Ezért vonzódnak a nők valójában a magas férfiakhoz

GettyImages-1307119970

Emlékszem arra a 160 centit alulról is alig súroló, törékeny ismerősömre, aki évek óta szingli volt, a randik során azonban könyörtelenül kiszórta azokat a férfiakat, akik nem érték el a legalább 180 centiméteres magasságot. Mi az oka annak, hogy egyes nők számára irracionálisan fontos a testmagasság?

Egy 2015-ös tanulmány szerint a jelenség valóban létezik: egy több mint 60 000 fős kutatás azt bizonyítja, hogy a magasabb férfiak valóban „kelendőbbek” a nők körében, amit szexuális partnereik magasabb száma bizonyított. A 60 000 fő megkérdezésével zajló kutatás szerint evolúciós szempontok is szerepet játszanak a nők választásában. A magasabb testmagasság evolúciós üzenete az, hogy az adott férfi jó genetikai állománnyal rendelkezik, emellett nagyobb valószínűséggel lesznek magas termetűek a gyerekeik, akik így szintén jobb eséllyel tudják majd továbbörökíteni génjeiket.

Magasabbak, erősebbek, dominánsabbak

Mindez azonban csak egy a lehetséges okok közül. A magassághoz sokszor nagyobb testi erő is társul. Az evolúciós pszichológia szerint őseink azért egyenesedtek fel és kezdtek két lábon járni, mert így eredményesebben harcolhattak a nőstények kegyeiért: felegyenesedve sokkal erősebb ütéseket tudtak bevinni riválisaiknak. Az erősebb hím megvédte a nőstényeket és utódaikat a potenciális veszélyforrásoktól, ez lehet az oka annak, hogy egyes nők még ma is nagyobb biztonságban érzik magukat egy magas férfi mellett. Kutatások szerint a férfiasabb és agresszívabb férfiaknak több fiuk születik, így sikeresebben tudják génjeiket elterjeszteni. Emellett a magasabb férfiakra hajlamosak a többiek is vezetőként tekinteni, így hamarabb kerülnek vezető pozícióba.

A férfiak magasságáért ugyanúgy a tesztoszteron felel, mint az izomzat épüléséért
A férfiak magasságáért ugyanúgy a tesztoszteron felel, mint az izomzat épüléséértXiXinXing / Getty Images Hungary

Társadalmi normák

Mindezek a szempontok idővel társadalmi normává is váltak: azaz az emberek nagyobb része társadalmi-kulturális normaként fogadja el, hogy a testmagasság a férfias vonzerő egyik jele. Ha egy férfi alacsonyabb a partnerénél, hajlamosak a férfit kevésbé férfiasnak, a nőt pedig kevésbé nőiesnek tekinteni. Mindez, főként a régebbi időkben, társadalmi megbélyegzéshez vezethetett. A jelenség ugyanakkor korántsem mondható minden kultúrára nézve általánosnak: egyes afrikai törzsek (például a tanzániai datogák) női tagjainak mindössze a fele választott magánál magasabb partnert. Egy 2012-es tanulmány szerint a legalacsonyabb férfiaknak van a legkevesebb gyermekük, s a legjobban azok jártak párkeresés szempontjából, akik az átlagnál valamivel (de nem sokkal) magasabbak.

Vonzóbbnak tartják őket a nők

Általában hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy aki fizikailag vonzó, az egészséges is. 

A magasságért a tesztoszteron felel, ami egyúttal az izomzat építéséért is felelős.

A testmagasság és a testfelépítés arról is árulkodik, hogy az illető mennyire volt egészséges gyermekkorában, megfelelő táplálékhoz jutott-e. A magasabb férfiaknak általában szélesebbek a vállaik is, ami szintén evolúciósan a nagyobb hatalom és a tekintély illúzióját kelti, így a magas és izmos férfiak több partnerre tehetnek szert, mint nagyon vékony társaik. Érdekes módon a túlsúly nem számít hátránynak; a nők viszont sem a kevéssé izmos, sem az extrémen izmos férfiakat nem részesítik előnyben normál testfelépítésű társaikkal szemben.

A magas férfiak általában nagyobb önbizalommal rendelkeznek

A romantikus regényekben és filmekben a férfi szinte kivétel nélkül magasabb, szélesebb vállú és súlyát tekintve nehezebb, mint a nő. (Ha nem így történik, akkor valószínűleg vígjátékot nézünk.) Kultúránk tehát nagyon is belénk táplálta ezt az elvárást, ami nagyobb önbizalom kialakulását eredményezheti az érintetteknél. Emiatt sokszor sikeresebbnek is érzik magukat alacsonyabb társaiknál.

Hátrányai is vannak

Az elmúlt kétszáz évben a nyugati emberek átlagmagassága 10-15 centiméterrel nőtt. Mindez azonban nem járt együtt biológiai előnyökkel: kutatások szerint a magas férfiak minden korban rövidebb életet éltek, s mivel a tesztoszteron magasabb szintje visszafogja az immunrendszer reakcióit, így a férfiak nehezebben viselnek el bizonyos betegségeket – például a náthát.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé


A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra