Károly királynak van egy másik betegsége, amiről még nem tudunk semmit

Károly király cover

Megrengette a világot a hétfői bejelentés, miszerint Károly királynál, a brit uralkodónál rákos megbetegedést diagnosztizáltak. Eddig azt hittük, makkegészséges, de más, titkolt baja is lehet?

Látványos tünetekkel jár Károly király egyik betegsége, mely évről évre felbukkan a sajtóban. Utánajártunk, vajon köze lehet-e bármely korábbi problémájához.

Az alig fél évvel ezelőtt megkoronázott 75 éves uralkodó jó egészségnek örvendett az évek során, éppen ezért volt megdöbbentő a hétfői bejelentés. Károly számára megkezdték a rendszeres kezelések ütemezését, ő pedig elhalasztotta a nyilvános feladatait – közölték a palota tisztviselői.

Károly rákos megbetegedése megrengette a világot
Károly rákos megbetegedése megrengette a világotWPA Pool / Getty Images Hungary

Nem csak a prosztatájával van a gond

A sajtóhírek azóta egyre-másra találgatják, vajon mit is jelent a király esetében a daganatos megbetegedés, ugyanis azt nem közölték hivatalos formában, milyen típusú rákban szenved az uralkodó. A tájékoztatás szerint nincs köze a pár héttel ezelőtti prosztataproblémájához, mellyel év elején kezelték. Alig egy hete térhetett haza kórházi tartózkodásából az uralkodó, miután prosztatamegnagyobbodással kezelték.

A prosztatamegnagyobbodás az 50 év feletti férfiak körében meglehetősen gyakori betegség, melynek valóban nincs köze a prosztatadaganathoz. Ez a kórkép a vizeletürítésre van befolyással, nem jelent komoly veszélyt az egészségre.

Mivel egy uralkodó élete és egészségügyi állapota is nagyrészt a nyilvánosság előtt zajlik, már a prosztatabajok kommunikálásakor hangsúlyt kapott a hír nyilvánosságra hozatalának edukatív szerepe: azért is beszélt róla nyíltan korábban a palota, hogy az idősebb férfiak számára példát mutasson, miként is érdemes a problémával foglalkozni. 

A brit uralkodó azért olyan nyílt egészségügyi állapotával kapcsolatban, hogy példát mutasson
A brit uralkodó azért olyan nyílt egészségügyi állapotával kapcsolatban, hogy példát mutassonDan Kitwood / Getty Images Hungary

Kétszer is elkapta a Covidot

Károly két alkalommal fertőződött meg a Covid–19-cel, de a palota kommunikációs szolgálata szerint ez mindkét esetben enyhe lefolyású volt. Először még 2020 márciusában, az Egyesült Királyságban a világjárvány első napjaiban betegedett meg, skóciai otthonában diagnosztizálták nála az akkor újnak számító betegséget. Önkéntes karanténját is skót birtokán töltötte. Bár egy időre elvesztette íz- és szagérzékét, a bezártság és az izoláció sokkal jobban megviselte – nyilatkozta akkoriban. 

2022 februárjában kapta el másodszor is a koronavírust, ekkorra már három oltáson túl volt.

Több műtétje is volt

Lelkes sportember a brit uralkodó, leginkább a lovaspólót kedveli. A meccsek és az edzések során számos balesetet szenvedett korábban már, 1980-ban levetette a hátáról a lova, aztán meg is rúgta, hat öltéssel varrták össze sebesülését.

Mintegy tíz évvel később, az 1990-es években több műtétet is el kellett végezni rajta – szintén egy korábbi pólóbaleset miatt. Eltört a jobb karja, és a bal térde is sérült, évekbe telt, mire mindkettőt helyrehozták.

Legendás pólójátékos, sebesülései nagy részét is ennek köszönheti
Legendás pólójátékos, sebesülései nagy részét is ennek köszönhetiReg Burkett / Getty Images Hungary

Legkomolyabb balesetét fiaival, Vilmos és Harry herceggel közös pólómeccsükön szerezte, szintén bukott a lóról, akár húsz évvel korábban, de a 2001-es baleset során az eszméletét is elvesztette, mentő vitte kórházba. 

1998-ban egy bordája, három évre rá a válla tört el, amikor vadászat közben leesett a lováról. 

Az ujjai foglalkoztatják most leginkább a médiát

Régóta folynak a találgatások Károly király kezeivel kapcsolatban. Maga a király kolbászujjakként hivatkozott korábban saját ujjaira, és tény, hogy némely fényképen látványosan meg vannak dagadva a kézfejei. Hogy mi ennek az oka, az egyelőre nem ismert, a hétfői bejelentést követően ismét megindultak a találgatások. Egyesek azt sugallják, hogy a folyadék felhalmozódása, illetve az ízületi gyulladás vagy más betegség állhat a háttérben.

A Károly koronázásáról szóló BBC-dokumentumfilmben a királyt látták, amint megnyugtatja fiát, Vilmos herceget, amikor az egyik szertartási köntös felcsatolásával küszködött. Viccesen azt mondta Williamnek, hogy ne aggódjon, mert „neked nincs olyan kolbászujjad, mint az enyém”.

Kisebb kórházi kezeléseken is átesett az elmúlt évek során az uralkodó, azonban egyik sem tartott olyan sokáig, mint a mostani, prosztatájával kapcsolatos kórházi tartózkodása. 

2008-ban egy nem rosszindulatú daganatot távolítottak el az orrnyergéből egy kisebb, rutinbeavatkozással. 2003-ban sérvműtéten esett át egy magánkórházban, és már másnap hazaengedték.

Harry herceg Tartalék című könyvében mesélte el, hogy állandó nyak- és hátfájással küzd, és azt is tudni lehet az uralkodóról, hogy porckorongsérve van, ami miatt utazni is csak speciális körülmények között tud, sőt, a Buckingham-palotában található trónján is különleges párnák vannak, amik segítenek mérsékelni a mozgásszervi panaszait. 

A hétfői bejelentést követően ismét szóba kerültek – az uralkodó szavaival élve – „kolbászujjak”. Az azonban éppen annyira nem tisztázott, ezeket megbetegedés vagy a genetika okozza-e, és ha előbbi, akkor mi lehet az oka.

Ha az ízületi gyulladás megelőzési lehetőségei érdekelnek, akkor érdemes ide kattintva tovább olvasnod. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek