„26 évesen agyvérzést kaptam, azóta a fogamzásgátlás kockázatairól beszélek, ahol csak tudok”

GettyImages-1225233402

Az agyvérzés az agy körülírt területeinek hirtelen kialakuló, átmenetileg fennálló vagy kedvezőtlen esetben véglegessé váló funkciókárosodása, amely úgy jön létre, hogy a kérdéses agyi régió vérátáramlása és ilyen módon a szövetek oxigén- és tápanyagellátása valamilyen okból kifolyólag jelentősen lecsökken vagy megszakad. Mai történetünk középpontjában egy olyan nő áll, akit hihetetlenül fiatalon ért a betegség, és ő azt is tudni véli, mi lehetett az oka…

Csakúgy, mint a szívroham, a komoly, sőt végzetes kimenetelű agyvérzés is minden előzetes figyelmeztetés nélkül bekövetkezhet. A 70 év alatti áldozatok egynegyede az első rohamtól meghal, azután ez a szám viszont megduplázódik. A túlélők 40 százalékának szüksége van bizonyos mértékű folyamatos, különleges gyógykezelésre, gondoskodásra, de csak 10 százalékuk szorul intézményes ellátásra. A fennmaradó 60 százalékról jó hírrel szolgálhatunk: néhányan teljesen felépülnek, s szinte mindegyikük javul annyira, hogy gondoskodni tudjon magáról. A legtöbben arra is képessé válnak, hogy visszatérjenek mindennapi, normális tevékenységeikhez.

„Azt hitték, csak egy migrénes lány vagyok”

Jenna Goldmannek gyakori migrénje volt, miközben fogamzásgátlót is szedett. Mindkettő növeli a stroke kockázatát, de ezt csak azután tudta meg, hogy agyvérzést szenvedett el, amitől az egyik oldala elzsibbadt. 

Most, 28 évesen megosztotta tapasztalatait, hogy felhívja a figyelmet a fiatal nők stroke-kockázatára.

Amit lehet, érdemes megtenni ellene
Amit lehet, érdemes megtenni elleneTunatura / Getty Images Hungary

Jenna Goldman első alkalommal éles fejfájást tapasztalt, amikor a főiskola utáni első munkahelyén az íróasztalánál ült New Yorkban. Kiszaladt az irodából, leintett egy taxit, és bevitette magát a kórházba. Ott az orvosok azt mondták neki, hogy migrénje van, és minden rendben lesz egy kevés gyógyszer és sok pihenés után. 

Egy következő alkalommal, amikor ilyen migrénes rohama támadt, Goldman a mostani férjével, Jasonnal sétált a város Soho negyedében. Addigra már tudták a gyakorlatot: „Vigyél haza, tegyél egy kendőt a fejemre, majd ülök egy sötét szobában néhány órát, és pihenek” – sorolta a szabályokat Goldman.

Ám amikor a nőnek hamarosan újabb migrénje volt, utólag megtudta, hogy valójában agyvérzést kapott. 

„Nagyon megdöbbentő volt, nem értettem, miért én? Olyan egészséges voltam, olyan fiatal…”

– kezdte történetét.

Az orvosok egyetlen válasza a fogamzásgátló tabletták használata volt. A tabletták, ha ösztrogént tartalmaznak, növelik a vérrögképződés kockázatát, és a vérrögök szélütéshez vezethetnek. Az American College of Obstetricians and Gynecologists szerint azoknál az embereknél, akiknek rendszeres migrénje van, szintén fokozott a stroke kockázata – nekik nem ajánlott hormonális fogamzásgátlót szedniük. 

„Mindig legyél tisztában azzal, hogy mit veszel be és milyen kockázatokkal, mert én soha nem voltam igazán, amíg ez nem történt velem”

– mondta. 

Amikor Goldman kórházba került, azt ellepték a Covid-betegek 

Goldman agyvérzése 2020 áprilisában következett be. A nő futás során erős migrént kezdett tapasztalni. Egy órával azután, hogy lefeküdt egy hideg borogatás és fájdalomcsillapítók mellett, már zsibbadt a teste bal oldalán. Nem tudott mozogni, beszélni, majd erősen izzadni kezdett. 

