Szellemek: Könyvajánló a szingli élet pokláról

GettyImages-1070539690
Berényi Bianka

Megtaláltuk a tökéletes átmenetet Sally Rooney történetei és Bridget Jones humoros világa között, ez pedig a szingli élet viszontagságait sajátosan bemutató Szellemek című regény!

Nemrégiben jelent meg a 21. Század Kiadó gondozásában a Szellemek című regény. Az írónő, a fiatal brit Dolly Alderton író, újságíró, saját podcastja van, és első regénye, az Everything I Know About Love megjelenésekor szinte azonnal díjnyertes lett. Instagramja szerint maga sem gondolta volna a Szellemek írásakor, hogy ennyire sokat fog jelenteni számára ez a könyv. Ugyanis a regényt közvetlenül a Covid–19  világba való berobbanása előtt írta, ezzel egy olyan gondtalan szabadsággal felruházva a könyv hangulatát, ami a mai világban már nem jellemző. Maszkoknak, vírusnak nyoma sincs benne, és ez így jó. Kutatómunkáját ehhez hűen bárokban, randiappokon és barátnős esteken végezte művéhez, és ez nagyon jót tett a történet lazaságának.

Miért pont Szellemek?

Első hallásra a cím kissé megtévesztő lehet, ugyanis a Szellemek című regény egyáltalán nem szellemekről szól. Az angol ghost szóból ered, és a randizás világában (sajnos) jól ismert ghostingolás fogalmára utal. Habár ez a fogalom már jó ideje velünk él, meg kell, hogy mondjam, eddig még nem olvastam olyan regényt, amely ennyire érzékletesen és kifejezően mutatta volna be, hogy milyen fájdalmat is tud okozni valakinek a másik teljesen indokolatlan és váratlan, egyik napról a másikra történő eltűnése. Olyan érzékletesen mutatja be a főszereplő Nina és szerelme, Max között a kapcsolatuk természetét, hogy minden érzelem zsigerekig hatol olvasás közben.

A regény a 21. Század Kiadó gondozásában jelent meg
A regény a 21. Század Kiadó gondozásában jelent meg

Humororkán és érzelmi hullámvasút

Nina Dean George átlagos harmincas nő, azok közé tartozik, aki szereti a munkáját, és kreatív oldalát is kiélheti benne, Nina ugyanis író. Barátnői vele vannak jóban és rosszban, na és persze tanácsaikkal is ellátják őt mindig, ha kéri, ha nem. A regényben rendkívül ízlésesen van bemutatva, hogy mindenkinek vannak örömei, de problémái is az életben, és minden életkornak megvan a maga baja. Nina szingli, ahogy barátnője Lola is a pártalanok táborát erősíti már 10 éve, a randizásban azonban nagyon is otthon vannak. A modern kori társkereső appok, a viccesen félresikerült vagy a nagyon is jól sikerült randik, a kínos szituk, a közös múlt, az érzelmi eltávolodás, féltékenység, feltétel nélküli szeretet, bizalom kérdése mind-mind jelentős szerepet kapnak Alderton regényében, anélkül, hogy a könyv hatásvadásszá vagy csöpögőssé válna.

Alapvetően romantikus regényről van szó, de olvasás közben úgy éreztem, mintha a Bridget Jones modern kori változatát olvasnám, Sally Rooney elmélkedésivel mixelve, így kitalálható, hogy humorból sincs hiány a könyvben

Olvasás közben néhol meghatódsz, néhol átérzed a főszereplő dühét, sírhatnékod van, vagy éppen úgy nevetsz, hogy le kell tenned a könyvet a röhögéstől,

így a szerző olyan érzelmi hullámvasútra viszi az olvasót, amilyenre kevés mai regény képes.

A regény írónője, Dolly Alderton
A regény írónője, Dolly Alderton21. Század Kiadó

Mindenkinek ajánlott

A történet csattanóját nem lövöm le, inkább olvassátok el, mert megéri! Szingliknek kötelező, párkapcsolatban élőknek pedig azért ajánlott, mert remekül bemutatja a mű, hogy attól, mert van pasija valakinek, még nem biztos, hogy ez a boldogság garanciája. A női identitás, nehézségek, könnyedségek, érzelmi buktatók és testi örömök az életünk részei, amit a regény szépen be is mutat, mesteri szarkazmussal és humorral ötvözve.

Egy igazi 21. századi humoros csajregény, nem csak fiatal nőknek és nem csak nőknek!

Pasik is bátran olvashatják, mert 1: egészen jól beleláthatnak a női fejekbe ezen keresztül, 2: elgondolkodtató lehet az online randizás témája számukra is. 

Senkit ne ijesszen el a közel 400 oldal, én egy nap alatt kiolvastam, pedig azt gondoltam, ez lehetetlen lesz. Ez a regény nemcsak ma állja meg remekül a helyét a könyvpiacon és a könyvespolcotokon, de 20 éve is stabilan megállta volna, így akár napjaink Bridget Jonesa is lehet. És ha még film is készülne belőle, azon sem lepődnék meg.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra