Ennyibe kerül jelenleg az albérlet és a kolesz egyetemi városainkban

GettyImages-497542602

Lassan, az egyetemi ponthatárok kihirdetésének közeledtével, beindul a nagy, országos albivadászat. Budapesten és az egyetemi nagyvárosokban az egyszobás és garzonlakások ára arányosan mindig is a legmagasabb volt az évnek ebben a szakában, ezután pedig a kereslet még inkább megnő. Összehasonlítottuk a kollégiumi elhelyezés anyagi vonzatát az albérleti árakkal, és nagyon meglepődtünk.

A budapesti ingatlanárak meglehetősen hullámzóak az elmúlt időkben, de a belvárosi részeken még a kis méretű lakások ára sem nagyon van havi 170-200 ezer forint alatt. Szeged belvárosában a legkisebb, 40 négyzetméter körüli albérletek ára is legalább 140-160 ezer forintnál kezdődnek, de van vadonatúj központi, butiklakás is, mely ugyan még ezt a méretet sem éri el, de 200 ezer forint havi bérleti díjért kínálják. Debrecen központjában a felújított aprócska lakások ára legalább 160-180 ezer forint havonta, de igazán nagy választékot csak 200 ezer forint fölött találunk kategóriájában. Ebben az összevetésben a nyertes Pécs, ahol szép, központi kis lakást 150 ezer forintos havi bérleti díjért már egyáltalán nem lehetetlen kapni.

Ráadásul a kollégiumi elhelyezés nemcsak a pénztárcának kedvez, de igazi egyetemi éveket ígér nagy társasági élettel, jó hangulatú közös evéssel, ivással, netán még tanulással is. Nem is beszélve arról, hogy a később kollégákká váló jelenlegi szoba- és kolesztársak milyen kiváló kapcsolati tőkét jelentenek majd szakmai életük során is.

Szemben a mélyen zsebbe nyúlós albérleti árakkal, a kollégiumok terén ilyen kiváló lehetőségekre bukkantunk:

Budapest

Az ELTE 7 helyszínen már havi 12-15 ezer forintért is kínál kollégiumi elhelyezést, de mindenhol alulmarad a 20 ezer forintos lélektani havi díjnak. Nagyságrendileg azonos módon a BGE és a BME kollégiumai is havi 10 és 20 ezer forint között kínálják férőhelyeiket, míg a legborsosabb árral a Corvinus hallgatóinak kell szembesülniük 10 és 50 ezer forint közötti összeggel.

A kedvező árú kollégiumi elhelyezés komoly kapcsolati tőkével is kecsegtet a későbbiekre nézve
A kedvező árú kollégiumi elhelyezés komoly kapcsolati tőkével is kecsegtet a későbbiekre nézveKlaus Vedfelt / Getty Images Hungary

Szeged

Szegedi Tudományegyetem a nemzetközi egyetemi rangsor felső 5%-ába tartozik. A hallgatói önkormányzat szociális és szakmai szempontok mentén választja ki a jelentkezők közül a leendő kollégiumi lakókat. A mintegy 4000 kollégiumi férőhely ára az országban a legkedvezőbbek közé tartozik, az államilag finanszírozott hallgatók esetében egységesen mindössze havi 15 ezer forint. Aki viszont ennél többet áldozna, azok számára diákhotel néven magasabb minőségű elhelyezés is rendelkezésére állhat. Ugyanakkor, a kollégiumi férőhelyekből esetlegesen kiszoruló fiatalok számára, az egyetem nemcsak az ideális albérlet megtalálásában, de annak finanszírozásában is igyekszik segítséget nyújtani albérleti támogatás formájában a hallgatói önkormányzaton keresztül.

A Szegedi Tudományegyetem
A Szegedi TudományegyetemEducation Images / Getty Images Hungary

Egyes szakkollégiumokban speciális tehetséggondozás is folyik, ilyenek a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Keresztény Roma Szakkollégium, míg a Márton Áron Szakkollégium a határon túlról érkező magyar hallgatókat fogadja. Az egyetem külön kollégiumot kínál orvostanhallgató diákjainak. Az Általános Orvosi Kar Apáthy István Kollégiuma 234 férőhellyel Szeged belvárosában található, és speciális szakkollégiumokkal is várja a tanulni vágyókat.

Pécs

Pécs egyetemi városa is elkötelezett amellett, hogy a lehető legtöbb (anyagi) segítséget (is) tudja nyújtani a továbbtanulni vágyóknak, hogy pénzügyi források hiányában senki ne maradjon le felsőfokú képzésről. Több belvárosi kollégium és számos ösztöndíjprogram áll a jelentkezők rendelkezésére, hogy mind kedvezőbb feltételek mellett lakhassanak és tanulhassanak a dél-dunántúli városban.

A Pécsi Tudományegyetem
A Pécsi TudományegyetemMaurizio Fabbroni / Getty Images Hungary

A Szántó Kollégium 2 × 2 fős blokkokat alakított ki 2011-es felújítása során, melyekhez 4 hallgatónként konyha és vizesblokk tartozik. Államilag finanszírozott hallgatók számára itt egy férőhely havi 26 ezer forint, önköltséges hallgatók számára 32 500. A többi 2010–11 táján felújított pécsi kollégium is hasonló paraméterek mellett vehető igénybe, így a Szalay László és a Jakabhegyi Kollégium is. Az ennél korábban épültek vagy renováltak (Vidéki, Laterum vagy Boszorkány Kollégium) olcsóbban fogadják lakóikat, míg az alig 5 éves, 2 ágyas szobákkal felszerelt Damjanich Kollégium 32 500 és 39 000 forintos áron várja az oda jelentkező 100 hallgatót.

Debrecen

Debrecenben a Kossuth Lajos Kollégium több mint 600 hallgatónak képes otthont nyújtani egy- és kétágyas szobákban. A saját vizesblokkal, tévével és internetellátással felszerelt szobákban hűtőszekrény áll a lakók rendelkezésére, miközben szintenként konyhát is biztosítanak számukra. A Bölcsész- és a Természettudományi Kartól 5 perc sétára található kollégium egyágyas szobáinak havi díja 50 ezer forint, míg a kétágyas szobáké személyenként 30 ezer forint a cívisvárosban.

A Debreceni Egyetem
A Debreceni Egyetemmajorosl / Getty Images Hungary

De ez csak egy a város több mint 10 egyetemi kollégiuma, campushotelje és diákapartmanja közül, amelyek kényelmes ideiglenes otthont garantálnak a tanév hónapjaiban a hallgatóknak. A 100-200 fős kollégiumi épületek szinte mindegyike az oktatás különböző színhelyeinek közelében helyezkedik el, s két-háromágyas szobákban fogadják új lakóikat jellemzően havi 20 ezer forintos vagy kevéssel a feletti összegért.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra