Anyaság és/vagy karrier: egy felső vezető édesanya és mentoráltja esete

GettyImages-1271957369

„Nem akartam választani a munkám és a gyerekek között. Szeretem a munkám, és szeretem a gyermekeimet! Miért üzeni a világ, hogy választanunk kell? Én önmagamat választottam, együtt kerek az én világom” – meséli őszintén egykori dilemmáit a háromgyermekes édesanya, aki egy vezető nemzetközi biztosítótársaság vezérigazgatójaként dolgozik ma már két országban is.

Mit tegyünk, ha szeretjük a munkánkat, de családban gondolkodunk, gyereket vállalunk, egzisztenciát teremtünk, s közben egyensúlyt keresünk? Ezek a kérdések gyötörték dr. Zolnay Juditot, a MetLife Biztosító Magyarország és Bulgária vezérigazgatóját, aki a MABISZ, a Menedzserszövetség és a HBLF Elnökségi tagja, az @alomhataridovel alapítója.

„Előbb voltam anya, és utána kezdtem szakmai karrierem építésébe, gyakorlati tudásom és vezetői ismereteim fejlesztésébe” – emlékszik vissza a kezdetekre a háromgyerekes édesanya és vezérigazgató.

„Két egyetemi diploma, szakvizsgák és a sikerélmények egyértelművé tették, hogy szeretek szakmailag építkezni, fejlődni, hatással lenni másokra és közösen célokat elérni. Menet közben a nagyfiam mellé érkezett még két másik, így választanom kellett.”

A szabadság nem azt jelenti, hogy valaki azt csinál, ami éppen eszébe jut, hanem azt, hogy választhat a lehetőségek közül. 

„Szabadon választottam, de utólag objektíven megvizsgálva, nem igazán volt szabadságom. Nem akartam választani a munkám, a szakmai fejlődésem, egzisztenciális biztonságom és a gyerekek között, hiszen egyikük sem fenntartható önmagában. Szeretem a munkám, és szeretem a gyermekeimet, miért is üzeni a külvilág elvárásként, hogy választanunk kell? Én önmagamat választottam, együtt kerek az én világom, mint egy alma két fele. Amikor meghoztam a döntésem, világossá vált, hogy meg kell szerveznem a két világom együttes működését.

A reptéri irányítóközponthoz tudom hasonlítani a dolgozó anyák mindennapjait.

A büszke háromgyerekes édesanya
A büszke háromgyerekes édesanyasaját felvétel

Pelenkák és elemzések: a tudatos jelenlét elsajátításának útja

„Szilvia egy éve menteeként jelentkezett hozzám egy mentorprogramba. Amikor kisfia kétéves lett, már alig várta, hogy először részmunkaidőben ugyan, de a pelenkákat elemzésekre és projektekre cserélje.

Őszintén bevallotta, hogy a közösségi média anyai csoportjaiban nem merte felvállalni, hogy bár rajongásig szereti kisfiát, sokszor olthatatlan vágyat érez, hogy ismét visszatérjen a munka világába.

Mentorálása során fejlesztendő területnek azt jelölte meg, hogy mindig éppen abban a szerepben szeretne fókuszáltan teljesíteni, amelyben éppen van. A tudatos jelenlét elsajátítását mindennapjai szervezésében gyakorlatra kívánta váltani.” Dr. Zolnay Judit mentoráltjáról hozzáteszi, hogy a tökéletesség társadalmi elvárása áradt felé a bölcsődei nevelőktől a médiáig mindenhonnan. „A munkát a célok meghatározásával és a prioritások felállításával kezdtük. Az egyensúlyt dinamikusan értelmeztük, először pedig az időbeosztással kezdtünk foglalkozni. A naptárba minden szerep bekerült: a gyerekkel töltött idő csakúgy, mint az énidő. A »segítségkérés« és az »elég jó is jó« elvét is gyakoroltuk. A külső elvárásoknak való megfelelés helyett a prioritások és személyes célok mentén terveztük meg az aktivitást, és havonta ellenőriztük a fejlődést egy 1–10-ig tartó skálán mérve.”

Lelkes mentorként büszke mentoráltjai körében, saját felvételén
Lelkes mentorként büszke mentoráltjai körében, saját felvételén

„A mentorálás végén kialakult a ritmus, és a dinamikus egyensúlyra való törekvés állandósult. Pár hete kaptam a hírt, hogy hamarosan érkezik a kistestvér, és indulhat az újratervezés. Mentoráltam önmagával kapcsolatos biztonságérzete bizonyosan nagy segítség lesz a következő gyermek érkezése és a későbbi munkába állás során” – nyugtázza egy sikeres mentorálás történetét dr. Zolnay Judit.

„Mindig dobni kell felfelé, mozgásban tartani a tányérokat az életünk minden területén. Az én saját esetemben cirkuszi zsonglőrként szép eredményeket értem el, csak a saját személyes tányérjaimra nem jutott sosem időm. Így esett, hogy saját káromon tanultam meg, hogy az önismeretre és önmagunk fejlesztésére énidőt kell szerveznünk, különben előbb-utóbb az összes tányért elejtjük, hiszen a zsonglőr energiája szépen elfogyott” – vonja le a tanulságot a vezérigazgató édesanya.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra