Három év börtönt is kaphatsz, ha ezt teszed a házad körül

GettyImages-1056331738
Olvasási idő kb. 2 perc

Nem bánnak kesztyűs kézzel azokkal, akik leverik a fecskefészket a házuk körül. Költési időben tilos ugyanis, és azon kívül is csak engedéllyel szabad hozzányúlni.

Akár 3 év börtönbüntetés is kiszabható állatkínzás és természetkárosítás miatt annak, aki költési időben leveri a fecskefészket, és két fióka elpusztul. Ez ugyanis eléri a fokozottan védett egyed legalacsonyabb természetvédelmi értékét, azaz 100 ezer forintot – adta hírül az Infostart a Minap.hu-ra hivatkozva. Mint írták, 

a fészkek csak indokolt esetben, kormányhivatali engedéllyel távolíthatók el költési időszakon kívül, szeptembertől áprilisig.

Drasztikusan fogy a fecskeállomány

A cikk szerint miután a magyarországi fecskefajok állománya az elmúlt években drasztikus fogyásnak indult, a fecskéket és a fészkeiket is védettnek nyilvánították.

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője elmondta, hogy a nagyüzemi mezőgazdaság, a klímaváltozás, a kémiai szúnyogirtás és

a fecskefészkek tömeges leverése miatt 2000 és 2010 között eltűnt Magyarországról a hazai fecskeállomány 62 százaléka.

A fészek leverése miatt is sok fecske hagyta el Magyarországot
A fészek leverése miatt is sok fecske hagyta el MagyarországotArne Kiin / Getty Images Hungary

Ilyen büntetés jár a fészek leveréséért

Mint írták, a molnárfecskének és a füsti fecskének, valamint ezek tojásainak is 50 ezer forint a természetvédelmi értéke. Ezek mellett a törvény szerint a védett állat védett a költő- és pihenőhelye, így a fészke is, ezért

tilos kárt tenni benne vagy elpusztítani.

Ha valaki ennek ellenére költési időben leveri azt, és két fióka elpusztul, az eléri a fokozottan védett egyed legalacsonyabb természetvédelmi értékét, 100 ezer forintot. Ebben az esetben pedig akár 3 év börtönbüntetést is kaphat, sőt, ha a természetvédelmi kár eléri a 2 millió forintot, akár 5 év börtönbüntetés is kiróható.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek