sok megjegyzést fogtok kapni. Ha viszont előfordul, hogy az anyjának néznek, lehet, hogy mérlegelnetek kéne. 

Nem mindegy, hogy mennyivel néz ki nálad fiatalabbnak a férfi
Nem mindegy, hogy mennyivel néz ki nálad fiatalabbnak a férfifotostorm / Getty Images Hungary

2. Eltérő életszakaszok

Ha jelentősen nagy köztetek a korkülönbség, lehet, hogy ha azonnal nem is, de később ki fog ütközni, hogy eltérő életszakaszban jártok. Innentől több a vita és veszekedés lehetősége is, de az már rajtatok áll, hogy mennyire tudtok közös nevezőre jutni adott kérdésekben, és hogy megéri-e szerintetek. Ami leggyakrabban kiütköző probléma lehet, az az egészségügyi, financiális és karrierügyi kérdések köre. Hisz egész máshogy áll a pénzhez egy 20 éves és egy 30 éves. Munkáját tekintve is sokkal lazábban áll a tinikorból pár éve kilépő személy a piaci viszonyokhoz, mint az, aki a 20-as éveit is elhagyta már. Egészségügyileg is más jellegű vizsgálatokat igényel egy huszonéves és egy harmincas, negyvenes. 

3. Gyerekek

Ha a nő jóval idősebb a párkapcsolatban, nem ritka, hogy már előző kapcsolataiból vannak gyerekei is, akiket a férfinak el kell fogadnia, és ugyanúgy kell őket szeretnie, mintha a sajátjai lennének. Aki ezt a pirulát nem tudja lenyelni, az sajnos hátrányba kerül a párkapcsolatában is. 

Shakira és férje közt kereken 10 év korkülönbség van, de ez egyáltalán nem látszik
Shakira és férje közt kereken 10 év korkülönbség van, de ez egyáltalán nem látszikJames Devaney / Getty Images Hungary

4. Érzelmi éretlenség

Ha a pasi érzelmileg éretlen, akkor azért várható, hogy nem lesz hosszú életű a dolog kettőtök közt. Tetszik neked a fiatal lendülete, és mindaz, amit a fiatalsága hoz, de

ha az érzelmi érettséget fontosnak tartod, legyen bármennyi idős is a párod, akkor arra számíts, hogy a túl sok dráma ki fogja kezdeni a kapcsolatot.

Fontos, hogy a kölcsönös megbecsülés, szeretet, tisztelet, vonzalom ott legyen köztetek, és érzelmileg is azt kapd tőle, amire vágysz. Ha nem tud elköteleződni melletted pusztán azért, mert van köztetek pár év, nem ő a te embered. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra