Zanza!

A legtöbb egészségtudatos nő számára komoly dilemmát okoz, hogy olyan biztonságos fogamzásgátló megoldást találjon, ami minél inkább beilleszkedik természetes életvitelébe. A három leggyakrabban választott módszer előnyeiről és hátrányairól kérdeztünk egy-egy egészségtudatos nőt és nőgyógyász szakértőnket.


Hőmérős módszer

coast„Gyerekkorom óta szenvedtem az allergiás megbetegedésektől. Felnőtt fejjel kezdtem rájönni, hogy a nap mint nap használt kozmetikumok, tisztítószerek és a felelőtlen táplálkozás mekkora szerepet játszik ezekben a problémákban. Mára elmondhatom, hogy úgy szervezem a család mindennapjait, hogy lehetőleg teljesen kiiktassam a mesterséges dolgokat az életünkből és ez a fogamzásgátlásra is igaz. Már közel három éve nem használunk semmilyen mesterséges védekezést, helyette hőmérőzéssel figyelem, hogy mikor vagyok termékeny szakaszban. Mindkét gyermekünk iskoláskorú, nem tervezünk további családbővítést. De ha mégis úgy alakulna, szeretettel fogadjuk a kistestvért.”

 

A szakember tanácsa:

A hőmérős módszer nagy körültekintést és önfegyelmet igényel a pártól, különösen a nőtől.

Azok számára lehet ez a módszer alternatíva, akik stabil párkapcsolatban élnek és jól megszokott napi ritmust követnek. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy e módszer megbízhatósága még rendszeres ciklusos működésű nők esetében is sokkal alacsonyabb, mint egyéb modern módszereké. A kezdeti időszakban mindenképpen érdemes szakember rendszeres segítségét kérni az alkalmazást illetően, hiszen egy esetleges abortusz komolyabb károkat okoz a nőnek, mint ha más fogamzásgátló módszert használna.

 

Óvszer

sandhand„Nem hiszem, hogy a közeljövőben huzamosabb időre lehorgonyoznék valaki mellett, élvezem, hogy szabadon választhatok, kötöttségektől mentesen dönthetek. Nem akarok addig gyógyszert szedni, amíg nincs stabil kapcsolatom, ezért az óvszer teljesen jó megoldás, annál is inkább, hiszen megvéd a nemi úton terjedő fertőzésektől is. Persze van, hogy kicsit körülményes, hogy még erre is figyeljünk, de azt hiszem, ennyi igazán belefér, ha valakinek fontos az egészsége.”

 

A szakember tanácsa:

Ha valaki viszonylag gyakran váltogatja a partnereit, az óvszer használata mindenképpen ajánlott, még akkor is, ha más módon is védekezik. Addig ideális megoldás, amíg kényelmi szempontok és stabil párkapcsolat nem indokolják más módszer használatát. Azonban fontos tudni, hogy az óvszer csak akkor véd kellőképpen, ha megfelelően alkalmazzuk; azaz ha időben felhelyezzük, aktus után azonnal eltávolítjuk és vigyázunk, hogy ne sérüljön mechanikusan az eszköz.

 

Új generációs fogamzásgátlás

watergrass„Nagy felelősséggel járó beosztásban dolgozom, ezért különösen fontos, hogy a napi stresszt minimális szintre csökkentsem az életemben, megtaláljam a természetes összhangot és a belső harmóniát. Ebben rengeteget segít a jóga. A jóga hatására alakítottam át a táplálkozásomat is, és amióta tudatosabban élek és jobban figyelek magamra, sokkal kiegyensúlyozottabb vagyok. Nagy dilemma volt számomra a megfelelő fogamzásgátló módszer kiválasztása… Korábban a hormonális szerek használatát kerültem, a többit pedig nem tartottam elég biztonságosnak. Egy nőgyógyász barátom ajánlott egy olyan tablettát, amivel ez a dilemmám megoldódódott. „

 

A szakember tanácsa:

A legtöbb mai modern fogamzásgátló már rendkívül alacsony hormontartalmú, de számos nő ennek ellenére ódzkodik a használatuktól. Ezért talált rendkívül pozitív fogadtatásra az az új generációs fogamzásgátló tabletta, aminek kifejlesztésekor a női szervezet természetes ritmusát vették alapul. Ezáltal a tabletta minden eddiginél harmonikusabban igazodik a női szervezethez. Nemcsak adagolásában, de összetételében is újat hozott e készítmény. Ez a módszer azoknak a hölgyeknek ideális, akik igyekeznek minél természetesebb életvitelt folytatni, de nem akarnak lemondani a kényelmes és megbízható védelemről.

www.harmoniqusno.hu

L.PH.WH.Gen.edu.2009-10-14.1239

Blogmustra