Ez a baki veszi el a nők kedvét a férfiaktól: stílustanácsadót kérdeztünk

Vermes Nikolett
GettyImages-151082449
Olvasási idő kb. 4 perc

Aki azt gondolja, hogy elég egy jó ing a megnyerő megjelenéshez, nagyot téved. Sőt, egy jó szett is kevés, ha nincs mögötte stílus és jó modor.

Bihari Ádám stílustanácsadó naponta több száz férfinak ad hasznos tanácsokat arra vonatkozóan, hogyan legyenek határozottak, céltudatosak, figyelmesek és gyengédek. Amikor arról kérdeztük, hogy milyen egy meggyőző külső, illetve milyen öltözködési hibák jellemzik a mai férfiakat, összetett választ adott, rávilágítva, hogy valóban nem a ruha teszi az embert. 

Az illemszabályok ismerete önbizalmat ad

Nőként gyakran tapasztaljuk, hogy a férfiak határozottsága rég a múlté, a randin nem tudnak vagy mernek italt, ételt rendelni, és az öltözködési szabályokkal sincsenek tisztában. Joggal merül fel a kérdés: mi a probléma? „A gond ott kezdődik, hogy a férfiaknak nincs önbizalmuk, nem ismerik az illemet, ennélfogva biztosan hibázni fognak egy kávérendelés alatt” – válaszol a szakértő. „Ahhoz, hogy valaki magabiztosan rendeljen egy italt, nem kell más, mint ismerni a szabályokat. Például azt, hogy

ki megy be előbb a kávézóba; hogyan kell lesegíteni és felsegíteni a kabátot a hölgyről; hogyan kell megszólítani a személyzetet, és még hosszan sorolhatnám.

Aki ezekkel tisztában van, sokkal határozottabban fog viselkedni egy randevú alkalmával” – mondja Bihari Ádám, majd hozzáteszi, hogy természetesen senki sem születik úgy, hogy ezeket az illemszabályokat tudja. A tudásért mindenkinek tennie kell könyvek olvasásával vagy videók tanulmányozásával - a témában Bihari Ádám is írt könyvet Sprezzatura - öltözködni és élni címen. Aki pedig megismeri az illemet, annak javul az önértékelése. De mi a helyzet a külsővel?

Illem az is, hogy tudjuk, miként kell viselkedni egy kávézóban
Illem az is, hogy tudjuk, miként kell viselkedni egy kávézóbanGettyImages

Az öltözködés mint szabályrendszer

„Márai Sándor gyakran írt arról, hogy a modor megmutatja, hogy mennyire értékes egy ember. Amikor valakinek jó modora van, tájékozott és ismeri a környezetét, akkor az öltözködés is egyszerűbb feladat lesz számára. Ugyanakkor fontos, hogy az utóbbi szabályok sokaságából áll.

Nem kell megijedni, hiszen ezek logikus szabályok, mint hogy az időjárásnak megfelelő viseletet válasszunk, vagy hogy a strandpapucsot valóban a strandon hordjuk, és ne az étteremben…”

– magyarázza a stílustanácsadó. Amennyiben végiggondoljuk, hogy melyik ruhadarabnak mi a szerepe, valóban nem tűnik olyan ördögtől való dolognak az öltözködési kérdés. Vagyis eddig minden azt igazolja, hogy belülről fakad a jó külső megjelenés. Mert a stílust sem lehet pénzért megvenni.

A figyelem öltöztet

Hol hibázhatnak még a férfiak? Az általánosítással, amikor sztereotípiák alapján akarnak kedveskedni a nőknek. Tehát felépülhet az önbizalom, adott a jó megjelenés, már csak a lényeg hiányzik, maga a kapcsolat értéke. „Tegyük fel, hogy egy férfi megismerte az illemet, felismerte, hogy mi áll jól neki, mit érdemes viselnie, vagyis tényleg minden adott, hogy imponáljon a nőknek. De ez még mindig nem elég! Mondok egy klasszikus példát. Vegyünk egy férfit, aki szeretné meglepni a feleségét. Két dolgot tesz: vásárol egy drágább ajándékot, mondván, ennek minden nő örül, vagy kifizet valamit, amire a nő vágyott. Ám egészen más lenne a helyzet, ha valóban olyan tárggyal lepné meg a hölgyet, amiről biztosan tudja, hogy számára fontos. És ezt honnan tudhatja? Figyeljen!

Az kevés, hogy a nap végén meghallgatjuk, milyen események történtek estig.”

– mondja Bihari Ádám, ezzel arra figyelmeztetve mindenkit, hogy ne hagyjuk eluralkodni saját elképzeléseinket. Magunkért és másokért javítsunk a modoron és a megjelenésen. A teljességhez ugyanis kevés egy drága ing.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek