Véd a veszélyes fertőzés ellen, és tömegek juthatnak hozzá ingyen

GettyImages-1226060838

A téli időszak egyet jelent a betegségekkel. Mától ingyenessé válik az a szer, amivel egyet közülük elkerülhetünk.

Közel egymillió vakcina áll rendelkezésre országszerte, a háziorvosoknál és  a foglalkozás-egészségügyi orvosoknál kérvényezhetjük őket. 

Az influenzaszezon évről évre minden télen visszatér. Az influenzavírus által terjesztett betegség lázzal, orrfolyással, köhögéssel, általános gyengeségérzettel jár. Cseppfertőzéssel terjed. 

A vakcina százezrek számára ingyenes
A vakcina százezrek számára ingyenesYoshiyoshi Hirokawa / Getty Images Hungary

Ingyenes a védőoltás

Szélsőséges esetben akár félmillióan is megbetegedhetnek az influenzavírusnak köszönhetően, ezért az oltással való védekezésnek nagy szerepe van évről évre abban, hogy a járványt elkerüljük. A vakcina a kockázati csoportba tartozók számára idén is ingyenes – jelentette be a kormányhivatalok.hu portál. 

Az influenza elleni védőoltás különösen javasolt a 60 év felettieknek, krónikus betegeknek, egészségügyi és szociális dolgozóknak, várandósoknak. A 2022/2023. évi influenzaszezonban közel 715 ezer fő kapott térítésmentesen influenza elleni védőoltást. A 3 éven aluli gyermekek védőoltására 3000 adag Vaxigrip Tetra és 1000 adag Fluenz Tetra oltóanyag biztosított, amely hamarosan országszerte elérhetővé válik – írják. 

A fokozottan veszélyeztetettek közé tartoznak a 60 éven felüliek, ők egészségi állapotuktól függetlenül kérhetik az ingyenes vakcinát háziorvosuknál, illetve a krónikus légzőszervi, szív- és érrendszeri-, illetve anyagcsere-betegségben szenvedők, a csökkent immunitású személyek, valamint a várandós vagy a gyermekvállalást tervező nők. Az országos tiszti főorvos javasolja a védőoltást az egészségügyi és a szociális intézményekben dolgozóknak, és a tartós ápolást-gondozást nyújtó intézmények ellátottjainak is. 

Az influenzaoltás beadatása azoknak is ajánlott, akik nem jogosultak a térítésmentes védőoltásra, ők orvosi vény ellenében, a gyógyszertárakban vásárolhatják meg.

Az antibiotikumok hatástalanok a vírusfertőzéssel szemben, ha nem oltatunk, csak a tüneti kezelésre hagyatkozhatunk
Az antibiotikumok hatástalanok a vírusfertőzéssel szemben, ha nem oltatunk, csak a tüneti kezelésre hagyatkozhatunkLiudmila Chernetska / Getty Images Hungary

Ha nem oltattuk be magunkat, csak a tüneti kezelés segít

Bár a védőoltás az influenzavírusok ellen hatékony megoldás lehet, nem ez az egyetlen, télen előforduló légúti megbetegedés. A többivel ellentétben azonban influenza esetén a kezdeti időkben hiányoznak a hurutos tünetek az első napokban. A fertőzést követően 24–48 órával jelennek meg az első tünetek, általában minden előzmény nélkül lép fel ilyenkor magas, akár 39–39,6 C fokos láz, melyet sajgó fájdalom kísér a végtagokban. Gyötrő, szemek körüli és mögött jelentkező fejfájás kíséri, mely fény hatására fokozódik. A lázas állapot akár 5 napig is tarthat. A hurutos köhögés ennél jóval később, átlagosan 10. nap után csillapszik, azonban a teljes gyógyulás akár 6–8 hétig is tarthat. Az antibiotikumok hatástalanok ellene.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra