Jó kislányból lehet felső vezető: milyen esélyei vannak egy nőnek, ha a nemzetközi topmenedzsmentbe vágyik?

GettyImages-1023099950

Egy multinacionális cég vezérigazgatójának lenni és több száz embert naponta irányítani „emberes” feladat. Jelen társadalmi berendezkedésünkben az ilyen felelősséget hajlamosak vagyunk férfiúi feladatként azonosítani. Ugyanakkor, egyre több nő bizonyítja ebben a szerepben is tökéletes rátermettségét. Bizonyítja? Úgy hangzik, mintha bizonyítania kellene. És ha igen, hogy kezdjen hozzá? Főleg, ha introvertált személyisége nem arra sarkallja, hogy minden helyzetben exponálja magát.

Dr. Zolnay Judit számos mentorprogram és fiatal tehetségeket felkaroló kezdeményezés mellett a MetLife Biztosító Társaság magyarországi és bulgáriai vezérigazgatója, 750 ember munkáját tartja kézben extrovertált nőként, de pályája elején ő is találkozott ilyen dilemmákkal. Ezekre így emlékszik vissza:

„Hogyan igen”

„Pályám elején jogászként dolgoztam egy svájci cégnél. Meg voltam arról győződve, ha szépen, pontosan és precízen végzem a munkám, meg lesznek velem elégedve. A szerződéseket, beadványokat, igazgatótanácsi határozatokat a legnagyobb gondossággal szerkesztettem. Figyeltem és ráhangolódtam az üzleti igényekre. Csapatjátékosként igyekeztem a »hogyan igen« elve alapján megvalósítani az új üzleti elképzeléseket. Az éves értékeléskor és az informális visszajelzések alkalmával eleinte a rendes és dolgos lány kalitkájába tettek. Ha nem találkozom mentorommal, nagy valószínűséggel abban is ragadok. Közben folyamatosan éreztem, környezetemre nagyobb hatással szeretnék lenni, és vezetői ambíciókat dédelgettem.”

Extrovertált személyiséggel néha könnyebb
Extrovertált személyiséggel néha könnyebbCecilie_Arcurs / Getty Images Hungary

A mentor mentorai

Mindenkinek szüksége van útmutatásra, csak nem mindenki vallja ezt be szívesen. Dr. Zolnay Judit nem tartozik közéjük, büszke, és hálás egykori mentorainak, és példájukat követve ma már ő is örömmel osztja meg tapasztalatait a következő generáció okulni vágyó, leendő vezetőivel. Így mesél saját kezdeteiről: „Lehetőséget kaptam egy női vezetőket tömörítő, inspiráló elit közösségbe betekinteni fiatal nőként. Itt megtanulhattam, hogy az üzlet játék, és én is lehetek benne nyertes. Ha nem játszom, nem nyerhetek. Kockáztatnom kell, és olyan ötletekkel előrukkolnom, olyan javaslatokat letennem a főnököm asztalára, amellyel üzleti hasznot, hatékonyságot idézhetek elő.”

„Ahhoz, hogy játssz és játékban maradj, fel kell lépned a táblára. De ha nem veteted észre magad, ha nem hívod fel magadra a figyelmet, nem vagy benne a nagy játszmában. Márkád akkor is van, ha nem építed tudatosan, csak nem lesz elegendő ahhoz, hogy a kezdőcsapatba kerülj!” 

Ezek alapján a tanácsok alapján tudott kitörni a számára egyre szűkösebbé váló keretek közül úgy, hogy az mindenkinek hasznára és épülésére szolgáljon, és ezeket a tanácsokat adja ő maga is legszívesebben tovább.

„A munkád, a teljesítményed mellett fontos a megjelenésed, a beszédstílusod, a hitelességünk több mint felét ez alapján ítélik meg a céges világban.”

 dolgos lány skatulyából így sikerült kitörnie a tehetséges fiatal női vezető címig, már nem jogászként, hanem üzletágvezetőként vitt tovább az útja a mentoráltból lett mentornak.

A stratégia lényege a kemény, alapos, eredményes munka mellett a hiteles „brand”, azaz saját magunk felépítése, melynek fejlesztése egy életen át tartó kihívás.

„Az első vezetői üléseken nehéz meghallatni saját hangunk, nem tudtam megfelelően pozicionálni a javaslataimat, ötleteimet. Majd rájöttem: csak rajtam múlik! Ha elhiszem magamról, hogy játékban vagyok, ott vagyok a táblán, e szerint viselkedem és beszélek, a hangom hallatszani fog, az ötletemre felfigyelnek. Egy életre megtanultam: ha én nem hiszem el, hogy játékban vagyok, nem osztanak nekem kártyát” – fogalmazza meg a mindenkinek hasznos tanácsot dr. Zolnay Judit. 

Mentoráltból mentor

Mentorként így segít saját tapasztalataival: „Flóra azzal keresett meg, hogyan lehet introvertált személyiséggel láthatóvá tennie eredményeit a felső vezetés számára a munkahelyén, úgy, hogy közben önazonos maradjon. Extrovertáltként nehéz volt tanácsot adnom, hiszen az én utam nem biztos, hogy számára adaptálható, hiteles lesz. Mit javasoljak egy tehetséges, ambiciózus, de visszafogott és introvertált nőnek, miért gondolkodjanak benne egy vezetői feladat kapcsán, amit eddig ráadásul zömmel férfiak töltöttek be?

 

Mentoráltból mentor lett
Mentoráltból mentor lettFiordaliso / Getty Images Hungary

Első lépésként azt tanácsoltam, hogy állítson össze egypár kérdést, és kérjen a szakmai környezetében meghatározó személyektől visszajelzést, ami most is ajándékként érkezett. Az eddig kialakult kép megalapozott és precíz szakmai munkát, alaposságot tükrözött, de szinte mindenkitől fejlesztendő területként Flóra magabiztosságára érkezett visszajelzés.

Személyiségtípustól függetlenül az első lépés, hogy vezetői kinevezés kapcsán a nevünk szóba kerüljön: elhisszük-e magunkról, és ezt követőn folyamatosan jelezzük-e magabiztos megjelenésünkkel, kezdeményezéseinkkel és „kártyát kérő” felszólalásainkkal, hogy készek vagyunk nyerni? Introvertáltként az energiákat belső forrásokból kell meríteni, ezért még fontosabb az önismeret és az önmagunkba vetett hit. Flóra előmenetelének kulcsa is ez, először magának kellett elhinnie: rendes, introvertált lányból is lehet vezető.

Váltsunk nézőpontot!

Március 8-án az egész világ a nőket ünnepelte. A nyolcas számnak azonban van egy másik, sokkal kevésbé örömteli jelentése is. Magyarországon a TOP 50 legnagyobb árbevételű vállalatnál mindössze 8% a női CEO-k aránya. Váltsunk nézőpontot. Ahogyan a nyolcas, ha máshonnan nézzük, végtelent jelent, úgy kaphatnak végtelen lehetőséget a női vezetők is, ha másként tekintünk rájuk. A Dívány ezért a Hungarian Business Leaders Forummal együttműködve kiáll az egyenlő bánásmód mellett. Ez a cikkünk pedig ennek a kiállásnak a jegyében született.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra