Keleti légzéstechnikával az allergia ellen

allergiaVannak olyan allergiások, akiknél a meditáció, a pránanadi, vagy éppen egyfajta keleti légzéstechnika működött.

Vannak, akik a környezetváltozásban és akupunktúrában jobban bíznak. Az allergiaszezon előtt íme néhány alternatív megelőzési és kezelési módszer.

Közeledik az allergiaszezon, a kiütések, szénanáthák érája, és közeledik minden, amit a műfaj kínál. A természet ismét eljátssza testünk búval bélelt szimfóniáját. Nem muszáj örökös másodhegedűs szerepében lennünk, el is dobhatjuk a hangszert.

Amit allergiának nevezünk, az nem más, mint immunrendszerünk túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között ártalmatlanok. Ezek az allergén anyagok, ilyen a pollen, állati szőrök, atkák. Szervezetünk túlzott reakcióját kiválthatják egyéb anyagok is, úgymint egyes élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek, nehézfémek.

Ártalmatlan gyilkos

A tünetek spektruma hatalmas, szinte egyénre szabott, minden embernél mást produkál. Tulajdonképpen attól függ, melyik szervben történik az allergiás reakció (szem, bélrendszer, idegrendszer) de ennyi is elég, hogy pokollá tegye az ember életét. A levegőben terjedő allergének (pollen, atka) elsősorban a légutakat és a szemet támadják meg, kellemetlen gyulladást okozva.

„1991 őszén kezdődött az allergiám, és utána évről évre egyre rosszabb lett - meséli az allergia egyik régi rabja, a harminchárom éves Anikó. „ Egyre korábban jelentkezett, míg végül már márciustól egészen őszig tartott. A tünetek: orrnyálkahártya-duzzanat, orrfolyás, tüsszögés, torokkaparás, köhögés, szájpadlás-viszketés, szemviszketés, szempirosság, fényérzékenység, később már nyaranta nem tudtam napra menni, emiatt le is szoktam a nyaralásról. Kezdetben arcfeldagadás, majd később az egész testben vízfelhalmozódás jelentkezett. Mivel néhány évig nem szedtem rá semmilyen gyógyszert, ezért aszthma alakult ki, nehézlégzés, sípoló légzés."

Kezelés utazással és keleti légzéstechnikával

„1998 óta járok allergiás kezelésre, ahol kezdetben Zytec tablettát és Rhinocort Aqua orrspray-t kaptam. Ezek valamennyit enyhítettek a tüneteken, de az augusztus így is borzalmas volt. Egy évig kellett szteroid spray-t használnom a fulladás miatt. Ekkor keleti légzéstechnikákkal próbálkoztam, és sikerült is annyira helyrehoznom a tüdőmet, hogy a következő évben már nem volt szükségem spray-re. A Zyrtec meglehetősen kómássá teszi az embert, még akkor is, ha este szedi be, így később más tablettákat is kipróbáltunk. 2004 óta homeopátiás szerekkel egészítem ki a gyógyszeres kezelést, ez ismét enyhített a tüneteken, de viszont így jobban érzem a lázat, ami korábban a rengeteg más tünet mellett fel se tűnt. A láz miatt továbbra sem szeretek nyaranta kimozdulni a lakásból.

Idén akupunktúrás kezeléssel próbálkozom, olyan ismerőseim ajánlották, akiknél ez végre bevált. Létezik olyan, aki már kigyógyult belőle, volt akinek a pránanadi-módszer segített (nekem az sem), volt olyan, akinek a homeopátia. Olyan is előfordult, hogy valaki huzamosabb időt töltött Skóciában az allergiás időszaka alatt, ott végig tünetmentes volt, és azóta itthon sem jelentkeznek a panaszai. A sorstársaknak azt javaslom, hogy ne adják fel a küzdelmet, és keressenek elsősorban az alternatív gyógymódok között, hogy megtalálják azt, ami náluk beválik (az a tapasztalatom, hogy a gyógyszerek egyre kevésbé használnak). Egyes élelmiszerek fogyasztása után is lehet rosszabbul az ember, ezekre érdemes odafigyelni, és kerülni azt, ami allergizál. Ne zárják magukat üvegburába, és ne legyenek emiatt egészség mániásak, mert az nem segít! Foglalkoztam azzal, hogy mik lehetnek az esetleges lelki okok, amik kiváltják az allergiát, de hosszú évek megfigyelése alapján úgy gondolom, hogy inkább a stressz, a környezetszennyezés, bizonyos egészségre káros ételek huzamos fogyasztása hajlamosít rá. Relaxációval, rendszeres testmozgással, a szervezetünknek megfelelő táplálkozással elviselhetőbbé tehető az allergiás időszak."

 

Pránanadi
A szanszkrit eredetű szót életenergia-csatornának lehet fordítani, és eszerint a prána a mindent átható erőteljes energia. Használata a filozófia szerint harmóniát teremt a fizikai és tudati szintek között. Azt, hogyan lehet gyógyítani pránával, egy német származású tanító, Christian Weber adta közzé, miután tizenhat éven át Tiberben képezte magát. Hazánkban 1992-ben vált ismertté a módszer, amelyet tanfolyamokon oktatnak.

 

Pollentérképpel az önismeret útján

Súlyosabb esetekben az allergiás reakció az egész szervezetre kiterjedhet, un. anafilaxiás sokkot okozva. Az allergia mumus kezelésében a megelőzésen van a hangsúly, ami az allergének kerülését jelenti. Gyakorlottabb allergiások egyenesen Pollen-térképpel felszerelkezve merészkednek a szabadba.

Lényeges a felmérés, a vizsgálat, majd azt követően egy belső tisztítás, megfelelő étrend, a bélrendszer és a bélflóra normalizálása, esetleg egy gyógyító böjt. Külsőleg ügyeljünk arra, hogy ne használjunk testidegen anyagokat, kerüljük az olyan fémeket, melyekre érzékenyek vagyunk, szintén az ilyen jellegű kozmetikumokat, ruhákat. Fogadjuk el magunkat, olyannak, amilyenek vagyunk, ne mindig mi alkalmazkodjunk másokhoz, ne fojtsunk magunkba semmit. Értsük meg, hogy ugyanannyi jogunk van a kiteljesedéshez, mint másnak. Ismerkedjünk meg alapvető meditációs, tudatlecsendesítő lelki gyakorlatokkal. A legtöbb dolog a világban a mi tudati kivetítésünk, így problémáink és képzeteink is. Naponta tegyük fel magunknak a kérdést: végül is mitől félek?

További tanácsok az allergia megelőzésére és kezelésére

- A kínai bazsalikom főzete a konzerváló szerekre, ízfokozókra és más civilizációs csodák okozta allergiára remek.

- Íme a bizonyíték, hogy nem kell állandóan takarítani, mert a tisztaságmánia közvetett módon az immunrendszert tompítja.

- Az allergia kezelésének buddhista módszere.

A cikk folytatásában az allergének szimbolikájáról lesz szó. Egyes értelmezések szerint például a virágpor allergia a szexualitással kapcsolatos problémákra, míg az állatszőr allergia az ösztönök megvetésére utal.

 

 

Mustra