Aki ért a pénzhez, erre a 6 dologra biztosan nem költ

Akik tényleg tudnak a pénzzel bánni és ennek köszönhetően sikeresek anyagilag, sohasem a mennyiségre, hanem inkább a minőségre utaznak, és felesleges költekezés helyett inkább tudatos stratégiával fognak neki a vásárlásnak.

A gazdagokat sokan folyton költekező embereknek képzelik, akik nem törődnek a kiadásokkal, szívesen szórják a pénzt luxuscikkekre, otthonaikban arany vécécsészék és gyémánt székek sorakoznak. Ez a sztereotípia nagyon nem felel meg a valóságnak: sokan éppen azért gazdagodnak meg, mert tudják, hogyan kell bánni a pénzzel, mi az, amire érdemes költeni és mire nem szabad elpazarolni a megkeresett forintokat, és azon vannak, hogy minél hasznosabban fektessék be vagyonukat, hogy az még több pénzt fialjon. A Medium Business Insider összeszedte, mi az a hat dolog, amire biztosan nem költenek azok, akik értenek a pénzhez.

#1 Új autó

Aki jól bánik a pénzzel, ritkán vesz új autót – állítja Lynnette Khalfani-Cox pénzügyi szakértő és szakíró. Épp ellenkezőleg: a gazdagok gyakran öt- vagy akár tízéves kocsikat vezetnek. Az új autók értéke ugyanis sokkal gyorsabban csökken, mint a használtaké: egy hónap után 10 százalékkal kevesebbet, egy évvel a vásárlás után pedig már csak az eredeti ár háromnegyedét érik – állítja Steven John szakújságíró, aki szerint ekkora veszteséget nem vállalnak be azok, akik figyelnek a vagyonukra. Akkor jársz a legjobban, ha használt autót veszel és addig jársz vele, amíg tényleg nem válik szükségessé a csere.

Az autólízingelést is érdemes elkerülni: lízing esetén alacsonyabb kamatokat számítanak, mint ha hitelt vennél fel, de a kezed is sokkal jobban meg van kötve, és a futamidő lejártáig (amíg ki nem fizeted a lízingdíjat) a járgány a lízingcég tulajdona, hivatalosan te csak üzembentartó vagy. Sokkal észszerűbb megoldás használt autót venni normális áron, mint feleslegesen beleölni a pénzt egy kocsiba, ami nem is a tiéd.

A gazdagság nem egyenlő a pénzszórással.
A gazdagság nem egyenlő a pénzszórással.Jacob Wackerhausen / Getty Images Hungary

#2 Túl nagy ház

Akik tudják, hogyan bánjanak jól a pénzzel, sohasem vásárolnak nagyobb házat, lakást, mint amekkorára szükségük van, vagy amit meg tudnak engedni maguknak. Hiába állítja a bank, hogy rengeteg hitelt tudsz felvenni, évekig, akár évtizedekig is fizetheted a tartozást, még úgy is, hogy a megtakarított vagyonod nagy része rámegy a lakásvásárlásra. Sokkal észszerűbb olyan otthont választani, ami megfelel a pénztárcád szabta feltételeknek és kényelmesen félre tudsz tenni mellette, ahelyett, hogy felesleges adósságokba vernéd magad. Gondold át, mekkora keret áll rendelkezésedre, mi az az összeg, milyen részletekben és mennyi időre, amit még biztonságosan ki tudsz fizetni anélkül, hogy adósságokba vernéd magad.

#3 Hitelek, amiket nem tudnak törleszteni

Nem csak az ingatlanokra, más vásárlásokra és a hitelkártyákra is ugyanez vonatkozik: csak annyi banki hitelt vegyél fel, csak olyan hitelkeretet vállalj, amit biztonságosan, különösebb megterhelés nélkül ki tudsz fizetni. A tehetséges pénzemberek, befektetők mindig pontosan ki tudják matekozni, mennyi pénzt érdemes felvenni és költeni, hogy elkerüljék a felesleges kockázatot, nem szórják a pénzt azzal a jelszóval, hogy „a hitelem még úgyis fedezi” – figyelmeztet Elizabeth Aldrich pénzügyi szakújságíró.

#4 Jól hangzó luxuscikkek

Szintén a pénzügyi tapasztalatlanság jele, ha feleslegesen költesz luxusmárkák termékeire, kizárólag azért, mert jól hangzik, hogy van egy olyanod, és villogni lehet velük nyilvánosan és társaságban. A sikeres pénzemberek nem a látszatra mennek, hanem arra, hogy minél hasznosabban költsenek. A felmérések szerint 2007 óta drasztikusan visszaesett a luxustermékek iránti kereslet, a felső tízezer egyre inkább belátja, hogy érdemesebb oktatásba, exkluzív programokra és a személyes biztonságukba fektetni a pénzt, mintsem az anyagi javak halmozásába – állítja Hillary Hoffower gazdasági és életmódszakíró.

Nem a pénzköltéstől lesz emlékezetes az esküvő.
Nem a pénzköltéstől lesz emlékezetes az esküvő.Thomas Barwick / Getty Images Hungary

#5 A minőség és ne a mennyiség számítson

A közhiedelemmel ellentétben a vagyonos üzletemberek lakásában nem állnak halomban a ruhák, a bútorok és más használati tárgyak. Aki képes jól felbecsülni a pénze értékét, inkább kevesebb, de tartósabb cikkre költ – mondja Khalfani-Cox –, és nem szórja a vagyonát feleslegesen olyan dolgokra, melyek csak a helyet foglalják, de kis idő elteltével semmi hasznuk nincsen.

#6 Luxusesküvők

A nagy napot mindenki különlegesnek szeretné elképzelni, ezért sokan abba a hibába esnek, hogy feleslegesen sokat költenek minden haszon nélkül az esküvőjükre. A fiatal párok gyakran minden spórolt pénzüket beleölik a ceremónia és a lagzi költségeibe, miközben egy kicsit észszerűbb szervezéssel és számolással lefaraghatnák a felesleges kiadásokat – mondja Nathan Clarke, a Millionaire Dojo blog szerzője. Az álomesküvő nem csak attól lehet álomszerű, hogy minél nagyobb a tömeg, minél hatalmasabbak a kiadások és minél egzotikusabb a helyszín: egy kisebb, de jól megszervezett, szép ceremónia és lagzi ugyanolyan emlékezetes lehet. A megtakarított pénzt pedig a nászútra vagy a közös jövőre is lehet költeni, ami sokkal hasznosabb, mint egyetlen alkalommal megszabadulni tőle.

Oszd meg másokkal is!
Mustra