„Úgy éreztem, valami elfoglalta a testemet, és a földre lökött. Fogalmam sem volt, mi történik. Aztán elkezdtem epét hányni”

– idézte fel. 

Párja bevitte a kórházba, ám azt annyira ellepték a Covid-betegek, hogy a néhány perc alatt, amit rászántak, Goldman nem tudta megfogalmazni a tüneteinek súlyosságát.

„Arra emlékszem, hogy erősek a fények, nagyon fáj, nem ittam vizet, egy nagy összevisszaságban vagyok, és senki sem kezel”

– emlékezett vissza Goldman. „Következetesen azt hajtogatták, hogy migrénes vagyok” – folytatta beszámolóját.

Az orvosok CT-vizsgálatot végeztek rajta, és gyógyszert adtak neki a fejfájásra, de hajnali 1-re Goldman meggyőzte Jasont, hogy vigye haza. „Ha meg fogok halni, nem itt akarok” – mondta neki. 

Erről még nem hallottunk
Erről még nem hallottunkmetamorworks / Getty Images Hungary

Goldman még mindig nem érez semmit a bal oldalán

Másnap Goldman bal oldali zsibbadást tapasztalt, és visszatért a kórházba, ahol MRI-vizsgálatot végeztek rajta.

Ezúttal egy nővér vette észre Goldman pulóverét, és elmondta Goldmannek, hogy ő is ugyanabba a klubba járt iskolásként. „Abban a pillanatban – mondta Goldman –, tudtam, hogy van köztünk egy közös vonás, és ő talán gondoskodni fog rólam.”

Az MRI kimutatta, hogy Goldman több apró agyvérzést szenvedett el, ami magyarázatot ad érzékelésének elvesztésére, látásproblémáira és beszédzavarára. Aszpirint kapott, és abbahagyatták vele a fogamzásgátló szedését, de csak később tudta meg annak szerepét állapota előidézésében.

Goldman három napot töltött a kórházban és három hónapot fizikoterápián. „Nagyon megterhelő volt, mert egy héttel azelőtt még futottam, jógáztam, edzettem” – mesélte Goldman. „És most ez a fizikoterapeuta azt mondja, hogy szorítsak egy labdát, és próbáljak átsétálni a szoba másik oldalába.” 

Később megváltoztatta a nézőpontját, hogy hálát érezzen, és ez mindent megoldott

Most, több mint két évvel később Goldman megszerezte a jógatanári képesítést, és ismét teljes munkaidőben dolgozik. Még mindig nehezen tud koncentrálni, könnyen elfárad, testének bal oldala pedig zsibbadt. Ezen az oldalon tudja mozgatni az izmait, de nem érzi a forró serpenyőt, vagy ha bármi óvatosan hozzáér.

„Sok jó dolog sült ki abból, ami velem történt, de be kell látni, hogy nagyon sokat romlott az agyam és a testem állapota”

– mondta. 

A fogamzásgátlással összefüggő vérrögökből eredő stroke ritka, de lehetséges

Egy héttel a kórházba kerülése után egy utóvizsgálaton Goldman megtudta, hogy a fogamzásgátló tablettája, valamint az aurával járó migrén volt az oka valószínűleg a stroke-jának. De hónapokig tartó tesztelésbe telt, hogy mindezt megerősítsék.

„Mindenkinek nehéz volt erre a következtetésre jutni, a szakemberek is megdöbbentek, hogy ez megtörténhet valakivel, aki 26 éves” 

– folytatta.

„Egy év alatt 10 000 nő esetében 1-5 nőnél egyébként is kialakul vérrög, a tablettát szedők esetén ez a szám 3-9-re emelkedik, de így is még mindig kevesebb mint minden ezredik nőt érinti a probléma”

– mondta a témában dr. Melanie Davies nőgyógyász.

Az UW Medicine szerint körülbelül 8 a 100 000-hez az esélye annak, hogy a fogamzásgátlással összefüggő vérrög okozta agyvérzést kapjon valaki. Ez a kockázat magasabb azoknál a nőknél, akiknek migrénje van, bár a kutatók nem tudják, mekkora, mivel a témával kapcsolatos tanulmányok egyelőre nem meggyőzőek. 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra