A jogsin felül ez is ugorhat, ha ittasan ülsz autóba

GettyImages-1164067833
Olvasási idő kb. 2 perc

Nemcsak a jogosítványától, hanem a biztosítási kártérítésétől is elbúcsúzhat az a sofőr, aki ittasan okoz balesetet az autójával.

Húsvétkor még mindig sok ittas vezetővel szemben kell intézkedniük a rendőröknek.

Nem csupán a jogosítványát, hanem a biztosítási fedezetet is elveszítheti az, aki ittasan ül volán mögé – adta hírül a Pénzcentrum.hu. Mint azt az Insura.hu biztosításközvetítő portálra hivatkozva megírták, hiába köt valaki jó casco biztosítást a járművére, ha ittas vezetésen kapják, a biztosítási feltételek szinte minden esetben kizárják a kártérítést,

ha a sofőr véralkoholszintje 0,8 ezrelék fölötti.

Emellett hasznos tudni azt is, hogy noha a kötelező biztosítás (kgfb) térít a balesetben vétlen félnek, az összeget – vagy annak egy részét – a biztosító utólag behajtja a károkozón. Mi több, a jogszabály szerint a kifizetett kártérítéseket a biztosító 5 millió forintig követelheti vissza a sofőrtől, ha a járművét alkohol vagy más szer hatása alatt vezette.

Nemcsak a jogosítványukat, hanem súlyos összegeket is bukhatnak az ittas sofőrök
Nemcsak a jogosítványukat, hanem súlyos összegeket is bukhatnak az ittas sofőrökboonchai wedmakawand / Getty Images Hungary

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) korábbi tájékoztatása szerint tavaly húsvétkor csak Budapesten 122 ittas vezetővel szemben intézkedtek a rendőrök. Azt, hogy az ünnep alatt továbbra is probléma az ittas vezetés, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai is bizonyítják: 2023-ban 1039 alkalommal okoztak személyi sérüléssel járó közlekedési balesetet az ittas sofőrök, akik kétharmada autóban ült. Az esetek kisebb százalékában történt baleset motorra, valamint biciklire ülő ittas közlekedők miatt.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek