3 szokás, amit a gazdag emberek mindennap megtesznek

GettyImages-873694126

Warren Buffett amerikai részvénybefektető és üzletember, a világ egyik leggazdagabb embere szerint a legfontosabb befektetésed az, amit magadba invesztálsz.

Jari Roomer újságíró sokszor volt igazán pénz híján. Belesodródott a szerencsejáték-függőségbe, így egy év alatt elveszítette minden megtakarítását – ami nem volt kevés, több mint 15 000 dollárról beszélünk. Ekkor határozta el, hogy megvizsgálja, hogyan működik a pénz. Elolvasott szinte minden könyvet a témában, képezte magát, és nyolc évvel később már elindított egy saját tanácsadó vállalkozást a tanultak alapján. Összegyűjtötte azokat a szokásokat is, amelyek elválasztják a gazdagokat a szegényektől. Ezekből osztja most meg velünk a három legfontosabbat.

#1 A gazdag emberek a harmincezer dolláros kérdést teszik fel a háromdolláros helyett

Az egyik legnagyobb személyes pénzügyi hibát akkor követjük el, amikor az aprópénzünket számolgatjuk, miközben elfelejtünk gondolkozni a jelentős döntéseinkről. Kis hazánkban persze valóban sokat spórolhatunk a kis összegű, de összegyűlve egész komoly költéseinkről. Ugyanakkor azok, akik hitelt vesznek fel, befektetéseken gondolkodnak, kénytelenek a nagy képet nézni, ha sok pénzt szeretnének keresni. Az pedig, hogy ha már játszunk a pénzügyi világban, értsük is annak működését, alapvető fontosságú minden jövedelmi helyzetben.

De nézzünk példákat is a nagy döntésekről: ahelyett, hogy a kávé árát számolgatnánk, gondolkozzunk azon, hogy hol és miként kereshetnénk több pénzt: lehet, hogy megéri emelést kérni, vagy továbbképezni magam? Van olyan mellékállás, ami jól jövedelmez? Milyen befektetési díjat fizetek? Mennyi ennek a 30 éves jelzáloghitelnek valójában a kamata? Emelhetem a havi megtakarításomat 15%-ra? Van tervem az adósságaim törlesztésére? Megengedhetem magamnak ezt az új autót? Ezek azok az igazán fontos pénzügyi döntések, amelyekre érdemes időt szánni.

A gazdag emberek szokásai közé nem csak az üldögélés tartozik, sőt
A gazdag emberek szokásai közé nem csak az üldögélés tartozik, sőtNick Dolding / Getty Images Hungary

#2 Jobb döntéseket hoznak

Ha valóban szeretnénk meggazdagodni, nagyon sok múlik a döntéseinken. Csakhogy van itt egy érdekes dolog. Ha megkérdezzük az embereket, hogy gazdagok vagy szegények akarnak lenni, akkor szinte mindenki az előbbit választ adja. Ám ha megnézzük a legtöbb ember napi szinten hozott döntéseit, kiderül, hogy olyan dolgokat tesznek, amelyek miatt pénzügyi bizonytalanságban rekednek. Ezek szép lassan az évek során összeállnak, mint egy puzzle. Fel kell ismernünk, hogy a tegnap és ma hozott döntéseink kihatnak az egész jövőnkre, akár generációkra is.

Hogy néz ez ki a gyakorlatban? Például eldönthetjük, hogy impulzív vásárlás helyett inkább félretesszük vagy befektetjük a rendelkezésünkre álló összeget. Vagy nem sorozatokat nézünk egy nap több órán át, hanem hiteles emberektől tanulunk a pénzügyi rendszerek működéséről. Egy adott összeget elszórunk valami feleslegesre, vagy befektetjük a saját tudásunk növelésébe. Nem halogatunk minden döntést holnapra. Jobban fizető állást keresünk ahelyett, hogy a jelenlegi miatt panaszkodnánk. A közösségi oldalak görgetése helyett befektetési lehetőségeket keresgélünk. Mi döntjük el, mi köti le az időnket és az energiánkat. Minden egyes választás vagy közelebb visz a meggazdagodáshoz, vagy eltávolít tőle. 

#3 Hajlandóak befektetni önmagukba

Átlagemberként hajlamosak vagyunk lebecsülni önmagunkat. Pedig mi vagyunk azok, akik képesek tanulni és fejlődni. Senki sem úgy születik, hogy ért a pénzügyekhez. De azt elfelejtjük, hogy ez ugyanúgy egy megtanulható tudás, mint a matematika. Nincs az a befektetés, ami többet érne annál, amit saját fejlődésünkre költünk. Hiszen minél jobban átlátjuk a pénzpiac működését, minél inkább megismerjük a lehetőségeinket, annál inkább látjuk, milyen irányba tudunk elindulni.

Ugyanez igaz arra is, hogy egy jobban fizető szakmába képezzük át magunkat, vagy felelősebben veszünk fel hitelt, indítunk el vállalkozást, keresünk pénzügyi partnert. Megfelelő tudás nélkül elképesztően nagy a hibaszázalék. Olvassunk könyveket, menjünk el tanfolyamokra, szemináriumokra, keressük a megbízható online tartalmakat, legyünk hajlandóak változtatni a hozzáállásunkon. Ha ezt megtesszük, kinyílhatnak olyan ajtók, amelyeknek még a létezéséről sem volt fogalmunk. 

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé


A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra