A szerelem mind a 4 szakasza buktatókkal teli, te melyikben jársz épp?

GettyImages-1083679678 (1)

A szerelemnek négy szakasza van: a romantikus, a hatalmi harcos, a stabilitásé és az elköteleződésé. Hogy melyikre mi jellemző, mik a szépségei és buktatói? Cikkünkből kiderítheted!

Ki ne szeretné lefaragni a romantikus kapcsolat nehezebb, döcögősebb részét, és önfeledten lubickolni a szerelem szépségében? Azonban ahogyan a természet körforgásának is négy évszaka van, a szerelemnek is négy szakasza létezik. Mindegyik szakasznak megvan a maga szépsége, és a vele járó nehézségek is, csakúgy, mint minden egyes dolognak az életben. A folyamatosan változó kapcsolati dinamikákról, a négy szerelmi szakaszról ír a Your Tango.

A kapcsolat négy szakasza

A romantika szakasza – a szerelem rózsaszín köde
A romantika szakasza – a szerelem rózsaszín ködefocusphotoart / Getty Images Hungary

1. A romantika szakasza

A szerelem rózsaszín köde lengi be agyadat, párod A Tökéletes Nagy Ő, ez nem vitás. Minden csodás és csillogó, mégis hol volt eddig ez a Gyönyörűség az életedből, hiszen olyan jól passzoltok egymáshoz, mintha csak egymásnak teremtettek volna titeket.

A boldogságot okozó neurotranszmitterek, az ingerületátvivő anyagok az agyban elképesztő gyorsasággal működnek a szerelem ezen szakaszában, és a drogokhoz hasonló hatást érnek el: élesebb fókuszáltság, megszállott érdeklődés és a mindent elsöprő késztetés, hogy új szerelmeddel töltsd minden idődet.

Nehezebben végzed el a munkád, nehezedre esik másra gondolni, mint a szerelmeddel töltött idő vágyára. Hangsúlyt kapnak a legapróbb hasonlóságok is, a különbségek pedig csak izgalmasabbá teszik a kapcsolatot a szemedben ebben a szakaszban. Negatív hozadéka a szerelem kezdeti fázisának, hogy hajlamosabb vagy elhanyagolni a többi emberi kapcsolatodat, és annyira a párkapcsolatodra fókuszálsz, hogy kezded elveszíteni a saját személyiségedet, társfüggő helyzetbe kerülve.

Ez a szakasz két hónaptól akár két évig is tarthat.

A hatalmi harc szakasza – törmelék közt heverő két szív kalapács mellett
A hatalmi harc szakasza – törmelék közt heverő két szív kalapács mellettÐð²Ñð¾Ññðºððµ / Getty Images Hungary

2. A hatalmi harc szakasza

A rózsaszín köd kezd felszállni, tisztábban látod partneredet. Rájössz, a romantikus szerelem szakasza mégsem tarthat örökké, hiába érezted így korábban. A harag és a csalódottság váltja fel a rózsaszín szemüveget.

Ez egy megpróbáltatásokkal járó időszak, ami vagy megerősíti, vagy szétrombolja a kapcsolatot. Már nem a hasonlóságokon van a hangsúly, a különbségek kerülnek fókuszba. A cuki kis furcsaságok már nem olyan cukik a másikban, inkább a falra mászol tőlük. Vagy azt szeretnéd, hogy olyan legyen a másik, mint amilyennek a kapcsolat elején hitted, vagy a fejedben róla alkotott képre változtatnád.

Több a vita és az összetűzés, félrekommunikáltok. Sok pár számára ez a szakasz jelenti a véget, de nem kell, hogy törvényszerűen így alakuljanak a dolgok. Fontos, hogy nyíltan és tisztán kommunikáljatok egymással, mivel eltérő kommunikációs mintáitok lehetnek, egymáshoz kell szoknotok ebben is. Legyen célotok egymás különbségeinek elfogadása és értékelése, ugyanakkor építsétek ki a kapcsolaton belüli függetlenségeteket is.

Kapcsolatotok megerősödhet ebben a szakaszban, ha mindenki kezelni tudja az érzéseit, nyitottabbá és befogadóbbá válik a kommunikáció fejlesztésére és kedvességgel tudja kezelni a nézeteltéréseket.

A stabilitás szakasza – egyensúlyban lévő pár
A stabilitás szakasza – egyensúlyban lévő párPete Saloutos / Getty Images Hungary

3. A stabilitás szakasza

Sikeresen átdolgoztátok a hatalmi harc szakaszának nehézségeit, és jobban értitek egymás működését, megtanultátok elfogadni a különbségeket, és tudjátok, mi idegesíti fel a másikat. A nézeteltérések nem fajulnak vitákká, nyugodtabb ritmusra vált a kapcsolatotok, el tudjátok képzelni a jövőtöket egymással.

A szakasz veszélye, hogy a nyugodt biztonság könnyen átcsaphat unalomba, ami pedig kedvtelenségbe és hűtlenségbe válthat. Persze, nem kell, hogy ez az eltávolodás a másiktól negatív formát öltsön, egészséges módon is bekövetkezhet, a kapcsolat veszélyeztetése nélkül.

Amennyiben sikerül megtalálnotok a kényelmet, a kapcsolatotok tovább tud nőni. Ha akkor is élvezed párod társaságát, amikor a dolgok kevésbé izgalmasak, nagyobb valószínűséggel fogtok ti magatok és a kapcsolatotok is fejlődni.

Az elköteleződés szakasza – két gyűrű a menyasszonyi ruhán
Az elköteleződés szakasza – két gyűrű a menyasszonyi ruhánPeopleImages / Getty Images Hungary

4. Az elköteleződés szakasza

Ez a szakasz egytől tíz évig is tarthat. Megismertétek és elfogadtátok egymás gyengeségeit és hibáit, tudjátok, hogyan kell túlélni a nehézségeket együtt, de a szép időket is megtanultátok közösen ünnepelni.

Nem szükséged van a másikra, választod a másikat. Megtaláltátok az egyensúlyt a hatalom, szabadság, szerelem és összetartozás között. Ezek a kérdések merülnek fel benned: Hosszú távon el tudod képzelni magadat a partnereddel? Vannak közös érdeklődési köreitek és céljaitok? Partnered hozzátesz az életedhez, vagy elvesz? A teljes csomagot jelenti számodra a partnered? Tudtok csapatként működni együtt? Ezek a kérdések emlékeztetők, hogy a kapcsolat továbbra is munkát, figyelmet és elköteleződést igényel.

Boldog pár a tóparton
Boldog pár a tópartondaliloveart / Getty Images Hungary

A legfontosabb trükkök, amelyek mindegyik szakaszban beválnak

Könnyebben kezelhetővé válnak a kapcsolat zökkenői, ha tudjuk, mire számíthatunk a szerelem egy-egy szakaszában. Ha megérted, milyen buktatói lehetnek a különböző szakaszoknak, jobban fel tudsz készülni rájuk, és időben észre tudod venni az intő jeleket, tehát megelőző csapásokat tudsz mérni a felmerülő problémákra és át tudjátok dolgozni őket a pároddal ahelyett, hogy feladnátok a kapcsolatotokat.

A kommunikáció a legfontosabb trükk a tarsolyodban. Hogyan beszélitek meg a különbségeiteket? Hogyan oldjátok fel ezeket? Tudtok egészséges kommunikációs stratégiákat használva beszélni az összetűzéseitekről, úgy, hogy megértés és tisztelet övezze a hasonlóságaitokat és a különbségeiteket egyaránt?

A párkapcsolatok bonyolultak, néha egy kicsivel több közösen töltött idő válthatja meg közös jövőtöket. Ne feledd, a szerelem négy szakasza nem egyirányú folyamat, a nagy életváltozások visszaröpíthetnek valamelyik korábbi szakaszba.

A szerelem melyik szakaszában jársz?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek