Vigyázz! Ezektől az italoktól lehet folyamatos gyulladásban a szervezeted

GettyImages-1249452719

A folyamatos gyulladás állapotára érdemes nagyon odafigyelni. A nyugati társadalmakban a lakosság 5-7 százaléka szenved valamilyen krónikus gyulladásos betegségben. Az utóbbi időben néma gyilkosként is emlegetett kórfolyamat számos kellemetlen tünetet idézhet elő a szervezetben a kiütésektől az eldugult légutakon át egészen az ízületi fájdalomig. És bizony, mi is teszünk azért, hogy ez az egész fennmaradjon, lehet, hogy éppen azzal, amit naponta eszünk és iszunk.

Ma már tudományosan is bizonyított, hogy krónikussá válva a gyulladás szinte valamennyi civilizációs betegség kialakulásáért felelős, még a cukorbetegségért is. Az egyre komolyabb népegészségügyi problémát okozó kóros folyamat régóta foglalkoztatja a kutatókat, akik most néhány italra bukkantak, melyekkel éppen mi tartjuk fenn a nemritkán veszélyes állapotot. 

A 3 legrosszabb ital a gyulladások ellen

A gyulladás hasznos és káros is lehet. Egyrészt ez a szervezet módja a fertőzések elleni küzdelemnek és öngyógyításnak, a túlhajtás azonban veszélyt jelenthet az ember egészségére, és olyan súlyos egészségügyi állapotokhoz vezethet, mint a szívbetegség, a szélütés és a cukorbetegség.

Érdemes odafigyelni rá, melyik ital okozhat krónikus gyulladást
Érdemes odafigyelni rá, melyik ital okozhat krónikus gyulladástIvan Pantic / Getty Images Hungary

„A legegyszerűbb megfogalmazásban a gyulladás testünk saját stresszválasz-mechanizmusa, amely aktiválódik, hogy megóvjon minket a tartós sérülésektől”

– mondja Jaclyn London, a WW táplálkozási és wellnessrészlegének vezetője. London szerint azonban a krónikus gyulladás – immunrendszerünk idővel alacsony mértékű aktiválódása az ártalomnak való kitettség következtében – sokkal alattomosabb. Ennek az az oka, hogy az ilyen típusú gyulladások megzavarják és lebontják a sejteket, szövetkárosodást és végső soron szervek károsodását okozva.

Míg egyes sejtek lebomlása az öregedéssel természetesen jár együtt, a napi étrendünkben elfogyasztott káros tápanyagok növelhetik a gyulladást.

„Bizonyos helytelen táplálkozási minták (túl sok telített zsír, hozzáadott cukor és nátrium bevitele) elősegítik a krónikus gyulladást a biokémiai reakciók sorozatán keresztül, amelyek arra késztetik a szervezetet, hogy túlórázzon” – emelte ki London, aki szerint nagyon is számít, hogy mit iszunk.

1. Hozzáadott cukrot tartalmazó italok

A cukros italokat egyértelműen gyulladáskeltőnek tekintik, mondja London.

„Minél több egyszerű cukrot (finomított szénhidrátot) fogyasztunk, annál több káros melléktermék termelődik szervezetünkben” – figyelmeztet. Ez láncreakciót indít el, amely „növelheti a szabad gyökök mennyiségét, amelyek károsíthatják az egészséges szöveteket, és a gyulladást elősegítő citokineket, vagyis az immunrendszerünk által termelt fehérjéket, amelyek súlyosbíthatják a sejtkárosodás folyamatát” – magyarázza a szakember.

Még néhány divatos wellnessital is, amelyeket „tonikként” vagy „elixírként” forgalmaznak, gyakran csak „gyógyszernek álcázott cukros vizek” – hívta fel a figyelmet London.

Ennek ellenére a krónikus gyulladás egy olyan folyamat, amely a hozzáadott cukor rendszeres és túlzott fogyasztásából következik be. Tehát ha valaki alkalmanként egy vaníliás tejeskávét vagy margaritát elkortyolgat egy egyébként egészséges táplálkozási terv keretében, az nem árt, tette hozzá London.

Vannak egészségesnek beállított, de mégis káros italok is!
Vannak egészségesnek beállított, de mégis káros italok is!Lisa5201 / Getty Images Hungary

2. Italok mesterséges édesítőszerekkel

Ha ezek után arra gondoltál, mostantól jöhetnek a diétás italok, sajnos ezt is el kell felejtened. 

Míg bizonyos mesterséges édesítőszereket hivatalosan nem problémás használni, egyesek érzékenységet tapasztalhatnak ezekre az összetevőkre, amelyek kiválthatják az immunrendszer gyulladásos reakcióját is.

És sajnos hosszú távon ez a gyulladásos állapot súlyosabb krónikus betegségekhez vezethet. A Trends in Endocrinology and Metabolism 2013. júliusi tanulmánya megállapította, hogy azoknál, akik gyakran isznak mesterségesen édesített italokat, magasabb a súlygyarapodás, a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

3. Alkohol

Míg az alkalmankénti koktélozás talán segíthet ellazulni és nem szorongani, a napi, rendszeres ivás növelheti a gyulladások előfordulását a szervezetben.

Egy 2017-es tanulmány szerint a túlzott alkoholfogyasztás bélgyulladáshoz vezet, mivel megváltoztatja a bél mikrobiomjának összetételét és működését, gyengíti a bélnyálkahártyát, és veszélyezteti a belek nyálkahártyájának immunitását.

Ez különösen azért problémás, mert úgy tűnik, hogy a bélbaktériumok befolyásolják az immunrendszer működését, és növelik a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás és a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

Tovább rontja a helyzetet, hogy sok kevert ital rengeteg hozzáadott cukrot is tartalmaz, amelyekről már néhány ponttal korábbról is tudjuk, hogy gyulladáskeltő hatásúak.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra