Van egy csomó kollégád, akiről nem is tudsz: így dolgoznak a láthatatlan munkaerők

A home office-ról alkotott korábbi képünket munkaadóként és munkavállalóként is teljesen átformálták az utóbbi évek. Rájöttünk, hogy gyerek mellett piszok nehéz, de lehet éppen olyan hatékony is, sőt! Nem veszítünk időt a helyváltoztatással, közben akár egy mosás is lemehet, a munkáltató racionalizálhatja kiadásait. És közben kialakult egy új csapatszellem, ami valóban olyan láthatatlan, mint egy szellem.

„Az ezredfordulóval egyre nagyobb számban megjelenő multinacionális vállalatok szándékos törekvése volt a csapatépítésre nagy hangsúlyt fektetni, sorra szerveződtek a munkaidőn kívüli közös tevékenységek, programok, vetélkedők, wellnesskikapcsolódások.

A cél egyértelműen a megfelelő kollegiális légkör előmozdítása volt” – avat be Gomez Valencia Lili HR-szakértő.

„A vállalatoknak azonban hamar azzal kellett szembesülniük, hogy szándékukkal ellenkező hatást értek el. Hol az erőltetetten baráti kötelék éreztette negatív hatását a munkavállalók között, hol egy-egy bonyolult szerelmi szál zavarta meg a csapat munkamorálját, vagy éppen egy nehéz magánéleti válság került túlságosan előtérbe a munkahelyi környezetben is a kapcsolatok intimebbé válásával” – összegzi a szakember. A munkáltatók tehát visszavettek a csapatépítési kezdeményezésekből.

Egy új generáció követeli ki a változtatást

„Mindehhez először a munkaerőpiacra belépő Z generáció megváltozott elvárási társultak” – teszi hozzá a HR-területen járatos szakértő. „Részmunkaidő-igény, home office-gyakorlat, amelyek rugalmasságot követeltek a munkáltatóktól. Ezt tetézte még a Covid által kialakított új helyzet, amellyel a munkáltatónak és munkavállalónak egyaránt szembe kellett nézniük.”

Láthatatlan kollégák, otthoni munkaállomás: új fogalmak, melyekhez a HR-eseknek is alkalmazkodniuk kell
Láthatatlan kollégák, otthoni munkaállomás: új fogalmak, melyekhez a HR-eseknek is alkalmazkodniuk kellOs Tartarouchos / Getty Images Hungary

Régi vs. új csapat

Alapvetően két különböző esetről lehet szó: úgy tört ránk a távmunka, hogy egy összeszokott és bejáratott csapat tagjai maradnak hirtelen egymástól fizikailag távol, vagy új csapat verbuválódik home office körülmények között, esetleg új belépőként kell beilleszkednünk egy láthatatlan kollégákból álló virtuális valóságba. Akár régi, akár ismeretlen munkatársakról is van szó,

a hatékony munkavégzéshez, a csapathoz tartozás élményének megteremtéséhez, a motiváció fenntartásához, a gyors információáramoltatáshoz és a megfelelő tudásátadáshoz elengedhetetlen a csapattagok közti élő és aktív kapcsolat,

közvetlen viszony, nyitottság az együttműködésre és fogadókészség a közös gondolkozásra.

Összecsiszolt team

Egy jól összeszokott kollektíva tagjai is érezhetik magukat furcsán, amiért a közös társasági percek, az élő találkozások megszűnnek, és marad a „távkapcsolat”, de őket átsegítik a nehézségeken a korábban megélt közös élmények, és gátak sincsenek egymás felé, ha fel kell venni a kapcsolatot valakivel vagy tanácsot kell kérni.

Új csapat „láthatatlan” kollégákkal – új feladatok a HR-eseknek

Sokkal érzékenyebb a helyzet, amikor új kollégákkal kell bizalmas viszonyt kialakítani, akiket csak egy Zoom-bélyegképen látunk. A videókonferenciák matricagyűjteménye messze nem azt a hangulatot adja, mint egy közös, élő, fizikai kontaktuson alapuló megbeszélés, személyes találkozás, kémia. Szakmai kérdésekre megfelelő lehet egy Zoom-meeting is, de nem tudom, a kolléga magas-e vagy alacsony, milyen a kisugárzása, és kevés lehetőség van arra is, hogy jobban megismerjük egymást, és személyes kapcsolat is kialakuljon közöttünk.

Így is össze lehet szokni, csak ez egy kicsit más… Getty Images Hungary
Így is össze lehet szokni, csak ez egy kicsit más… Getty Images HungaryAlisa Zahoruiko

Ebben segítenek a szakértők tippjei és alkalmazásötletei, amelyeket bevethetnek régóta ismerős csapattagok és vadiújak is:

  • A Donut egy olyan online közös „fánkozó”, amely beszélgetést indukál a partnerek között, és megfelelően mediálva tereli a részt vevő feleket kellemes csevegés kialakítása felé.
  • A Trivia egy olyan, kvízeket tartalmazó applikáció, amelyben nemcsak számos témakör érdekes és vidám kérdéseire válaszolva érhetnek el szorosabb kollegiális kapcsolatot a játékban lévő felek, de generáltathatunk személyre szabott kvízeket is, amelyek megválaszolása segít egymás megismerésében és viccesebb szituációkat is eredményezhet.
Azt mondják, az online tér sok mindenre éppen annyira jó, mint a személyes kontaktus
Azt mondják, az online tér sok mindenre éppen annyira jó, mint a személyes kontaktusMorsa Images / Getty Images Hungary

Azt mondják a témával behatóan foglalkozók, hogy az online térben is ki lehet alakítani olyan csapatépítő programokat, amelyeket élő találkozásokkor szoktunk. A közös főzéstől az együtt elfogyasztott délelőtti kávén vagy traccspartival összekötött nassoláson át sok minden elképzelhető videóhíváson keresztül is a home office-ban maradt, vidékről vagy külföldről dolgozó kollégákkal, amit most már egy péntek esti igazi csapatépítő „bambizással” még teljesebbé lehet tenni.

Interjú, betanítás, képzés élőben vagy online térben

„Interjúztatás esetében talán mindkét félnek komfortosabb az online térbetanításnál nagyobb szükség van az élő kontaktusra, amelyben érzékelhetőbbek a visszacsatolások, ezért az ilyen helyzetek nagyobb rutint várnak el a betanító felektől” – magyarázza Gomez Valencia Lili. „Ezzel összefüggésben a képzések és tréningek is néha visszalépést mutatnak a frontális módszertan felé. Az online térben bátortalanabbak kevésbé merik feltenni kérdéseiket, így sérül a proaktivitás, de kiscsoportos bontással ezen is lehet segíteni. A beilleszkedésben a személyes kontaktusnak nagy szerepe van, ami aztán hatással bír a csapatmunkára is, ezért előnyös lenne, ha két hullám között, vagy amikor mód van személyes találkozásra, a kollégák mégiscsak láthatóvá válnának egymás előtt, legalább a megfelelő beilleszkedés elérésének idejére” – tanácsolja a szakértő.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra