Kínából újabb légzőszervi vírus indulhat útjára, az egész világ aggódik

GettyImages-1212862436

Már a WHO is vizsgálódik.

Leginkább a gyermekeket érinti az új légzőszervi megbetegedés, ami hetek óta tombol Kína-szerte. Attól tartanak, a Covid–19-hez hasonló következményekkel jár majd.

Mi történik Kínában?

A Kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság november 13-án a légúti megbetegedések ugrásszerű megnövekedéséről számolt be, főleg a gyermekek érintettek benne. A kínai hatóságok a hideg évszak beköszöntével, a Covid-korlátozások megszüntetésével és az általános, téli időszakra jellemző betegségek beköszöntével magyarázzák a helyzetet, a világ szeme azonban ismét Kelet-Ázsián van. A WHO is aggódik. 

Hétfőn a ProMED közegészség-felügyeleti rendszer – ugyanaz, ami anno korai figyelmeztetést adott ki azokról a rejtélyes tüdőgyulladásos esetekről, amelyekről kiderült, hogy a koronavírus okozta őket – arról számolt be, hogy egyes kínai kórházak „tele vannak beteg gyerekekkel” egy tüdőgyulladásos járvány kitörése miatt. Pekingben a legrosszabb a helyzet, de az északi tartományok mindegyekében jóval átlagon felüli a megbetegedések száma. 

A betegség magas lázzal és tüdőgyulladással jár. Halálesetről eddig nem érkezett jelentés. A múlt hét végén egy pekingi kórházban fekvő gyermekek szülei úgy nyilatkoztak az AFP-nek, hogy gyermekeik a mycoplasma baktérium által okozott tüdőgyulladásban szenvednek, ami a kiskorúak körében amúgy igencsak gyakori, és könnyen kezelhető antibiotikumokkal.

Új Covidtól tartanak

A külföldi sajtó azonban emlékeztet, négy éve is hasonló korai információk érkeztek a koronavírussal kapcsolatban, sokan aggódnak, hogy a vége ennek is ugyanaz lesz. Az Egészségügyi Világszervezet – amely többször bírálta Pekinget az átláthatóság hiánya miatt a Covid-világjárvány során – további információkat kért Kínától a „diagnosztizálatlan tüdőgyulladásban” szenvedő gyermekekről. Pekingi nyilatkozatok szerint azonban nem észleltek szokatlan vagy új kórokozót. A WHO további információkat kér az ázsiai országtól a megbetegedésekre vonatkozóan.

A szakértők szerint

Több szakértő rámutatott, hogy a tél beköszönte, a Covid-korlátozások vége, valamint a gyermekek immunitásának hiánya együttesen állhat a fertőzések hátterében.

„Mivel Kína sokkal hosszabb és keményebb lezáráson ment keresztül, mint lényegében bármely más ország a földön, várható volt, hogy ezek a »zárlati kilépési« hullámok jelentősek lehetnek Kínában” – nyilatkozta Francois Balloux, a University College London munkatársa.

Paul Hunter, az Egyesült Királyság Kelet-Angliai Egyetemének munkatársa hangsúlyozta, hogy

jelenleg túl kevés információ áll rendelkezésre a végleges diagnózis felállításához.

A WHO azt javasolta, hogy az érintett területeken élők tartsák be a szokásos egészségügyi szabályokat a légúti megbetegedések elkerülése érdekében, a betegeket különítsék el, hordjanak maszkot, illetve szorgalmazzák az influenza elleni védőoltást. A WHO szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet, kapcsolatban áll a kínai nemzeti hatóságokkal, és javasolja, hogy a légúti panaszokkal rendelkező betegek lehetőleg ne utazzanak most Kínába. 

 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra