70 ezer magyar nem tudja elhagyni az otthonát az időjárás miatt

GettyImages-108137681

Elképesztő vehemenciával érkezett a hideg és a hó az elmúlt napokban, nemcsak hazánkban, de Európa-szerte közlekedési problémákat okozva. Itthon településeket zárt el a hó, a katasztrófavédőket is több mint száz esetben riasztották egyetlen nap alatt.

Míg Magyarországon a hétvégén inkább a nagy mennyiségű eső okozott problémát, tőlünk nyugatra városok tömkelege esett a hó fogságába.

Bajorországban soha nem látott hómennyiség esett le alig 24 óra alatt, voltak olyan területei a német tartománynak, ahol 50 centiméteres hóakadály lepte el az utakat. 

A vasútállomások Bajorország-szerte kihaltak, a vonatok nem közlekednek
A vasútállomások Bajorország-szerte kihaltak, a vonatok nem közlekednekLeonhard Simon / Getty Images Hungary

Lezárták a légteret és a vasutat is

A bajor főváros, München ma hajnalra elesett, se ki-, se befelé nem közlekedik se vonat, se repülő. A főpályaudvar és a reptér is felfüggesztette működését. A merkur.de információi szerint szombat este egy magánrepülőgép összeroppant a hóterhelés alatt. A müncheni reptér szóvivője arról nyilatkozott, hogy egy gép felborult a heves havazás miatt. 

A kötött pályán mozgó szerelvények sincsenek azonban jobb helyzetben, déli irányba egyetlen járat sem indult már szombat délután, a Salzburgba, Innsbruckba, Nürnbergbe, Stuttgartba és Lindauba közlekedő járatokat mind törölték. Észak felé sem jobb a helyzet, ugyanis Türingiában citromsárga riasztást adtak ki az időjárási viszontagságok miatt. 

Ma sem várható javulás

Az időjárás-előrejelzések szerint egyelőre nem javul a helyzet, a Deutsche Bahn és a többi közlekedési társaság is részben vagy teljes egészében felfüggesztette bajoroszági szolgáltatásait. A bajor Regiobahn teljesen beszüntette szolgáltatásait az alábbi régiókban: Chiemgau-Inntal, Berchtesgaden-Ruhpolding, Oberland, Ammersee-Altmülhtal, Ostallgau-Lechfeld. Alsó-Bajorországot is érintik a közlekedési nehézségek, Landshut, Passau, Regensburg és Freising irányába sem közlekedik semmi. Garmisch-Patenkirchenben viszont szombat este még néhány járat, ha késésekkel is, de célba ért. A hivatalos utasítások alapján a Südostbayernbahn vasárnap 14 óráig biztosan nem közlekedik egyik vonalán sem. Az egyetlen, leállásban nem érintett vasútvonal jelen pillanatban a felső-pfalzi helyi vasút, de késésekre és járattörlésekre itt is számítani kell vasárnap is. 

A közutak sincsenek jobb helyzetben
A közutak sincsenek jobb helyzetbenLeonhard Simon / Getty Images Hungary

A közlekedést nemcsak az intenzív havazás, de a sínekre dőlt fák, leszakadt vezetékek és az időjárás miatti helyreállítási problémák is akadályozzák. Buszos pótlásra nem lehet számítani, ugyanis a busztársaságok sem tudják biztosítani a közlekedést. 

A délnémet tartományban péntek óta szükségállapot van. 

„Még nem tudjuk, hogy fognak kinézni a dolgok a következő napokban – nyilatkozta a DB szóvivője. Feltételezzük, hogy vasárnap is érvényben maradnak a korlátozások.”

A jelenlegi időjárás az átlag decemberhez képest meglehetősen extrém. A közel nyolcvanezer magyar állampolgár által lakott, a legnépesebb magyar kisebbséggel bíró német tartományban ugyanis szokatlan a havazás, nemhogy az egy nap alatt leszakadó 30-50 cm-nyi hó.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra