A 8 leggyakoribb ok, amiért pornót nézünk

Bőthe Beáta és munkatársai kutatták a pornóhasználat okait. A vizsgálat során három magyar mintát vetettek össze.

Az első mintában 772 ember vett részt, 51 százalékuk nő, az átlagéletkor 23 év. A résztvevők 51 százaléka volt egyedülálló a kutatás idején, 47 százalékuk párkapcsolatban élt, 2 százalékuk pedig házasságban. A megkérdezettek 81 százaléka heteroszexuálisnak, míg 17 százaléka biszexuálisnak és 2 százaléka homoszexuálisnak vallotta magát. És mindannyian hetente egyszer néztek pornót.

A második mintában 792 embert vizsgáltak, 6 százalékuk volt nő, az átlagéletkoruk 40 év volt. 20 százalékuk egyedülálló, 35 százalékuk párkapcsolatban élő és 44 százalékuk házas. 80 százalékuk heteroszexuálisnak, 18 százalékuk biszexuálisnak és 2 százalékuk homoszexuálisnak vallotta magát. Ők heti 2-3 alkalommal néztek pornót.

A harmadik mintában 1082 embert vizsgáltak, a nemek közti eloszlás itt 50-50 százalék volt. Az átlagéletkor 24 év, 40 százalékuk egyedülállónak vallotta magát, 54 százalékuk párkapcsolatban élt, 5 százalékuk pedig házasságban. A csoport 82 százaléka volt heteroszexuális, 15 százaléka biszexuális és 2 százaléka homoszexuális. Ők szintén hetente néztek pornót.

És az eredmények? 

A pornóhasználat motivációs skáláját (PUMS) nemrég alkották meg a kutatók, ez az alábbi nyolc tényezőből áll:

 • Unaloműzés: Csak el akarom ütni az időt valamivel, unatkozom.
 • Az érzelmekről való figyelemelterelés: Rossz kedvem van, igyekszem elterelni a gondolataimat.
 • Fantáziálás: Olyan dolgokat láthatok, amiket a való életben nem tapasztalhatok meg.
 • A szexuális elégedettség hiánya: A szexuális életem nem elég kielégítő.
 • Önfelfedezés: Szeretném jobban megismerni a szexuális vágyaimat.
 • Kíváncsiság: Új dolgokat szeretnék tanulni.
 • Örömszerzés: Megkönnyíti a maszturbálást.
 • Feszültséglevezetés: Ez az egyik legjobb módszer a stressz csökkentésére.

A problémás pornóhasználat méréséhez egy másik skálát (PPCS) használtak, ami az alábbi hat tényezőt tartalmazta:

 • Konfliktus: A pornóhasználat megakadályozza, hogy a legjobbat hozzam ki magamból.
 • Hangulatváltozások: A pornó hatására megszabadulok a negatív érzésektől.
 • Visszaesés: Amikor megfogadtam, hogy többet nem nézek pornót, csak rövid ideig tudtam tartani magam ehhez.
 • Következetesség: Folyton azt tervezem, hogy mikor tudok pornót nézni.
 • Tolerancia: Egyre több pornóra van szükségem a kielégüléshez.
 • Elvonási tünetek: Frusztrált lettem, amikor nem tudtam pornót nézni.
Csak egy kis izgalomra vágysz?
Csak egy kis izgalomra vágysz?sakkmesterke / Getty Images Hungary

A magyar vizsgálatban a három leggyakoribb indok a pornónézésre az élvezet, a kíváncsiság és a fantáziálás volt. A szexuális élvezet növelése mérsékelt összefüggést mutatott a pornónézés gyakoriságával, míg az unaloműzés és a stressz csökkentése gyenge összefüggést mutatott. A szexuális kíváncsiság, a fantáziálás és az elégedettség hiánya, az érzelmi figyelemelterelés és az önfelfedezés nem mutatott összefüggést a pornónézés gyakoriságával.

Ami a problémás pornóhasználatot illeti, a szexuális élvezet, a fantáziák, az unaloműzés és az érzelmekről való figyelemelterelés kismértékben kapcsolódott hozzá, míg a stresszlevezetés mérsékelt összefüggést mutatott. A szexuális kíváncsiság, az elégedettség hiánya és az önfelfedezés nincs összefüggésben a problémás pornóhasználati szokásokkal.

A nőkhöz képest a férfiak magasabb pontszámot értek el a szexuális élvezet, a figyelemelterelés, a stresszcsökkentés, unaloműzés, fantáziálás és a szexuális élettel való elégedetlenség miatti pornónézés mérésekor. A kíváncsiság és az önmagunk felfedezése tekintetében nem volt jelentős különbség a két nem között.

De ennél sokkal fontosabb, hogy más tényezőkhöz képest az érzelmi figyelemelterelés és a stresszcsökkentés volt a legerősebb összefüggésben a problémás pornóhasználattal. Ennek oka, hogy a pornófüggők gyakran használják a felnőttfilmeket stresszkezelésre és a hangulatuk javítására. Bizonyos szemszögből nézve ez teljesen logikus, hiszen a bevált stresszkezelési technikákkal szemben a pornónézés gyorsabb és kényelmesebb megoldást jelenthet. Ilyen esetekben azonban egy idő után gyakran hatékonyságát veszti a pornónézés, és ez további stresszforrást eredményezhet.

A stresszlevezetés mint cél még önmagában nem feltétlenül jelenti azt, hogy a pornóhasználat problémás lenne. Nagyobb a baj viszont, ha a stresszcsökkentés mellé társul az érzelmekről való figyelemelterelés vagy a való világ elől való menekülés. Ilyen esetekben a stresszel való hatékony megbirkózást segítő módszerek, például relaxációs technikák, problémamegoldó stratégiák alkalmazása megakadályozhatja a problémás pornónézési szokások kialakulását.

Oszd meg másokkal is!
Mustra