Középkori járvány tört ki szomszédunkban, halálos áldozatok is vannak

GettyImages-543560076
Olvasási idő kb. 3 perc

Kolerajárvány tört ki az ukrajnai Herszon térségében. Legalább 12-en meghaltak.

Az Economx számolt be az Ukrajnában terjedő kolerajárványról. Mint írják, több halálos áldozata is van a betegségnek, azonban a hatóságok tífuszként hivatkoznak a betegségre, mert pániktól tartanak. 

A hírek szerint a kolerajárvány az ivóvízzel terjed Herszon térségében. A háború sújtotta ukrán területen jelenleg két hadtest, az Ukrán Nemzeti Gárda 123. terrorista védelmi dandárja, illetve a 34. ezrede állomásozik. 

Kolerajárvány van Herszonban, a betegség a vízzel terjed
Kolerajárvány van Herszonban, a betegség a vízzel terjedJevhen Maloletka / MTI

Kolerajárvány terjed a háború sújtotta régióban

A herszoni terület a Krímtől északnyugatra, a Dnyeper torkolatánál fekszik. A jelentős kereskedelmi központ volt a gócpontja az orosz-ukrán háborúnak, ahová az orosz csapatok még 2022 márciusában nyomultak be, és március 3-án elfoglalták Herszon városát, majd a megye jelentős részét. A területet fél évvel később annektálta Oroszország, és még abban az évben, november 11-én bevonult az ukrán hadsereg. Bár a várost feladta az orosz hadvezetés, a régió háromnegyedét jelenleg is ők uralják. 

Ukrajna készült a kolerára

Nem ez az első eset, hogy a betegséget regisztrálták Ukrajna területén a háború kitörése óta. 2024. június elsején az ukrán egészségügyi minisztérium adott ki lakossági tájékoztatást a betegséggel kapcsolatban. Már akkor a járvány megelőzéséről volt szó, melyre ajánlásokat fogalmaztak meg. Ebben felhívták a lakosság figyelmét a személyi higiéniára, a természetes vizekben való fürdőzés veszélyeire, és arra is, hogy ne vásároljanak ismeretlen eredetű élelmiszereket

Június első napján megkezdődött a kolerajárvány fokozott felügyelete is keleti szomszédunknál, mely október 1-ig tart. 

A kolera bakteriális fertőzés, mely testnedvekkel, illetve az azokkal érintkező vízen keresztül terjed. A szegények betegségének is nevezik, ugyanis elsősorban az alultáplált és társbetegségben szenvedő embereket betegíti meg. A hiányos higiénés viszonyok kedveznek a betegséget okozó Vibrio cholerae baktérium szaporodásának. A kolera enyhe fertőzés esetén a gyomorrontáshoz hasonló tünetekkel jár, azonban az idősek, várandós nők, csecsemők, kisgyermekek és a gyenge immunitású felnőttek számára veszélyes is lehet.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek