7 jel, amiből rájössz, hogy okosabb vagy másoknál

GettyImages-1161370536

Az éli túl a legkönnyebben ezeket a nehéz időket, az emelkedik magasra a ranglétrán, aki lépést tud tartani a változásokkal. Aki elég okos ahhoz, hogy jó forrásokból tájékozódjon, és megfelelően értelmezze azokat, és időben cselekedjen.

Mindannyian szeretnénk ilyenek lenni. Akik időben tudják meg pont azt az információt, amire valóban szükség van, akik átlátják a különféle forgatókönyveket, és még akkor felkészülnek, amikor mindenki más naivan vár a csodára. De vajon az okos embereknek milyen közös vonásaik vannak? Vajon közéjük tartozol-e? Most ebből a 7 jelből megállapíthatod. 

#1 Te vagy a legidősebb testvér

Jellemzően a család legnagyobb gyereke a legokosabb. Ez nem a genetikával függ össze, hanem a neveléssel, a pszichológiával és a családi dinamikával. Az első gyerektől még sokat várnak, sokféle fejlesztésre viszik, elvárják, hogy jól teljesítsen. Még van rá erőforrás, hogy sportoljon, hogy a lehető legjobb iskolákba járjon, ez pedig egy olyan lehetőség, ami sokszor a kisebbeknek már nem jut.

Okosabb vagy másoknál? Ezek az intelligencia jelei
Okosabb vagy másoknál? Ezek az intelligencia jeleimomcilog / Getty Images Hungary

#2 Tanultál zenét

Egy 2011-es tanulmány szerint a 4-6 éves gyerekek verbális intelligenciája magasabbá válik, ha legalább egy hónapig tanulnak valamilyen hangszeren. Emellett mosolygósabbak, és könnyebben is kommunikálnak – arról nem is beszélve, hogy a zenetanulás növeli az agy alkalmazkodóképességét is.

#3 Nem dohányzol

Egy 2010-es izraeli tanulmány szerint – húszezer fiatal férfit vizsgáltak meg – a dohányzó fiataloknak csak 94-es volt az IQ-juk, míg a füstmentes életmódot élőknek 101. Emellett a cigaretta drága mulatság is, így a leszokással vagyonokat lehet spórolni. Okosabbak már nem leszünk tőle, de szabadabbak igen. 

#4 Vékony vagy

Az egészséges test valóban összefüggést mutat az egészséges agyműködéssel. Egy 2006-os vizsgálatból tudjuk, hogy a szavak visszaidézése jobban megy azoknak, akik nem küzdenek túlsúllyal. 

#5 Balkezes vagy

Bár évszázadokon át a balkezességet hátrányos tulajdonságnak tartották, amit minél gyorsabban meg kell szüntetni, ma már tudjuk, hogy inkább olyan különlegesség, ami előnyökkel is járhat. Persze jobbkezes világunkban a balkezes gyerekeknek sok mindenhez kell alkalmazkodniuk, de cserébe az átlagtól eltérő gondolkodásuk újszerű ötletekhez vezethetnek, ami a világ élvonalába repítheti őket. 

#6 Van macskád

Egy 2014-es vizsgálat eredményei szerint a kutyatartók inkább mozgékony, energetikus, szabálykövető, kifelé forduló típusok, míg a macskások intelligensebbek. Talán azért, mert több olyan beltéri hobbijuk, esetleg munkájuk van, ami az agyat dolgoztatja? Jó kérdés. Az biztos, hogy sokkal több vizsgálatra lenne szükség ahhoz, hogy megállapítsuk, hiszen az az örök vita sem zárult le soha, amiben az a kérdés, a macskák vagy a kutyák okosabbak

#7 Magas vagy

A Princeton tanulmánya azt állítja, hogy a testmagasság már az óvodáskorban is befolyásolja, hogy az illető milyen szerepet tölt be a közösségen belül. Ahogy haladnak előre az életben, a magasabb gyerekek később felnőttként is intelligensebbek társaiknál

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra