Kétféle házasság létezik, és csak az egyik menthető meg, ha válság van

GettyImages-108036359
Olvasási idő kb. 5 perc

A házasság hetében különösen sok szó esik a házasság jelentőségéről és fontosságáról, de nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy egy házasságnak a párkapcsolati konfliktus is velejárója, és a statisztikák szerint száz házasságból 65-nek válás lesz a vége.

„Ahhoz, hogy egy házasság ne a bíróságon érjen véget, már a kezdetek kezdetétől tennünk kell azért, hogy a boldogító igen valóban élethosszig tartson” – javasolja Galambos Balázs, a Szépen Válj El Válásközpont alapítója, aki kollégáival együttműködve házassági-válási mentorként már számos esetben segített, hogy megmentsék a házasfeleket a válástól. A szakemberrel a házasság hete alkalmából beszélgettünk.

Mi a hosszú és boldog házasság elengedhetetlen alapja?

Mindenképpen kellenek közös célok, szükséges a hasonló gondolkodás, a jó szexuális élet, a humor, és elengedhetetlen a tolerancia és a kompromisszumkészség. 

A legtöbb házasságot a megcsalás miatt bontják fel a felek
A legtöbb házasságot a megcsalás miatt bontják fel a felekPeopleImages / Getty Images Hungary

Mi az oka annak, hogy száz házasságnak több mint a fele válással végződik?

A válóok legtöbb esetben a megcsalás, de oka lehet a szakításnak az elfejlődés, és az is, ha a szülők nem tudnak megbirkózni a gyerek születésével járó pozitív stresszel. Gyakori, hogy a felek elhidegülnek egymástól, vagy hogy a közös célok elvesznek.

Mi kell ahhoz, hogy egy házasság még a legreménytelenebbnek hitt helyzetben is megmenthető legyen?

Két házasságtípus létezik. Vannak az úgynevezett projektházasságok, melyeket általában az mozgat, hogy mind a nő, mind pedig a férfi gyermeket szeretne. Adott egy 41 éves informatikus férfi, aki egy multicégnél dolgozik, jól keres, nincs káros szenvedélye, és ráadásul hűséges típus. Szemet vet rá a cég 39 éves pénzügyes dolgozója, aki azt gondolja, az informatikus jó lesz neki férjnek. A férfinak sincs kifogása a kollegina ellen, hiszen a szülei már jó ideje „terrorizálják” azzal, hogy mikor lesz már unoka, barátnője is régen nem volt már, úgy gondolja, jó lesz neki feleségnek a kolléganője. Elindul egy kapcsolat, ami csupán csak olyan célokra van ráfektetve, mint a házasság, a házépítés és a gyerekek. Miután ebben a kapcsolatban nem az érzelem dominált, az ilyen kapcsolatot nem lehet megmenteni.

Galambos Balázs és kollégái már sok válságba jutott házasságot megmentettek
Galambos Balázs és kollégái már sok válságba jutott házasságot megmentettekSoos


A másik párkapcsolattípus az, ami a fentivel ellentétben a szerelemre épül. Tételezzük fel, hogy férj és feleség évfolyamtársak voltak az egyetemen, ott jöttek össze egymással. Segítettek egymás házi dolgozatát megírni, beutazták Európát, rájöttek, hogy milyen jó fej a másik, és összeházasodtak. Nagyon szerették egymást, karriert építettek, jöttek a gyerekek, és az évek előrehaladtával egyszer csak elkezdett a kettőjük között lévő kommunikáció haldokolni, ezzel együtt elfelejtették egymás szeretetnyelvét, és kihűlt a hitvesi ágy is. Ezek a kapcsolatok, ahol valaha volt szerelem, sokkal inkább megmenthetőek, mert vissza lehet ásni addig a pontig, ahol megtalálhatók a szeretetnyelvek. 

A konfliktus pedig kommunikációval feloldható, rendezhető, ilyenkor párterápiával, intimitásmentoringgal és egyéni coachinggal segíteni is tudunk a hozzánk fordulóknak.

Mi lehet a végkifejlete egy ilyen sokoldalú terápiának?

Ha érzékelhető a pozitív változás, akkor azt követően egy kapcsolati szerződést írnak alá a felek, és ezzel zárul is a folyamat. Ez a mintegy húszoldalas dokumentum rögzíti, hogy a felek mit vállalnak és mit várnak el érzelemi, kommunikációs és szexuális szempontból a szövetségük és az elköteleződésük érdekében.

Szerepel a szerződésben, hogy mi az, amit egyenként szolgáltatni tudnak, és mi az, amit nem hajlandóak elviselni a továbbiakban.

Tulajdonképpen ezzel a szerződéssel megmentik a kapcsolatukat. 

Mi az oka annak, hogy a válókeresetek nagy részét a nők indítványozzák?

Ez azért van, mert a férfiak kényelmesebbek és sajnos igénytelenebbek is egy párkapcsolatban, mint a nők. A férfiak sokkal tovább elviselnek egy monoton, rossz állapotban lévő párkapcsolatot, és ezt is csak nagyon ritkán akarják felbontani. A férfiak ráadásul nagyon gyakran nem tudják kommunikálni sem az igényeiket, sem a konfliktusukat, és általában segítséget sem szeretnek kérni. Azt is csak kevesen ismerik fel, hogy addig jó, amíg a nő hisztizik. 

Amikor a nő már nem hisztizik, hanem megnémul, akkor már baj van.

A férfiak sokszor észre sem veszik, hogy ez annak a jele, hogy a nő a párkapcsolatot menet közben lezárta.

Ha a nő már nem ad hangot az érzelmeinek, az már nem jelent jót
Ha a nő már nem ad hangot az érzelmeinek, az már nem jelent jótIlona Titova / EyeEm / Getty Images Hungary

Hol van az a pont, ahonnan még visszahozható a válság szélére jutott házasság?

Erre nincs általános recept, a párterápián menet közben derül ki, hogy életképes-e még egy kapcsolat, vagy sem. A kérdés egyébként érdekes, mert hozzánk nem házasságot menteni jönnek elsősorban a párok, hanem válni. De tíz válni készülő párból háromnak vagy négynek meg tudjuk menteni a házasságát. Ez egy nagyon szép arány ahhoz képest, hogy eredetileg válni jönnek.

Mit kellene tenni annak érdekében, hogy ne fusson zátonyra egy házasság?

A férfiaknak nem lenne szabad befejezniük az udvarlást, valamint folyamatosan „szolgáltatniuk” kellene a nő számára legfontosabb három „árucikket”, a figyelmet, az érdeklődést és a csodálatot. A hölgyeknek a kulcs a férfiakhoz a figyelem, az érdeklődés és az elismerés triója lehet. A férfival éreztetni kell, hogy remek férj, apa, szakember és valódi biztonságot nyújt a családnak.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek