Ingyen jár minden magyar nyugdíjasnak ez a szolgáltatás: százezreket érint

nyugdíjas ingyen
Olvasási idő kb. 3 perc

Átlagosan napi 3000 jelzés érkezik a nyugdíjasok számára ingyenes Gondosóra jelzőkészüléken keresztül a hét minden napján éjjel-nappal elérhető diszpécserszolgálatra, amelyeknek segítségével eddig több mint 16 ezer életet mentettek meg.

A Gondosóra elsődleges célja a 65 éven felüliek, vagyis a nyugdíjas korosztály otthoni önálló életvitelének meghosszabbítása. Az ingyenes program segít abban, hogy az idős emberek szükség esetén egyszerűen elérjék azt a személyt, aki gyorsan, valódi segítséget tud nyújtani nekik. Az első számú kontaktszemélyek – a segítő családtagok, rokonok, ismerősök, szomszédok – mellett pedig éjjel-nappal elérhető diszpécserszolgálat nyújt számukra biztonságot. A Hello Vidék utánajárt, hogyan működik ez a rendszer.

Nyugdíjasoknak teljesen ingyenes

A Gondosóra felhasználói egyetlen gombnyomással kapcsolatba léphetnek a diszpécserközponttal, ahol szakképzett munkatársak segítenek a felmerülő problémákban. A jelzés leadását követő 20 másodpercen belül a diszpécser bejelentkezik a készüléken, ami beépített mikrofonnal és hangszóróval ellátva egy kihangosított telefon mintájára működik. Ha a diszpécserek úgy ítélik meg, hogy a helyzet megoldása a megadott kontaktszemély beavatkozását igényli, akkor felveszik vele a kapcsolatot.

A nyugdíjasok számára elérhető ingyenes Gondosóra életet menthet
A nyugdíjasok számára elérhető ingyenes Gondosóra életet menthetgondosora.hu

A jelzőeszköz csuklón, övön hordva vagy nyakba akasztva mindig elérhető, így a felhasználója minden körülmény között képes segítséget kérni. Zuhanyzás közben is hordható, mivel cseppálló. Emellett GPS-helymeghatározóval és elesésérzékelővel is rendelkezik, utóbbi funkciója lehetővé teszi az automatikus jelzésleadást, ha bizonyos mértékű ütést érzékel. Így kapott azonnali segítséget az a vezető is, aki autójával felborult, és már pörgés közben leadta a jelzést a készülék, aminek köszönhetően mire megállt a jármű, a diszpécser már hívta is a felhasználót.

Balesettől a hétköznapi problémákig

Persze nem feltétlenül kell balesetet szenvedni. Olyan eset is volt, hogy a felhasználó kocsija lerobbant, és a diszpécser értesítette az autómentőt, akinek a GPS-nek köszönhetően pontosan meg tudta adni, hova menjen a bajba jutott sofőrhöz. Akkor is az eszköz által küldött koordináták voltak segítségül, amikor egy Tolna vármegyében eltévedt az erdőben, és a riasztás után fél órán belül a dombóvári hivatásos tűzoltók rátaláltak a rémült túrázóra.

Ezek az esetek nem egyediek, hiszen már több mint 600 ezer Gondosóra-felhasználó van szerte az országban. Átlagosan napi 3000 jelzés érkezik az éjjel-nappal elérhető diszpécserszolgálatra, ahol a súlyos esetektől (eszméletvesztés, baleset, rosszullét) kezdve a hétköznapi problémákig (ügyintézés, higiéniás szükséglet) mindenben segítséget lehet kérni. Az eszköz révén eddig több mint 16 ezer életet mentettek meg, és mintegy 280 ezer hétköznapi ügyben nyújtottak segítséget.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek