Életveszélyben lehet Harry herceg és családja

GettyImages-1170982787

Egy biztonsági szakértő szerint nem volt túl okos gondolat, hogy Harry afganisztáni katonai szolgálatáról olyan részleteket is közölt önéletrajzi könyvében, mint az ott általa megölt afgánok száma.

Nemcsak saját biztonságát sodorhatta veszélybe, de a brit hadsereget is negatív fényben tünteti fel, amit és ahogyan elmondott. Könyvének részletei a múlt héten szivárogtak ki, hivatalosan holnap kerül a könyvesboltokba.

Kim Darroch, Nagy-Britannia korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója és nagykövete azt tanácsolta volna Harrynek, hogy ne írjon le ilyesmiket könyvében, Richard Kemp ezredes, a brit hadsereg nyugalmazott tisztje szerint pedig a herceg könyve igazságtalanul negatív színben tünteti fel a brit hadsereget.

Harry megjegyzése katonamúltja ellenére igen érzékelten volt
Harry megjegyzése katonamúltja ellenére igen érzékelten voltMax Mumby/Indigo / Getty Images Hungary

„Az, hogy 25 ember megöléséről ír, a rá ártó szándékkal gondolók szemében újabb ok a támadásra. Reméljük, hogy ezek egyike sem lesz sikeres. Biztos vagyok benne, hogy nagyon jó biztonsági szakemberek veszik körül, de ettől ez még probléma” – mondta Kemp.

Azt is hozzátette, hogy Harry úgy tünteti fel könyvében a brit hadsereget, mintha az arra képezné ki katonáit, hogy ne tekintse embernek az ellenséget, miközben ennek épp az ellenkezője igaz. 

Azt, hogy mekkora bajt okozhatott Harry önmagának, az is megmutatja, hogy Anasz Hakkani, a tálibok jelenlegi vezére üzent is neki.

„Harry úr! Nem sakkbábukat ölt meg, hanem embereket, akikre várt a család! Az afgánok meggyilkolói közt kevesen vannak, akiknek van lelkiismerete bevallani, hogy mit követtek el” – írta.

Harry herceg tíz évet szolgált a brit hadseregben, 2011-ben kapitányi rangra emelték. A Harry Wales kapitány név alatt két afganisztáni turnust is eltöltött a seregben, mielőtt 2015-ben befejezte volna a szolgálatot. Nemcsak frissen megjelent könyve, de nemrég bemutatott Netflix-dokumentumfilmje is teli van sokkoló és a királyi családot negatívan bemutató állításokkal.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra