Meglepő eredményt hozott a kutatás, hogy melyik generáció a legboldogabb

GettyImages-143070888

Te melyik generációt tippelnéd a legboldogabbnak? Egy friss kutatás utánajárt, úgyhogy most letesztelheted, milyen jó ez a meglátásod.

Mégis melyik generáció lehet saját bevallása szerint a legboldogabb generáció? A fiatalok, akik még nem léptek be a munka világába, akik nagyrészt kiváló egészségnek örvendenek (de legalábbis még az öregedéssel járó problémák előtt állnak), és akik előtt még ott áll az egész élet, tele lehetőségekkel? Esetleg a legidősebbek, akik nyugdíjba vonultak, és akik jóval több szabadidővel rendelkeznek, mint korábbi életszakaszaikban? Vagy esetleg valahol köztük félúton valamelyik generáció, akik már önellátók, de még nem tapasztalják olyan intenzíven az öregedő test fájdalmait, korlátozottságát? Egy öt generációt felmérő kutatás megtalálta erre a választ, és meglepő eredménnyel szolgált.

Melyik a legboldogabb generáció?

Megszületett az első olyan kutatás, amely egyszerre öt generációt is felmért azt vizsgálva, hogy melyik a legboldogabb felnőtt korosztály. Hat témakört kellett egy 12 pontos skálán értékelnie a 2598 amerikai résztvevőnek: a boldogság és életmegelégedettség, a mentális és fizikai egészség, az élet értelme és célja, a jellem és erény, a szoros társas kapcsolatok, valamint a pénzügyi és anyagi stabilitás voltak ezek a kategóriák. Az öt megvizsgált generáció a veteránok (1925–1945), a baby boomerek (1946–1964), az X generáció (1965–1979), az Y generáció (1980–1995) és a Z generáció (1996–2010, ám közülük csak a 18–25 éveseket vonták be a felmérésbe) voltak.

Melyik generáció a legboldogabb?
Melyik generáció a legboldogabb?Morsa Images / Getty Images Hungary

A korábbi felmérésekkel és várakozásokkal ellentétben nem egy U alak rajzolódott ki a generációk között, tehát nem a legfiatalabbak és a legidősebbek voltak a legörömtelibbek. Az eredmények ehelyett egy lineáris javulást mutattak, amely szerint a legkevésbé boldogok a 18–25 éves Z generációsok voltak, és egyre növekvő megelégedettséget mértek az egyre idősödő korosztályok kötött, így végül a veteránok, a 77 évesek vagy idősebbek vallották magukat a legboldogabbnak. Az egyes generációkon belül nem volt számottevő különbség a nemek között, viszont rasszalapú kisebb eltérések igen.

Miért ilyen boldogtalanok a fiatalok?

Mivel a kutatásban részt vevőkről nem rendelkeztek korábbi adatokkal a tudósok, így nem tudták megfejteni, hogy mi lehet a valós összefüggés az életkor és a jóllét között. Azt viszont bizton tudják állítani, hogy a fiataljaink küszködnek, és nemcsak a klinikai mentális kihívásokkal küzdők, hanem szélesebb körben. 

Ugyan a kutatás végül nem tudott magyarázattal szolgálni arra, hogy a fiatalok miért boldogtalanabbak a többieknél, azonban egyéb felmérésekhez fordulva talán tisztulhat a kép. Egyrészt, a Telstra Talking Loneliness 2021-es felmérése szerint a Z generáció a legmagányosabb az összes közül: 54 százalékuk ezt vallja magáról. Ez az érzés pedig kimutatottan olyan fájdalmas, mint a fizikai sérülések. Ezenfelül az UNICEF Magyarország reprezentatív felmérése szerint a 13–25 éves magyarok 90 százaléka szorong valamilyen mértékben a klímaváltozástól, 33 százalékuk erőteljesen. Ha csak ezt a két felmérési eredményt nézzük, akkor feltételezhetjük, hogy talán ilyen és hasonló helyzetek indokolják a Z generáció boldogtalanságát, legalábbis részben. Mindenesetre a szorongás és a magány önmagukban is komoly tényezőnek számítanak.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra