Nagy bajt okozhat, ha ezt a gyógyszert szeded: visszahívják

GettyImages-925333144

Veszélyt jelent az adagolófecskendőről leváló jelölőfesték, emiatt visszahívják az epilepszia kezelésére alkalmazott gyógyszert.

A Keppra 100mg/ml oldat 23I15 és 23J10 gyártási számú gyógyszereit hívta vissza a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, írja az Index.

Elrendelték az epilepszia kezelésére alkalmazott, 23I15 és 23J10 gyártási számú Keppra gyógyszerek teljes visszahívását az egészségügyi szolgáltatóktól, mert az adagolófecskendőn lévő térfogatjelölő piros csíkja leválik, ezért a felhasználók nem tudják meghatározni a pontos mennyiséget, ami ennél a típusú gyógyszernél is kifejezetten fontos.

Komoly bajt okozhat, ha nem megfelelően adagoljuk a gyógyszert
Komoly bajt okozhat, ha nem megfelelően adagoljuk a gyógyszertZarina Lukash / Getty Images Hungary

A visszahívás csak a Keppra 100 mg/ml 23I15 és 23J10 gyártási számú termékeit érinti, ezért a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ arra kéri a gyógyszert használókat, hogy fokozott figyelemmel ellenőrizzék a náluk lévő gyógyszert, és ha a visszahívással érintett termék van a birtokukban, azt mindenképp vigyék vissza a gyógyszertárba, ahol kicserélik.

Milyen típusú gyógyszer a Keppra?

A Keppra (levetiracetám) egy antiepileptikum, az epilepszia tüneteként fellépő görcsrohamok kezelésére szolgál. A gyógyszert az újonnan megállapított epilepsziában szenvedőknek írják fel, az epilepsziának azon formájára, amikor a görcsök még csak az agy egyik oldalát érinti. A Keppra szedésénél – ahogy minden gyógyszer esetében – kiemelt figyelmet kell fordítani az adagolásra, amelyet a kezelőorvos állít be a betegeknek. A javallat szerint az orvos kezdetben alacsonyabb adagot ír csak elő.

Ekkora bajt okoz az epilepszia

A Magyar Epilepszia Liga meghatározása szerint

az epilepszia krónikus központi idegrendszeri kórállapot. Az agy epilepsziás működészavara. Ismétlődő spontán rohamok jellemzik. Általában legalább 2 nem-provokált roham szükséges a betegség megállapításához, de bizonyos esetekben az első roham után is felállítható a diagnózis. Az agykérgi idegsejtek (neuronok) kórosan fokozott ingerlékenységi állapota jellemzi.

Az epilepsziában szenvedők hosszabb-rövidebb ideig tartó, spontán fellépő rohamokat élnek át, amelyeknek nagy sok formája van. Általában 1-2 perc a rohamok lefolyása, és szintén spontán szűnnek meg. Tudatzavarral járó epilepsziás roham esetében a páciensnek nem lesznek emlékei a roham lefolyásáról.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek