Zanza!

labMegyünk vele életünk végéig 270 millió lépést, vagyis annyit, amennyivel négyszer körbejárhatnánk a földet – ha valami, hát a lábunk valóban megérdemli a kényeztetést.
A pedikűrös őszi tippjei.


Reggeltől–estig igénybe vesszük. Állunk, megyünk, súlyt és túlsúlyt cipeltetünk vele, kényelmetlen, magas sarkokba kényszerítjük. Mégis a legtöbben csak a papucsos időszakban gondolnak rá. Pedig a láb mindennapi figyelmet igényel, és ehhez szakember sem mindig szükséges. Az otthoni lábápolásról Kerekes Mónika, pedikűröst kérdeztük.
 

Őszinte leszek: egy-egy fárasztó nap végén, fürdés után jó, ha az arcom hidratálására jut energiám. A lábápoló krémem fogy el legkésőbb.

Akkor biztos száraz is a sarkad, mert mindenkinek száraz, aki nem krémezi rendszeresen – mondja Mónika.  – De az otthoni lábápolás nemcsak ebből áll. A lábbőr, a köröm betegségeit könnyen megelőzhetjük, ha mindennapi tisztálkodás során a lábkörmöket körömkefével tisztítjuk, valamint fürdés után a lábujjak közül is kitörüljük a vizet. Ha puha cicatalpakat szeretnénk, mindennap krémezzük be a lábunkat, és hetente háromszor reszeljük át a sarkunkat sarokreszelővel vagy habkővel.

A pedikűrös szalonokból ismert parafinos kezelést válthatjuk ki, ha valamilyen zsíros (például körömövirág) krémmel vastagon bekenjük és néhány órára vagy akár egész éjszakára folpackba csavarjuk, illetve egy pamutzoknit húzunk rá. 

Gyakran előfordul, hogy egész nap magas sarkúban dolgozom. Majd hazamegyek és az esti programhoz még magasabb sarkú cipőt illene felvennem. De úgy érzem, képtelen vagyok rá, mert annyira fáj. Erre az estre tudsz ajánlani valamilyen gyors segítséget?

Egy 10-20 perces nyugtató lábfürdő csodákat tehet. Erre a célra a drogériákban külön kapható lábsó, de megteszi az is, ha néhány csepp citrusfélét csöpögtetünk a lábvizünkbe. Otthon mindig kényelmes gyógypapucsot viseljünk, de nagyon egészséges mezítláb járkálni a lakásban. A parkban, vagy a tengerparton gyűjtsünk egyforma, lapos, kerek kavicsokat. Ezeket varrjuk bele egy kis zsákba, mintha babzsákot készítenénk, és vasaláskor ezen a zsákon ácsorogjunk. Valódi felfrissülést ad az egész testnek.

Mikor menjünk szakemberhez? Milyen elváltozásokat nem tudunk mi magunk orvosolni?

A legtöbben csak a papucsos időszak beköszöntével keresik fel a pedikűröst, és ősszel már nem látják szükségét annak, hogy a láb megfelelő kezelést kapjon. Pedig a benőtt körmöt, ha nem akarjuk, hogy beszakadjon, jobb szakemberre bízni. Mint ahogy a tyúkszem eltávolítását se kezdjük el házilag, borotvapengével... Gyakran előfordul az úgynevezett vírusos talpszemölcs, amit sokan összekevernek a tyúkszemmel. Ám ha ezt megvágják, és elkezd vérezni, csak tovább szaporodik a talpon. Ilyen esetben mindenképpen keressük fel a pedikűröst. Sőt, a legokosabb, ha olyan szakembert választunk, aki a gyógypedikűrhöz is ért.

Örök kérdés: vágjuk vagy reszeljük? Te melyik álláspontot képviseled?

Akinek nincs berepedezve a sarka, elég, ha csak reszeli. És a pedikűrösének se engedje meg, hogy késsel vágja. A pedikűrös késre csak akkor van szükség, ha a sarokbőr berepedezett, de ezt sem szabad egyszerre eltávolítani, ugyanis ha túlságosan lehántják a sarkunkon a bőrt, az nagyon fájdalmas. A berepedezett sarkokkal, amíg a bőr nem regenerálódik, kéthetente kell felkeresni a szakembert, de a rendszeres otthoni krémezés még ennél is fontosabb.

És milyenre lakkozzuk?

Ősszel már semmilyenre. Aki egész nyáron lakkos körmökkel járt, jobban teszi, ha a cipő beköszöntével pihenteti a körmeit. Alaposan mossuk le a lakkot és a besárgult réteget finoman polírozzuk le. A körmeinket vágjuk rövidre. Míg a kézkörömnél különböző formák a divatosak, addig a lábkörömnél mindig a genetikai adottságot vegyük figyelembe. Akinek szögletes a körme, az ne akarjon kerek körmöket, és fordítva, mert könnyen benőhet a körömágy, ami nagyon fájdalmas. Tehát ősszel vágjuk, vagy vágassuk rövidre a körmöt. Polírozzuk át, és bőrpuhító olajjal kenjük be a körömágyat. Ha így járunk el, nem is lesz szükség lakkra, mert 2-3 hétig fényesen fog csillogni a saját, természetes körmünk.

Ha télen a nyárba indulunk vagy csak el akarjuk kápráztatni a párunkat, akkor mit tegyünk?

Ha wellnes hétvégére vagy téli nyaralásra indulunk és ragaszkodunk a lakkhoz, figyeljünk arra, hogy a lakk színe, mintája harmonizáljon a kéz körmeivel. Ha a kezünk nagyon díszes, akkor semmiképpen ne francia lakkot válasszunk a lábunkra, hanem a kéz domináns színével fessük egyszínűre a lábkörmeinket.

Ősszel előkerülnek a cipők, könnyű csizmák, amiben nem levegőzik a lábunk. Sőt, bele is izzad. A lábizzadást hogyan lehet elkerülni?

Az első és legfontosabb, hogy jó minőségű bőrcipőket válasszunk. Továbbá egy szezonban legalább 2-3 féle lábbelit váltogassunk. Nemcsak a lábat, de a cipőket is ápolni kell. Ha úgy érezzük, hogy beleizzadt a lábunk, akkor rakjuk ki a friss levegőre, ablakpárkányba napozni, majd ha kiszáradt, fújjuk be speciális, fertőtlenítő spray-vel. Valamennyire mindenkinek izzad a lába, de a kellemetlen szagot már egy gombaféle okozza. Ezért, az izzadósabbaknak jobban oda kell figyelniük. Speciális krémekkel vagy hintőporral kenjük be a lábunkat, mielőtt felvennénk a lábbelit. Ha a munkahelyen lehetőségünk van rá, viseljünk olyan nyitott cipőt, amiben levegőzik a láb. Ha folyamatosan kellemetlen szagú, kérjük bőrgyógyász segítségét.

 

Kezekről és lábakról:

Én a magam kárán, az okos az én káromon tanulja meg: ne térj be könnyedén az első, utadba eső műkörmöshöz, menj profihoz – interjú az egyik legjobbal trendekről, körmösökről és arról, mi az, ami ma már ciki. | Kecses nő hosszú, hegyes karmokkal

Már az első alkalommal észrevettem, milyen hatást vált ki belőle a lábfejem látványa: felhördül, szaporábban veszi a levegőt, és vadul csókolni kezdi a bokámat. Ő is a lábak szerelmese. | A lábamra gerjed a pasim


Blogmustra