Ez kell a szerelem mellé a hosszú távú kapcsolathoz

GettyImages-498602296
Olvasási idő kb. 5 perc

A hosszú és jó kapcsolat titka egyszerű – elméletileg, a valóságban azonban az egyik legnehezebb dolgot követeli meg tőlünk: az empátia a kapcsolatok szuperhősévé válhat, ha képesek vagyunk kicsit kilépni az egótornyunkból, és a másik szemszögéből vizsgálni konfliktusainkat.

Ugyan a világ végre kezd rájönni, hogy modern életünkben egyáltalán nem biztos, hogy mindenki számára a holtomiglan-holtodiglan a legmegfelelőbb felállás, mégis még mindig sokan vannak, akik továbbra is egy ember mellett szeretnének megöregedni. Mindkét út árnyaltabb spektrum, és egyénenként változik, kit melyik variáció fog valóban boldoggá tenni. Ez a cikk azonban az utóbbi, tradicionálisabb utat választók számára lesz érdekesebb, akiknek mégsem jön össze valamiért a tartós párkapcsolat. Az Amerika-szerte elismert pszichológus és a Why Can’t You Read My Mind? (Miért nem vagy képes olvasni a gondolataimban?) című könyv szerzője, Jeffrey Bernstein szerint egy kulcsfontosságú elem nélkül senkinek sem lehet boldog hosszú távú kapcsolata.

A szerelem nem elég, empátiára is szükség van a jó kapcsolathoz

Ritka, még ha nem is példa nélküli, hogy az első randipartnerünkből váljon életünk társa. Az első szakítás pedig nagyszerűen megtanítja nekünk a kapcsolatok egyik aranyszabályát, amelyet Bernstein is hangsúlyoz: a hosszan tartó kapcsolatokhoz több kell a szerelemnél. Egy 2021-es kutatásra alapozva azt mondja, a kapcsolati megelégedettséget és annak sikerét nagyban meghatározza, hogy a felek miként értelmezik és miként válaszolnak a konfliktusokra. A pszichológia szerint a jó nézeteltérés-kezelés eszközei például az énközlések használata, a szükségletek és érzések fókuszba helyezése, valamint a múlt hibáinak felhánytorgatása helyett a jövőbe tekintő szemléletmód alkalmazása. Bernstein úgy gondolja, a legmélyén mindennek egyetlen képesség áll: az empatikusság, amikor képesek vagyunk kilépni kényelmes egótornyunkból, és a másik szemszögéből is megvizsgálni a helyzetet.

A hosszú távon jó kapcsolat titka az empátia lehet
A hosszú távon jó kapcsolat titka az empátia lehetCatherine Falls Commercial / Getty Images Hungary

Az empátia mint a kapcsolat szuperhőse

Egyáltalán nem garantált, hogy mindenki számára saját empatikus készségének fejlesztése fogja megoldani a kapcsolatát, hiszen, mivel emberek vagyunk, rendkívül változatos elakadásaink és kapcsolati sérüléseink lehetnek, amelyekkel saját boldogságunk útjába állunk, illetve az is megeshet, hogy olyan személyiségzavaros párral van dolgunk (például a sötét triád egyik tagjával), akit egészségesebb otthagynunk. Azonban azok számára, akik már olyan kapcsolatban vannak, amelyet alapvetően szeretnek, csak azt érzik, a szerelem kezd kihűlni, az empátia lehet Bernstein értelmezésében az, amely megmenti az omladozó hidakat a pár tagjai között. Ezt a három szupererőt tulajdonítja a pszichológus az empátiának kapcsolatainkban:

  1. Segít újra beleszeretni egymásba. Hogy újra egymásba szerethessünk párunkkal, újra kell tanulnunk egymást, és megértenünk a másikat. Amikor empatizálunk párunkkal, azt üzenjük neki: „Megértelek”. Az empátia nem önfeláldozás, ha nem keverjük össze a szimpatizálással, akkor nem szívja le az energiáinkat. Épp ellenkezőleg: feltöltő élmény, egy igazán különleges kapcsolódási forma, amely során nagyon közel érezhetjük egymást. Azt azonban ne felejtsük el, hogy az empatizálás nem egyenlő a gondolatolvasással, amit senkitől sem várhatunk el (főleg, hogy gyakran saját magunkat sem értjük teljesen egy-egy érzelmileg hevült pillanatban).
  2. Összekötő híd két ember között. A legjobb motiváló erő tud lenni, ha valaki igazán megért minket, mind az intim, mind a professzionális kapcsolatainkban is: több energiát fektetünk ezekbe. A párjaink és mi különálló emberek vagyunk, akik sajátos élményekkel és elvárásokkal érkeznek meg az aktuális kapcsolatba. Az empátia lehet az, amellyel át tudjuk hidalni a különbségeinket. Ez a híd, ha erős, képes lesz összetartani minket akkor is, amikor a szerelem kezdeti hormonrózsaszín köde eloszlik, és életünkbe megérkeznek a különböző stresszorok, amelyek a gyerekek igényei, a munka, az idő és az anyagiak témáiból szoktak általában kikeveredni.
  3. A kapcsolat ragasztóanyaga. Bernstein úgy véli, az empátia az, ami igazán képes összetartani a párokat. Ha képesek vagyunk a másik helyébe képzelni magunkat és megérteni őt, akkor nagy eséllyel segíteni fog számára is abban, hogy megértse a mi álláspontunkat, de mindenképp hatásosabb módszer, mint ha érvekkel próbálnánk megértetni magunkat vele.

Akárhogy is, mindenképp megéri kipróbálni az empátia erejét, ha szeretnénk újra felizzítani a szerelem lángjait kapcsolatunkban, és újra megteremteni a megkopott intim közelséget, hiszen egyikünk sem egy cellatárssal szeretne együtt élni, hanem inkább a lelki társával.

Elég empatikusnak érzed magadat és a párodat?

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek