Különleges légköri jelenséggel járt tegnap az időjárás: bármikor újra feltűnhet

GettyImages-1420949032
Olvasási idő kb. 2 perc

A HungaroMet hívta fel a figyelmet a szokatlan nevű időjárási jelenségre, melyet tegnap az ország több pontján is megfigyelhettünk már. A halo a Nap körül látható, néha órákon keresztül gyönyörködhetünk benne.

A Nap vagy a Hold körül megjelenő, furcsa látványt nyújtó időjárás jelenség neve halo. Tegnap Magyarország több pontján is megcsodálhatták már a szabadban tartózkodók.

A met.hu előrejelzései szerint a következő napokban lényegesen nem változik időjárásunk jellege, azonban az eddigi napokhoz képest jóval kisebb területen számíthatunk zápor, zivatar kialakulására a jövő hét első felében. Ma azonban mindezekre még él a figyelmeztetés. Az elsőfokú riasztás a Dunántúl teljes területén érvényben van.

Halojelenséget is észlelhettünk

A Hungaromet Facebook oldalán hívta fel az olvasók figyelmét egy igazán különleges légköri jelenségre, a halora, mely tegnap az ország több pontján is hosszasan megfigyelhető volt a légköri mozgásoknak köszönhetően. 

A halo neve, melyet magyarul a napszaktól függően napudvarnak vagy holdudvarnak is fordíthatunk, egy görög szóból ered, egy optikai jelenséget jelöl, melynek több típusa is ismert. Minden fajtáját a felső troposzférában, mintegy 8–12 km magasban képződő fátyol- és  pehelyfelhőkben található jégkristályok okozzák. A kristályok változatos alakja, rendeződése, valamint a fénysugarak beesési szöge együttesen felelős a halo típusáért.

Változatos látványt nyújt

A fénysugarak visszaverődhetnek a jégkristályok lapjairól vagy megtörhetnek bennük, mint a vízcsepp esetén szivárvány keletkezésekor. A jelenség lehet rövidke, csupán pár másodperces, de tarthat akár több órán át. A leggyakoribb az, hogy hatalmas, szivárványszínű körív jelenik meg a Nap körül, de kialakulhat ajégkristályok elhelyezkedésétől függően úgynevezett melléknap (vagy mellékhold) is, mely akár fehér foltként is megjelenhet az égitest valamely oldalán.  A fordított szivárványként feltűnő halott zenitkörüli ívnek nevezik, de napkeltekor vagy napnyugtakor akár oszlopszerű látványt is nyújthat. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek