Gordon Ramsay elárulta, szerinte mi a legjobb csodatrükk másnaposság ellen

Szabó Eszter

A világ egyik első számú főszakácsáról nem is tudtuk, hogy szeret inni, azt pedig főleg nem, hogy van egy szerinte remek tippje a másnaposság gyors leküzdésére. Mi nemcsak megosztjuk a módszert, de annak is utánajártunk, vajon a kutatások szerint ér-e valamit egyáltalán.

Gordon Ramsay azt mondja, hogy a másnaposság legjobb gyógymódja a testmozgás. Mindez a celebséf egyik új sorozatából derült ki. A műsor Gordon Ramsay-t és házigazdáit mutatja be, amint utazás közben egyes megállóikon keresztül esznek, isznak, és nemritkán jót mulatnak. Utóbbi kapcsán merült fel az életmentőnek szánt tanács a műsor egyik epizódjában. 

Ramsay a műsorban azt mondja barátjának és műsorvezetőtársának, Gino D'Acampónak, hogy másnaposan rengeteget fut, vagy még több időt tölt az evezőgépen. 

A Gordon Ramsay's Road Trip: Greek Vacation egyik epizódjában a Michelin-csillagos séf és társai rengeteg koktélt ittak, főztek és persze ettek Görögországban. Egy egynapos, Attikában eltöltött borkóstoló után Ramsay barátja és házigazdája, Gino D'Acampo megkérdezte a szakácsot, mi a kedvenc gyógymódja a másnaposság ellen. 

„Futás – vágta rá Ramsay. Vagy tízezer méter az evezőgépen.”

Van egy jó tippje
Van egy jó tippjeNbc / Getty Images Hungary

Míg barátja meglepődött a tippen, a séf azt mondja, nincs ebben semmi különös, majd hozzátette: feleségének köszönheti a mozgás szeretetét.

Az epizód későbbi részében D'Acampónak és másik társának, Fred Sirieix-nek is elmondta, hogy 15 maratont, öt ultramaratont (általában 50 és 4000 kilométer közötti pályákkal ) és négy Ironman-versenyt teljesített már eddigi élete során. 

„Nagyon szerencsés vagyok, hogy edzhetek, és nagyjából azt eszem, amit akarok”

– mondta a séf egy korábbi interjújában 2020 decemberében. Egy dologra azonban a sok sport mellett is következetesen nemet mond: a fehérjeszeletekre. 

„Hogyan ehetne egy szakács fehérjeszeletet, és hogyan is mondhatná azt, hogy finom az íze, amikor egyszerűen utálni való?”

– fakadt ki Ramsay a magazin kérdésére.

A séfnek egyébként nem nehéz időt szakítani a sportra, otthonában is akad egy hatalmas edzőterem. A 2021 januárjában sugárzott Gordon Ramsay amerikai útja című adásban a nézők bepillanthattak a séf Los Angeles-i házába. A hálószobája bemutatása közben D'Acampo és Sirieix észrevették, hogy Ramsay-nek van egy melléképülete az edzéshez a hálószobája mellett. 

– Van edzőterme! – mondta D'Acampo. A nézők a mennyezetről lógó bokszzsákot, felfüggesztő hevedereket, súlyzógépet, medicinlabdát, futópadot és párnázott padot láthattak, így nem csoda, hogy a séf könnyen italozgat, ha utána másnap csak néhány lépést kell tennie a másnapos önsanyargatás elvégzésére. 

De vajon működik a csodamódszer?

Sajnos nincsenek jó híreink azok számára, akinek most felcsillant a szeme, hiszen másnaposan másra sem vártak eddig, mint egy félmaraton lefutására, vagy tíz kilométer leevezésére. A Men's Health szerint az edzőteremben végzett izzadás nem fogja teljesen eltüntetni a másnaposság tüneteit. Az az elv, hogy kiizzadod, nem jó, mert addigra az alkohol már rég felszívódott, és nem tudod az izzadságcseppekkel megszüntetni a fejed és gyomrod panaszait.

Ám a tudomány szerint sem lehetetlen, hogy Ramsay jobban érezte magát tőle, de egészen más ok miatt. Katarina Borer, PhD, a Michigani Egyetem professzora szerint az edzés okozta neurokémiai anyagok és hormonok felszabadulása javítja a hangulatot, a motivációt, az energiaszintet. Az ivást követő napon végzett testmozgás segíthet jobban érezni magunkat, ám a legjobb módszer mégsem ez. 

Ahogy egy korábbi cikkünkben is megírtuk, a tudomány szerint fontos, hogy egyél, mielőtt meginnád az első korty alkoholt, és folytasd az evést, ahogy telik az éjszaka. Az élelmiszerek, és különösen a zsírok, lassítják az alkohol felszívódását a szervezetben. De ahhoz, hogy valóban hatékony legyen, az ételnek kell először a gyomorban kell lennie. Ha az ember megvárja, amíg szédül vagy kábultnak érzi magát, akkor már túl késő enni valamit.

Egy másik hasznos trükk, hogy igyunk sok vizet, ne csak ivás után, hanem közben is. A szakember azt javasolja, hogy miután végeztél egy pohár alkohollal, igyál egy pohár vizet a következő kör előtt, így sokat tehetsz a másnaposság tünetei ellen

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek