Újabb ország mondott igent az eutanáziára egy ALS-beteg miatt

GettyImages-1182476349
Olvasási idő kb. 3 perc

Egy újabb állam alkotmánybírósága szavazta meg, hogy orvosok segíthessenek meghalni egy betegnek.

Kolumbia után Ecuador lehet a második latin-amerikai ország, amely engedélyezi az eutanáziát.

Egy ALS-beteg nő indított pert az eutanáziáért

Mostantól nem vádolhatók meg emberöléssel azok az orvosok, akik a méltó élethez való jog megőrzéséért dolgoznak – ezt mondta ki Ecuador alkotmánybírósága hétfőn. Amint azt a BBC megírta, még tavaly augusztusban egy ALS-betegségben szenvedő nő indított pert, aki vitatta a büntető törvénykönyv az eutanáziát mint emberölést minősítő cikkelyét, amely bűncselekmény 10 és 13 év közötti börtönbüntetést von maga után. Az amiotrófiás laterálszklerózissal már ágyban fekvő Paola Roldán novemberben azt mondta a bíróságnak, hogy rettenetes fájdalmai és magánya helyett szeretne már békében pihenni. 

A bíróság most döntött, és kimondta, hogy „észszerűtlen lenne életben maradásra kötelezni azt, aki átéli ezt a helyzetet”,

közleményükben továbbá azt is kifejtették, hogy „minden ember szabad és tájékozott döntéseket hozhat, ha személyes fejlődését érinti, ez pedig magában foglalja a súlyos és visszafordíthatatlan testi sérülés vagy súlyos és gyógyíthatatlan betegség okozta heves szenvedés megszüntetésének lehetőségét”.

Ecuador így a kilencedik olyan ország, amely dekriminalizálja az eutanáziát.

Az eutanáziáról szóló törvényjavaslatot most a kongresszusnak kell kidolgoznia és jóváhagynia, amely folyamat több hónapig is eltarthat, de az asszony ügyvédje, Farith Simon szerint az ítélet azonnal végrehajtható.

Az eutanáziáért pert indító nő ugyanabban az ALS-betegségben szenved, mint Karsai Dániel alkotmányjogász
Az eutanáziáért pert indító nő ugyanabban az ALS-betegségben szenved, mint Karsai Dániel alkotmányjogászNémeth Kata / Index

Karsai Dániel is ugyanezért küzd

Mint ismert, az ugyancsak ALS-betegséggel élő Karsai Dániel alkotmányjogász is az eutanázia lehetőségének magyarországi megteremtéséért küzd, aki a saját betegsége miatt fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához. Itthon a múlt héten utasították el öccse, Karsai Péter azon kezdeményezését, amely az eutanázia kérdését bocsátotta volna népszavazásra.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek