Gyalogosokra csap le a rendőrség, indul a razzia: így büntetnek majd

gyalogos-kozlekedes-szabalyai-zebra
Olvasási idő kb. 4 perc

Testkamerás gyalogos rendőrökkel és álautósokkal erősít a rendőrség, a forgalmasabb zebrák és kerékpárutak mellett tűnnek majd fel az év további részében a rend álcázott őrei.

2024 a gyalogosok és a kerékpárosok közlekedésbiztonságának éve lesz a rendőrségen. A Közlekedésbiztonság KTI honlapján közölt információk szerint az idei évben a balesetek áldozatainak zömét kitevő gyalogosokat és biciklistákat védik és edukálják majd, szabálytalanság esetén azonban büntetik is az álruhás, testkamerával felszerelt rendőrök. 

A közlekedésbiztonsággal foglalkozó honlap kutatási eredményei szerint az összes hazai közúti baleset mintegy 30-50 százalékát gyalogosok és bringások okozzák, a figyelmetlenség és az elsőbbségadás szabályainak megszegése a leggyakoribb kiváltó oka a közúti szerencsétlenségeknek. 

Gyalogosokat figyelnek és büntetnek majd a zebrák mellett

A rendőrség 2024-et a gyalogosok és biciklisek közbiztonságának fejlesztésére szánja, ennek érdekében nagyszabású közúti akciót szervez. Pofátlan(TAN)ító autókat és civilnek látszó, testkamerás gyalogrendőröket is bevetnek annak érdekében, hogy kaszni nélkül is biztonságosan és balesetmentesen közlekedhessenek az emberek. A rendőrök civil ruhában, de testkamerával ellátva figyelik majd azokat a zebrákat és kerékpáros-útvonalakat, ahol nagyobb a balesetek aránya, illetve pofátlan, de tanító szándékú autósokat is bevetnek az edukáció során. 

Ha kell, büntetnek is

A rendőrség a 2024-es évben a fokozott és folyamatos ellenőrzés során eddig nem alkalmazott módszerekkel csap le a balesetveszélyesen közlekedőkre. Ha kell, büntetnek is, és mindig aszerint járnak majd el, hogy ki követett el szabályszegést. Ha a gyalogos, vagy a kerékpáros a többi közlekedő – vagy egymás – sérelmére követ el szabálytalanságot, akkor velük szemben intézkednek, ha pedig a járművezetők veszélyeztetik őket, akkor pedig velük szemben lépnek majd fel.

Minden negyedik halálos kimenetelű közlekedési balesetnek gyalogos volt az áldozata a rendőrség felmérése szerint.

Kuczik János Zoltán vezérőrnagy, az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese többször is beszélt arról az utóbbi hetekben, hogy 2024-ben a gyalogosok és a kerékpárosok biztonságának javítására fókuszál a rendőrség. Az őket ért és az általuk okozott balesetek számát egyaránt csökkenteni kívánják, és ennek érdekében nem csak megfigyelik, edukálják is a közlekedőket beépített autósaik segítségével.

A biciklisekre és a gyalogosokra is figyelnek majd a rend őrei: nem csak a zebrák mellett, a kerékpárutakon is
A biciklisekre és a gyalogosokra is figyelnek majd a rend őrei: nem csak a zebrák mellett, a kerékpárutakon isSzollár Zsófi / Index

A zebra sem ad biztonságot, ha nem figyelünk

Az ORFK adatai szerint tavaly 2145 gyalogosgázolás történt az országban, melyek közül 107 volt halálos kimenetelű, 732 járt súlyos, 1306 pedig könnyű sérüléssel. A rendőr tábornok tájékoztatása szerint az esetek 51 százalékában óvatlanul, hirtelen léptek le a gyalogosok az úttestre a közeledő járművek elé, sokszor azok féktávolságán belül. 73 baleset történt tavaly azért, mert a gyalogos a lámpa tilos jelzése ellenére próbált meg átkelni az úton, 67 esetben pedig álló jármű vagy más akadály mögül léptek ki, 40 balesetnél tiltott helyen próbáltak átmenni az úton.

A rendőrség adatai szerint az összes személyi sérüléssel is járó közlekedési baleset 15%-a érinti a gyalogosokat, az összes eset 5%-ában azonban ők maguk a balesetek okozói. 

„2023-ban 4355 sérüléssel járó baleset történt, valamivel több mint 400-zal kevesebb, mint 2022-ben. Bár a közlekedésbiztonság minden mutató szerint javult 2022-höz és az azt megelőző évekhez képest, a növekvő kerékpáros-forgalom és a mikromobilitási eszközök mind nagyobb arányú használata azonban új kihívások elé állítja a közlekedőket és a rendőrséget egyaránt” – áll a Közlekedésbiztonság honlapján közölt összefoglalóban. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek