A magyarok kedvenc üdülőhelyeit erdőtüzek fenyegetik: térképen nézheted az aktuális helyzetet

GettyImages-1479984560

Az elmúlt napokban a hírek komoly része a Görögországban pusztító erdőtüzekről szólt, de botorság lenne azt hinni, hogy csak ezt az európai országot érinti az extrém mértékű hőségből fakadó veszély.

Először Rodoszon, később Korfu és Evia szigetén is tomboltak a lángok: több tízezer turistát kellett az érintett területekről evakuálni, akiknek egy része meglehetősen méltatlan körülmények közt, tömegszállás jellegű menedékeken, matracokon töltötte azt az időt, amit felhőtlen nyaralásként képzelt el eredetileg. Mostanra sikerült korlátok közé szorítani a tüzeket, egy település sincsen veszélyben, de az elmúlt napok történései ennek ellenére figyelmeztetésül szolgálhatnak minden nyaralást tervezőnek.

Távolinak tűnik, de téged is érinthet

Amikor ilyesmiről olvasol a sajtóban, a dolog meglehetősen távolinak tűnik, ám ez csak illúzió. Bár hazánkban (még) nem tombolnak erdőtüzek, és a szomszédos államokban is elvétve fordul elő ilyesmi, de több, magyarok által kedvelt nyaralóhelyen is küzdöttek vagy küzdenek a tűzoltók jelenleg is a lángokkal.

Egy erdőtűz nemcsak a hírekben, hanem a te életedben is szerepet kaphat
Egy erdőtűz nemcsak a hírekben, hanem a te életedben is szerepet kaphatJose A. Bernat Bacete / Getty Images Hungary

A magyarok közül is sokan esküsznek például Šibenikre, a horvát városra, amely annál messzebb van, hogy minden kisgyerekes magyar elautózzon tengerpartjáig. 

Idén július 13-án tört ki erdőtűz Šibenik közelében, majd az erős szél hathatós segítségével a lángok gyorsan terjedni kezdtek, és hiába dolgozott az oltáson 56 tűzoltó, egy közeli faluban komoly károk estek.

Talán a görög helyzetnél kicsit kevesebb szó esett az olasz erdőtüzekről, de ezek is igen jelentősek. A magyarok kedvelte Szicíliában például két repteret is le kellett zárni tűz miatt, de Calabriában is dúlnak a lángok. A szigeten volt, ahol 47 fokot mértek a napokban.

A szicíliai tüzekben már legalább hárman meghaltak, itt is ki kellett üríteni több szállodát, de a fenti videó az, amelyik talán a legkézzelfoghatóbban mutatja meg, milyen állapotok is uralkodnak a szigeten.

Európa-szerte tombolnak az erdőtüzek

És ez még nem minden. Spanyolországban La Palma szigetén, két törökországi provinciában és a már említett görög szigeteken is komoly problémákat okoztak a tüzek, amelyek nemcsak embereket készítettek menekülésre, de bizony az állatvilágot is megtizedelték.

A forró, száraz nyár miatt erdőtűzveszéllyel sújtott területek között van még Portugália és Málta is, Svájcban pedig szintén voltak már idén jelentősebb erdőtüzek.

Ezt hagyja maga után a tűz
Ezt hagyja maga után a tűzNurPhoto / Getty Images Hungary

Az erdőtűzzel pedig van egy nagy gond azon túl, hogy pusztít, és ha forróság van, bármikor kitörhet. Ha nyaralóként szembesülsz hatásaival, akkor bizony ugrott a pénzed, ez ugyanis vis maiornak számít, azaz még ha esetleg kötöttél is utasbiztosítást, az akkor sem fizet a meghiúsult pihenésért kártérítést. 

Nemcsak a betegség, baleset és poggyászkár esetére kötött, hanem az úgynevezett útlemondási biztosítások sem érvényesek akkor, hogyha természeti katasztrófából fakad a nyaralás meghiúsulása.

Ezt a két térképet érdemes figyelni

Mindez tehát nyomós indokot szolgáltat arra, hogy figyeld, a kiszemelt úti célon és közelében milyen éppen az erdőtűzhelyzet. Egy befizetett társasútnál nincs ekkor sem túl nagy mozgástered, de

nagyon sokan indulnak útnak Európán belül autóval, és a Covid óta azok is sokan vannak, akik szinte az utolsó pillanatig lemondható szállást kötnek le, felkészülve mindenre, egyben a legrosszabbra is.

Ha te is közéjük tartozol, most ajánlunk két olyan interaktív térképet is, amelyek segítenek az eligazodásban!

Az EU Kopernikusz-programja üzemelteti az EFFIS-t, azaz az Európai erdőtűz-információs rendszert, amely térképre teszi a világ erdőtüzeit, akár a városok és a természetvédelmi területek megjelenítésével. Egy-, hét- vagy harmincnapos intervallumon belül is megnézheted, merre volt erdőtűz, de konkrét dátumra is kereshetsz az interaktív térképen. Az EFFIS valós idejű jelentését ide kattintva követheted figyelemmel.

Az európai erdőtüzekről is képet kaphatsz a térkép segítségével
Az európai erdőtüzekről is képet kaphatsz a térkép segítségévelEFFIS

A NASA is működtet olyan szolgáltatást, amely közel valós időben mutatja meg, hol ég az erdő. A FIRMS rendszerében szintén megtekinthetsz friss, egynapos, egyhetes, illetve historikus adatokat is, melyek betekintést nyújtanak abba, mennyire átlagos az erdőtűz egy év bizonyos időszakában egy területen. Igaz, csak ennek alapján nem mehetsz biztosra: a globális felmelegedés hatalmas változásokat okozott és okoz folyamatosan, a szélsőséges éghajlati események előfordulása egyre gyakoribb. A NASA interaktív térképét ide kattintva böngészheted.

Ijesztő előkép délről

A térképek tüzetesebb tanulmányozása során keserű tanulságokat is levonhatunk. Kényelmes életünkből nézvést valószínűleg felfoghatatlan az,

amilyen problémákat az elmúlt időszakban Afrika középső részén, illetve Dél-Amerikában tomboló erdőtüzek jelenthetnek az eleve hátrányosabb helyzetű lakosság számára.

Amíg mi az üdülésünk miatt aggódunk, ők valószínűleg megélhetésüket veszítik el, ez pedig intő jel.

Az élet bölcsőjeként emlegetett, valójában teljesen elfeledett Afrikában zajló jelenségek nem is néhány évtized, hanem talán néhány év múlva a mi mindennapjaink történéseivé is válhatnak a megfékezhetetlenül előrevágtázó károsanyag-kibocsátás és az abból fakadó klímaváltozás miatt. Könnyen lehet, hogy pár év, és már nem a nyaralásunkért kell aggódnunk.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek